Grădina de flori din curtea şcolii

„Natura poate să-ţi slujească de carte, de profesor, de povăţuitor. Ea te cheamă, ea îţi procură, cu mici mijloace, tot ceea ce vei avea nevoie mai târziu. Nu închide această mare carte plină de învăţături înţelepte, nu o neglija pentru celelalte cărţi în care se cuprind numai strofe din cântarea întreagă ce stă înaintea ta”, spunea I. Simionescu în urmă cu şapte decenii. Învăţătura a fost pusă în practică de copiii şcolilor din comuna Dumbrăviţa în cadrul acţiunii: „Micii grădinari”.

DSCN1231Natura trebuie protejată şi îngrijită. Dacă iubim curăţenia şi o întreţinem, totul în jurul nostru va fi curat, vom respira aer de calitate, nepoluat, iar lumina soarelui va fi blândă.
Cea mai mare bogăţie a oamenilor este formată din: apă limpede, aer curat, pământ brun, plante şi animale sănătoase. Toate acestea contribuie la o viaţă sănătoasă şi armonioasă pentru oameni.
De aceea trebuie să-i învăţăm şi pe alţii cum pot proteja şi ocroti natura, să devină de mici buni ecologişti, păstrând pământul curat.
De când a existat omul pe pământ, natura l-a ocrotit, fiindu-i prietenă. Dacă ne gândim că prietenia este legătura care-i uneşte pe oameni, atunci înţelegem că şi omul trebuie să manifeste respect şi dragoste pentru natură. Pentru a fi prietenul naturii trebuie să ai un comportament ecologic, s-o ocroteşti, menţinând curăţenia şi îngrijind frumuseţile ei, oriunde te-ai afla. Ocrotind natura, ne ocrotim pe noi înşine!
Noi, toţi suntem responsabili în a construi un mediu educaţional care să motiveze copilul în procesul de protejare a naturii şi este esenţial ca omul să fie educat în spiritul respectului faţă de mediu. Sentimentele şi atitudinile copiilor faţă de natură trebuie să fie de grijă şi respect, având în permanenţă convingerea că oamenii sunt parte integrantă din natură şi nicidecum superiorii ei. De aceea, este necesar ca elevii să fie ajutaţi să pătrundă în tainele naturii pentru a sesiza interdependenţa şi cauzalitatea fenomenelor.
Se impune, astfel, ca încă de la vârste mici, copiii să fie educaţi în spiritul unei atitudini pozitive faţă de mediul înconjurător, în vederea formării ulterioare a conştiinţei şi comportamentului ecologic, favorabile unui stil de viaţă sănătos – mental, emoţional, fizic şi socio-moral.
Îndemnul PROTEJAŢI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR este adresat tuturor, pentru că viitorul depinde de noi.
Acestea au fost argumentele care au stat la baza acţiunii „Micii grădinari”, derulată în toate şcolile din comuna Dumbrăviţa. Cu sprijinul UAC Europe şi Asociaţiei Nemus copiii au beneficiat de flori şi tuya, pe care le-au plantat în curţile şcolilor. Acţiunea a devenit deja o tradiţie pentru elevii şcolilor din comună, fiind derulată pentru prima dată anul trecut, şi, se doreşte a fi derulată în fiecare an.
Curtea şcolii este „parcul” şi „plămânul verde” al fiecărei instituţii de învăţământ, precum şi cartea ei de vizită. De aceea, îngrijirea acestui perimetru este esenţială pentru dezvoltarea responsailităţii pentru mediul înconjurător şi ambiental.

• DSCN1260
  • DSCN1288