Balul absolvenţilor 2014

on .

Vineri 13 iunie nu a fost zi cu ghinion pentru elevii care au absolvit clasa a VIII din Şcola Dumbrăviţa. Motivul? A avut loc „Balul absolvenţilor 2014”.


Gătiţi în haine de bal, cu emoţia despărţirii şi începerii unui nou drum pe chip, elevii din clasa a VIII din comuna Dumbrăviţa s-au adunat la ora amiezii, vineri, 13 iunie, la Căminul Cultural. UAC Europe, în parteneriat cu Asociaţia NEMUS şi Şcoala Dumbrăviţa au dorit să le pregătească elevilor un moment festiv care să le rămâne în minte peste ani.
Balul absolvenţilor a îmbinat, ca de obicei, distracţia şi voia bună. Perechile înscrise la stardt au aut de trecut mai multe probe: cultură generală, bancuri, cuvinte încrucişate, dicţie, dans. Pentru departajare s-a mai făcut o probă de karaoke.
După deliberare, juriul a decis că premiul I şi titlul de Miss şi Mister să fie acordat perechii formate din Vari Mihaela şi Lupan Ciprian, Premiul II – Lupan Mihai şi Dorican Georgiana, iar locul III- Păşcan Carla şi Bota Simion.
Premianţii au primit tichete cadou din partea UAC Europe şi diplome, apoi, toţi elevii s-au putut distra la un miniparty, cu prpjiturele şi suc.
Iulian Gheorghe, directorul general UAC Europe şi Corina Mulea, PR&Office Manager au transmis felicitările lor tuturor absolvenţilor, dorindu-le succes la liceu şi în noul drum.
De asemenea, directorul Magdalena Tomşa i-a felicitat pe elevi şi le-a urat succes la examene.

Dumbravita 215

Jurnal de tabără

on .

Ca-n fiecare an, UAC Europe şi Asociaţia NEMUS le-au pregătitcopiilor o tabără de vară, care îmbină utilul cu plăcutul, dobândirea de noi cunoştinţe, cu distracţia şi socializarea. unnamedAstfel că, timp de o săptămână, circa 60 de elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani au participat la „Tabăra de vară UAC Europe”, ediţia 2014. 

Participanţii au provenit pe de o parte din rândul copiiilor angajaţilor UAC Europe, pe de altă parte din rândul elevilor din comună, care au dorit să-şi reîntâlnească colegii sau să lege noi prietenii. Înscrierarea şi participarea a fost gratuită pentru toată lumea, incluzând transportul, o gustare şi sucuri/apă minerală.

Ziua 1
Prima zi a taberei a fost rezervată fotografiei. Fotografii Silviu Gheţie şi Lia Gheorghe, deja prieteni ai tinerilor din comună le-au dezvăluit elevilor secretele artei fotografice. Astfel că, după prezentările de început şi transmiterea salutului organizatorilor, elevii au luat-o la pas prin comună, însoţiţi de cei doi fotografi şi de logopedul/psihologul Monica Puha care i-a supravegheat în toate cele 5 zile, experimentând portretul, peisajul, panoramarea etc.

Ziua 2
Ziua de marţi a fost rezervată tot fotografiei, şi, pe lângă teoria şi practica obişnuită, a cuprins şi o vizită la Biserica ortodoxă din Dumbrăviţa, unde au fost întâmpinaţi de preotul paroh Bogdan Ciocotişan care le-a vorbit despre iconografie, credinţă şi modele morale.


Ziua 3
A însemnat începerea cursurilor de limba engleză, într-un mod atractiv şi inedit, incluzând discuţii, jocuri şi cântece.
Mai mult, elevii au fost vizitaţi de preotul Milan Bălan, consilier în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, delegat al PS Justin Hodea Sigheteanu care le-a oferit copiilor diplome şi iconiţe din partea Episcopiei.

Ziua 4
A fost dedicată tot limbii engleze, iar elevii au putut să-şi îmbunătăţească cunoştinţele, să socializeze, să înveţe lucruri noi într-un mod atractiv şi inedit.

Ziua 5
A fost dedicată dezvoltării personale şi a cuprins jocuri, discuţii, concuri, care au sudat şi mai mult relaţiile de prietenie dintre copiii şi au legat altele noi, astfel încât, la finalul taberei, toţi elevii s-au declarat încântaţi şi au spus că simt că fac parte dintr-o mare familie.

