Dumbraviţa Verde

Ghandi spune că: „Dacă aşteptăm să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei”. Iar „axioma” este respectată întocmai de tinerii din comuna Dumbrăviţa, care au oferit săptămâna trecută un exemplu de implicare civică, respect pentru mediu şi pentru cei din jur în cadrul proiectului „Dumbrăviţa verde”, organizat de UACE.

dumbravita-verdeUniversal Alloy Corporation a derulat un proiect care are ca scop ecologizarea râurilor şi pârâurilor din comuna Dumbraviţa prin angrenarea tinerilor din cele 6 localităţi ale comunei într-o acţiune de voluntariat. Deşi iniţial se vorbea despre implicarea a 50 de tineri din cele 6 sate ale comunei Dumbraviţa în această acţiune în urma căreia vor învăţa ce înseamnă voluntariat şi cum trebuie să se organizeze şi să desfăşoare munca în echipa în aşa fel încât să fie eficienţi şi să aibă cel mai bun randament în atingerea obiectivului propus, în final, s-au înscris 60 de voluntari. Acţiunea s-a desfăşurat în primele patru zile ale acestei săptămâni şi a debutat cu un seminar organizat la căminul cultural din Rus, unde tinerii şi mas-media au fost întâmpinaţi de reprezentanţii UACE, de coordonatorul proiectului, Alexandra Nicolici, primarul Felician Ciceu, directorul şcolii Mariana Manea şi ai reprezentanţi de seamă ai comunităţii. Tinerilor li s-a vorbit despre nevoia de implicare în comunitate şi despre importanţa unor acţiuni de voluntariat. De asemenea, li s-a atras atenţia că, ajunse în mediu, ambalajele din PET necesită un timp de dezintegrare de aproximativ 700-800 de ani, sticlei cam 500 de ani, în timp ce cutiile de bere de exemplu se descompun abia în 1000 de ani. Astfel că, pe lângă acţiunile de voluntariat e foarte important să păstrăm mediul curat.

DSC04599DSC04610DSC04620DSC04623inainte si dupainainte si dupa 1New Image2

Imediat după seminar, tinerii s-au deplasat la prima „ţintă”: în localităţile Unguraş şi Şindreşti. Marţi au fost ecologizate albiile râurilor din Rus şi Dumbrăviţa, miercuri tot Dumbrăviţa şi Cărbunar, iar joi cele din Chechiş. Proiectul s-a încheiat cu premierea tuturor participanţilor şi cu circa 10 mc de deşeuri adunate şi, bineînţeles, certitudinea că elevilor şi companiei UACE le pasă de comunitatea lor şi de mediul înconjurător. Aşa că, cu certitudine, astfel de acţiuni vor mai avea loc.