UACE iniţiază o campanie de consultaţii oftalmologice gratuite la Dumbrăviţa

„Priviţi spre un viitor mai bun”

6010-136482-18 29_sante1Alegerea ochelarilor cu dioptrii potrivite e vitală atât pentru sănătate. De aceea un consult oftalmologic este obligatoriu înainte de cumpărarea ochelarilor. Numai că, studiile de specialitate arată că foarte puţini dintre români au timp sau bani pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv, Universal Alloy Corporation Europe va organiza o caravană gratuită, în care locuitorii comunei Dumbrăviţa îşi vor putea măsura acuitatea vizuală şi vor beneficia de o prescriere specializată pentru ochelari.

În ultimul timp, tot mai multă lume cumpără ochelari de vedere fără un consult medical oftalmologic. Ochelarii de vedere de la tarabă sau din supermarket câştigă teren din cauza preţului mult mai mic, comparativ cu cel practicat de firmele de specialitate. Pe termen scurt, probabil faceţi o economie, însă pe termen lung, ar putea să vă coste sănătatea ochilor. Din păcate, spun specialiştii, aceşti ochelari nu se compară cu cei făcuţi la comandă, pe baza unei prescripţii medicale.

Apoi, un control oftalmologic poate dezvălui nu doar deficienţele de vedere, ci şi alte afecţiuni conexe. Consultul constă în evaluarea acuităţii vizuale cu şi fără corecţie, măsurarea tensiunii intraoculare, precum şi examinarea fundului de ochi şi a structurilor oculare cu ajutorul biomicroscopului. Una dintre cele mai importante afecţiuni este glaucomul, boală care în cea mai mare parte a cazurilor nu doare. Şi un glaucom netratat la timp poate conduce la orbire. Specialiştii spun că majoritatea persoanelor care îşi cumpără ochelari fără consult medical, verificând doar dacă văd mai bine cu ei, suferă de prezbiopie, ceea ce, înseamnă pierderea elasticităţii cristalinului, din cauza înaintării în vârstă. Iar medicul avertizează că acest proces fiziologic avansează în timp, astfel că ochelarii trebuie schimbaţi periodic. Prin urmare, nu se face nici o economie. Dacă persoana ce are deficienţe de vedere merge la un consult oftalmologic, medicul anticipează procesul de degradare şi recomandă ochelarii potriviţi în acest sens, evitând o supra sau o subcorectare a defectului. Numai că, din lipsă de timp sau de bani, puţini maramureşeni îşi verifică la un aparat specializat acuitatea vizuală, negjlijând cel mai important simţ: văzul.

Pentru a veni în sprijinul comunităţii, compania UACE Dumbrăviţa va organiza în perioada următoare o campanie de consultaţii oftalmologice gratuite în Dumbrăviţa, intitulată sugestiv: „„Priviţi spre un viitor mai bun”. Astfel, dumbrăviţenii îşi vor putea măsura gratuit acuitatea vizuală şi vor şti, pe baza unei diagnoze specializate, ce tip de ochelari şi dioptrii li se potrivesc. Detaliile legate de această acţiune vor fi comunicate prin intermediul preoţilor din toate satele comunei.