IMPRESII DE TABĂRĂ

  • Mie mi-a plăcut foarte mult în tabără. Din punctul meu de vedere eu m-am relaxat foarte tare, am uitat de toate timp de o săptămână. Timpul aşa de repede a trecut ca şi cum ai scrie TABĂRĂ. De aceea aştept anul viitor ca să ne reîntâlnim cu toţii. Au fost nişte amintiri pe care nu o să le uit niciodată- IGNAT CLAUDIU
  • În această tabără mi-a plăcut totul, de la excursii până la pauzele de masă. Ne-am distrat la nebunie şi chiar sunt mândră că am putut să vin în acest an aici, deoarece aici sunt multe persoane minunate care mă fac să mă simt împlinită, iar tabăra asta mi-a deschis ochii în legătură cu încrederea pe care o aveam în mine – NICOLETA SABO.
  • A fost foarte frumos. Au fost activităţi interesante. Întâlnirile cu preotul au fost foarte frumoase. Îmi pare bine că m-am întâlnit cu prietenii de anul trecut. Suntem toţi cea mai mare şi mai frumoasă familie – ADRIANA MARC.
  • În tabără a fost foarte frumos şi am învăţat multe lucruri frumoase. Aşteptăm cu mult drag ca şi anul viitor să se mai ţină tabăra. Doamna Monica este o femeie extraordinară, cu ea poţi să vorbeşti orice. Doamna Monica, te iubim – DOBRICAM GEORGIANA
  • În tabăra din anul acesta mi-a plăcut foarte mult. Ne-am distrat de minune, cel mai mult mi-a plăcut că mi-am făcut prieteni noi. Am învăţat cum să ne comportăm civilizat, să nu ne certăm unii cu alţii, să ne iubim şi să dăm dovadă de bun simţ. – IGNAT LARISA.
  • În săptămâna aceasta mi-au plăcut activităţile. În mod direct trebuie să le mulţumim celor de la UAC şi doamnei Monica care a fost pentru noi ca o mamă. Sunt tristă deoarece această tabără a durat doar 5 zile, aş fi vrut să dureze mai mult. Vă mulţumim pentru sponsorizare – LAZĂR ROXANA.
  • Mie mi-a plăcut în această tabără totul. A fost foarte frumos pentru că am cunoscut copii noi şi am legat prietenii. A fost foarte frumos şi în excursii şi am învăţat şi jocuri noi. – VICTOR
  • Această tabără trezeşte în fiecare din noi sentimente puternice de prietenie şi de iubire. Tabăra aduce în viaţa noastră oameni noi, oameni extraordinari cu care activităţile sunt mult mai distractive. – CIPRIAN
  • Această tabără a fost extrem de distractivă. Ne-am făcut prieteni noi şi am participat la multe activităţi interesante. – TUDOR SĂLIŞCAN
  • Această tabără mi s-a părut o oportunitate pentru copiii din Maraureş pentru a învăţa lucruri noi – ANTONIA IMAN
  • Din punctul meu de vedere această tabără a fost o experienţă foarte frumoasă. Crl mai mult mă bucură faptul că mi-am făcut prieteni noi. Vă iubesc- IULIA SZASZ.
  • Având în vedere că este o tabără, din punctul meu de vedere pentru dezvoltare personlă, aceasta se desfăşoară într-un mediu din care nu lipseşte amuzamentul până lao anumită limită pe care fiecare dintre noi o cunoaşte şi o respectă, nu lipseşte competivitatea ăîn multitudinea concursurilor, majoritatea cu scop educativ şi stârnirea sentimentului de fericire, nu lipseşte spiritul de echipă, respectul şi înţelegerea. Pot să spuncă sunt uimit de cât de mult o iubesc copiii pe cea mai minunată persoamă din lume care nu din întâmplare este chiar cea care ne supraveghează şi ne ascultă în fiecare moment, fie în rezolvarea uneiprobleme sau a-i spune o simplă glumă. Chiar la începutulk taberei am văzut o „flacără strălucitoare” în ochii fiecărui copil pe care am interpretat-o ca fiind entiziasmaţi pentru înceeperea taberei organizată de nişte oameni atât de sufletişti şi generoşi, mai precis conducerea UAC, mai ales a domnului Iulian care se implică în fiecare an în realizarea taberei şi nu numai şi pentru final o parte din imnul taberei de anul acesta: „simţim la fel, gândim la fel, iubim la fel”- ADRIAN BÂRSAN
  • Această tabără a fost cea mai frumoasă experienşă trăită alătruri de colega şi prietena de până acum. Am cunoscut o mulţime de persoane, m-am distrat şi am avut parte de momente de neuitat, sper să mai am parte de această experienţă şi pe viitor – DIANA TRIF
  • Tabăra de la Dumbrăviţa este perfectă pentru tineri doritori să învrţe lucruri noi, să-şi facă noi prieteni jucându-se împreună. Încă din prima zi, am surprins căldura cu care ne-au întâmpinat organizatorii. Activităţile e care le desfăşurăm sunt minunate, învăţăm să facem fotografii de calitate, să ne îmbunătăţim engleza şi alte jocuri distractive cu scopul dezvoltării personale- EMANUEL.
  • În această tabără îmi plac toate activităţile deoarece nu sunt plictisitoare şi ne distrăm mult. Cel mai mult mi-au plăxut jocurile, zilele în care am făcut poze şi fatul că legăm noi prietenii – DAIANA
  • Este prima dată când vin în această tabără şi mi-a plăcut deoarece am fpcit activităţi frumoase, iar alăuri de doamna Monicaam învăţat să avem încredere în noi şi să ne respectăm. A fost grozav. DELIA DONCA
  • În tabără mi-a plăcut că mi-am făcut prieteni noi şi m-am distrat, am întâlnit copii mulţi şi ne-am împrietenit, iar Monica este cea mai de treabă persoană, e o prietenă bună, o iubesc – ALEXANDRU

