“Pentru noi, UAC Europe e a doua familie”

Dorina şi Sorin Lupan sunt o familie înghegată, model din Dumbrăviţa. Amândoi lucrează de circa 3 ani la UAC Europe şi spun că, şi-ar dori ca şi copiii lor să lucreze în viitor la “fabrica de avioane”.

Picture4Pentru mulţi dintre angajaţiicompaniei, UAC Europe este cea de-a doua familie. Pentru Dorina (41 de ani) şi Sorin (44 de ani) Lupan UAC Europe reprezintă o familie şi la propriu şi la figurat. Ambii soţi lucrează la fabrică. Doamna Lupan spune că: “Suntem căsătoriţi din 1992, avem doi copii: Sonia de 18 ani şi Cipri de 14 ani. Lucrăm amândoi la UAC. Eu în 15 februarie fac 3 ani iar soţul tot 3 ani în luna august”. Dorina Lupan a muncit la o secţie de dulciuri şi răcoritoare, apoi a fost casnică, având grijkă de copiii, iar înainte de a veni la UAC Europe a muncit la croitorie, la SC Unirea, din Baia Mare. Soţul său a fost angajat la Flotaţia Centrală pe vremea lui Ceauşescu apoi în construcţii. Deschiderea unei fabrici în Dumbrăviţa a fost pentru ei o oportunitate importantă: „Chiar la început când s-a auzit în sat că se deschide Fabrica, şi a fost scandal, bineînţeles că noi am fost pentru această investiţie la noi în comună. De fapt toţi tinerii au avut această dorinţă. Aşa că ne-am depus cerere. Eu am treminat Liceul de chimie industrială şi m-am gândit iniţial că niciodată n-o să am vreun beneficiu că l-am făcut. Dar am primit telefon după ce am depus cererea şi am fost chemată să lucrez la Laborator.

Soţul meu lucra la o firmă italiană şi de acolo s-a transferat la UAC. Aşa că amândoi ne-am transferat la UAC: eu din croitorie iar el de la grătare pentru aragaz. Nu am avut niciodată emoţii că ar fi un risc să lucrăm amândoi în acelaşi loc, pentru că vorba aia alţii se gândesc la faptul să nu se întâmple ceva şi să rămână amândoi fără loc de muncă. Am ştiut că va fi o Fabrică de viitor care după o asemenea investiţie nu se va închide în câţiva ani. Emoţiile au fost pentru schimbare pentru că fiecare am avut de făcut ceva nou. Dar ne-am obişnuit şi ne place. Eu fac teste în Laborator, teste fizice, chimice, mecanice. Certificatul de calitate al mărfii eu îl fac. Nu pleacă marfa până dăm noi acordul. Facem verificări pe toate piesele. Postul meu este de laborant. Iar soţul meu lucrează la Presă, este operator presă. Practic el face piesele şi eu i le verific”.

Cei doi soţi spun că se UAC Europe oferă angajaţilor şansa de a se dezvolta profesional şi de a evolua: „Se pot parcurge trepte, se poate evolua în Fabrică, dar eu având Liceul de chimie industrială am început tot la Laborator. Sorin a parcurs trepte mai vizibile pentru că a fost iniţial în spate la Presă, muncitor, iar după aceea a ajuns operator presă după ce a învăţat. Era iniţial ajutor după care a primit responsabilitatea să lucreze efectiv la presă, să fie operator presă. Sincer, foarte mult ne place. Plus că este extrem de important că nu mai facem naveta. Că eu am făcut naveta din clasa a IX-a la liceu apoi la muncă şi m-am săturat. Acum suntem acasă. Ne place pentru că e altceva decât o muncă „de jos”. Nu este deloc rutină. De exemplu în Laborator tot timpul apare ceva nou, avem alte teste de făcut, sunt alte cerinţe. Tot timpul învăţăm”. Cei doi lucrează de obicei pe acelaşi schimb, dar spun că sunt „în acelaşi loc şi totuşi nu împreună”. Dacă au timp însă, în pauze, îşi mai fac câte o vizită. Nu sunt singurii care lucrează „în familie”, spun că sunt şi alte cazuri de soţ-soţie, tată-fiică care lucrează la UAC Europe. Ce spun colegii? „Le place, se mai fac şi glume, chestii în colectiv. „Vine soţul şi te vede că ai vorbit cu mine”. Pe viitor, cei doi îşi doresc să avanseze, să evolueze profesional. Cât despre fabrică, spun că e un loc în care şi- ar dori să muncească şi copiii lor:

„ne-am dori să meargă şi copiii noştri acolo. Sonia îşi doreşte să facă Contabilitate sau Ştiinţe Ecobomice şi Cipri să vedem, el e mai mic. Eu una sunt foarte mulţumită şi le mulţumesc din suflet celor de la UAC Europe pentru tot ceea ce fac, pentru angajkaţi şi pentru comunitate”.

„Pentru mine personal, UACE e a doua familie. Şi Iulian şi Kevin sunt de atâta timp acolo, îi cunoaştem, ne-au vizitat. Sunt oameni deschişi, buni, corecţi. Şi pentru cmunitate e foarte bine, avem numai cuvinte de laudă. UAC Europe ajută foarte mult comuna. Cred că orice comună din România şi-ar dori o astfel de investiţie. Oamenii s-au convins că e un partener serios, au văzut că UAC continuă politica de implicare în comunitate. Adevărul e că foarte mult s-a dezvoltat comuna de când sunt ei aici, atât prin proiectele lor, cât şi prin taxele şi impozitele plătite la bugetul de stat.