unnamed 1

Acţiunea “Împreună pentru o comuna mai curată” continuă

on .

untitledLa începutul acestui an, sub deviza “Împreună pentru o comuna mai curată”, Primăria Dumbrăviţa, cu sprijinul financiar al UAC Europe, prin Asociaţia NEMUS, a început distribuirea de pubele gratuite în satul Dumbrăviţa. Atunci, directorul UACE Iulian Gheorghe a explicat că această acţiune se va extinde, în timp, în toate satele comunei. Practic, la începutul anului viitor, toate satele comunei vor avea pubele.

Curăţenia dintr-o localitate este un adevărat “barometru” al civilizaţiei. De aceea, autorităţile locale din Dumbrăviţa au pus întotdeauna un accent deosebit pe acest aspect. Iar UAC Europe şi Asociaţia Nemus au venit în întâmpinarea nevoilor primăriei şi a comunităţii, pornind de la aceeaşi grijă pentru mediu. Astfel, sub deviza “Împreună pentru o comuna mai curată”, Primăria Dumbrăviţa, cu sprijinul financiar al UAC Europe, prin Asociaţia NEMUS, a început, în luna ianuarie a acestui an, distribuirea de pubele gratuite în satul Dumbrăviţa. Atunci, directorul UACE Iulian Gheorghe a explicat că această acţiune este una multianuală şi că în timp fiecare gospodărie va fi dotată, gratuit, cu pubele. Primii beneficiari sunt locuitorii satului Dumbrăviţa, care au şi primit pubelele, rezistente, practice şi “prietenoase” cu mediul. Proiectul vine atât în sprijinul cetăţenilor, care pot colecta mai uşor gunoiul, cât şi al mediului. Şi, datorită UAC Europe, oamenii nu au nimic de plătit. În Chechiş există astfel de pubele de circa 2-3 ani, iar viceprimarul Florea Balaj a spus că şi-au demonstrat din plin utilitatea. Iulian Gheorghe, directorul UACE a spus că: “aşa cum am promis, dorim să continuăm distribuţia de pubele gratuite. Până la sfârşitul acestui an vom distribui pubele tuturor locuitorilor din Rus şi Unguraş, iar la începutul anului viitor vom continua cu Cărbunari şi Şindreşti. În acest fel, în circa un an de la demararea proiectului “Împreună pentru o comuna mai curată” toţi locuitorii comunei vor beneficia de pubele, şi noi toţi, de un mediu mai curat. Suntem mândri că putem participa împreună cu comunitatea, cu primăria, la un proiect benefic din toate punctele de vedere. Este o inişiativă lăudabilă a domnului primar şi viceprimar pe care o sprijinim financiar şi logistic”.

{gallery}imagini/actiuneapubele{/gallery}

Primarul Felician Ciceu spune că această acţiune se alătură altor demersuri privind colectarea şi selectarea deşeurilor, cu scopul de a avea o comună mai curată, dar şi de conştientizare a populaţiei privind grija pentru mediu.

Finalul unui proiect de succes

on .

Proiectul cultural ,,Promovarea culturii si tradiţiilor locale în comuna Dumbrăviţa şi transmiterea lor către tânăra generaţie” implementat de Asociaţia NEMUS, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinit de UAC Europe a ajuns la final.

2013-09-25 Fisculas-Dumbravita 013

Miercuri, 25 septembrie 2013 a avut lansarea volumului „Fisculaş- vatră de cultură şi tradiţii", o lucrare bilingvă, realizată în română şi engleză, care va fi distribuită gratuit într-un tiraj de 500 de exemplare, pentru promovarea comunei. Totodată, a avut loc vernisajul expoziţiei cu acelaşi nume, fiind prezentate lucrările realizate în cadrul taberei de creaţiei organizate în cadrul proiectului. Proiectul a dus la o mai bună cunoaştere a culturii, tradiţiilor şi artiştilor locali din comună, precum şi la creşterea gradului de informare şi educaţie culturală a tinerilor din comună. De asemenea, proiectul a dus la îmbunătăţirea imaginii comunei.

Evenimentul a avut loc la sediul primăriei Dumbrăviţa şi s-a bucurat de participarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, a echipei primăriei- primar Felician Ciceu, viceprimar Florea Balaj, secretarul Dacian Dobrican, a preoţilor, doamnei director Magdalena Tomşa şi, desigur a staff- ului UACE – directorul Iulian Gheorghe şi a Corinei Mulea.

2013-09-25 Fisculas-Dumbravita 039 

Iulian Gheorghe a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor locale şi s-a declarat mândru că în comuna Dumbrăviţa se pot vedea la sărbători sau în duminici tineri îmbrăcaţi în frumoasele noastre costume populare. Directorul general al UACE a spus că lucrarea bilincvă va duce la promovarea localităţii, cu o zestre inestimabilă şi de ce nu, în timp, la dezvoltarea potenţialului turistic. Compania UACE şi Asociaţia Nemus vor rămâne un partener al administraţiei locale şi al comunităţii pe linia păstrării identităţii şi tradiţiilor locale.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Zamfir Ciceu s-a arătat mândru că în comuna sa locală se păstrează tradiţiile şi obiceiurile atât de frumoase şi a explicat că dezvoltarea locală din Dumbvrăviţa este un explu de bună colaborare între toţi factorii locali: primărie, investitorul UACE, biserică, şcoală, comunitate.

Primarul Felician Ciceu s-a arătat extrem de mulţumit că localitatea pe care o conduce va avea un album de prezentare care va duce la o mai bună cunoaştere a patrimoniului şi potenţialului localităţii. De asemenea, preotul Bogdan Ciocotişan a vorbit despre importanta susţinere pe care o oferă UACE şi Asociaţia Nemus proiectelor locale.

{gallery}imagini/proiect_de_succes{/gallery}

 

"Fisculaş- vatră de cultură şi tradiţii" este o lucrare bilingvă realizată în limba română şi engleză, care prezenta istoricul, cultura, obiectivele, tradiţiile şi artişti locali ai comunei. Format A4, 100 de pagini color, Tiraj 500 de buc.

 

Tabara de creaţie "Promovarea tradiţiilor şi culturii de pe Fisculaş" a avut loc în perioada 23-25 august, la Căminul Cultural Dumbrăviţa şi în natură, în împrejurimile comunei. Au participat studenţi de la Facultatea de Arte Plastice din Baia Mare care care au realizat creaţii cu tema: "Fisculaş, tradiţie şi cultură". Gabriela Popiel a mulţumit în numele studenţilor organizatorilor şi i-a invitat pe cei prezenţi să admire lucrările şi chiar să le ia acasă pe cele care le plac.

 

Mai multe articloe din aceasta categorie

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook