Eminescu

eminescu-mister-si-poezieDumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar".  Mihai Eminescu.

Miercuri , 15 ianuarie s-au împlinit 164 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.  La Școala Gimnazială Dumbrăvița momentul închinat ”Luceafărului poeziei românești”  a fost marcat prin desfășurarea Concursului ”În căutarea lui Eminescu”. Activitatea s-a desfășurat la Școala  Rus, la ea participând un număr de 16 elevi din clasele V-VIII din întreaga comună îndrumați de doamnele profesoare de limba și literatura română: prof. Paula Bonaț (Structura Rus), prof. Mariana Pop (Școala Dumbrăvița), prof. Monica Cozma (Structura Chechiș), coordonatoarele acestui proiect. Partenerii proiectului au fost: Asociația Nemus, UACE, Gazeta de Maramureș reprezentate prin doamnele Corina Mulea, Ioana Lucăcel și domnul Mircea Crișan cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat și pentru implicare.

Concursul a avut două secțiuni: prima, rezolvarae unui chestionar care a cuprins cincisprezece întrebări referitoare la viața și opera marelui poet și o a doua probă care a constat în recitarea unei poezii scrisă de Mihai Eminescu, probă la care elevii noștri au dovedit talent oratoric, spiritualitate și prezență scenică.

Scopul acestui concurs a fost acela de a îmbogăți noțiunile de cultură generală ale elevilor cu informații referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu. De asemenea s-a dorit ca elevii din cele trei structuri să se cunoască mai bine, să comunice și să își descopere calitățile  unii altora. Dintre poeziile recitate  amintim: Dorința, Scrisoarea III, Luceafărul, Sara pe deal, Crăiasa din povești, Călin (file din poveste), Când amintirile,  Fiind băiat păduri cutreieram, Somnoroase păsărele, Mai am un singur dor etc. Juriul a fost format din doamnele Corina Mulea, Ioana Lucăcel și doamna director prof. Magdalena Tomșa.

Dintre concurenți s-au bucurat de felicitările speciale ale juriului elevele Sabo Nicoleta de la Structura Chechiș și Pop Lavinia de Structura Rus. Toți participanții au fost recompensați pentru strădania și implicarea de care au dat dovadă, ei primind cărți de poezie și proză scrise de Mihai Eminescu, oferite sponsorii activității, cărora le mulțumim.

În cadrul activității elevii au  vizionat o prezentare power-point despre viața lui Mihai Eminescu și au ascultat poezii ale lui Mihai Eminescu recitate de Mihail Sadoveanu, Adrian Pintea și Gheorghe Dinică.

Dorim să mulțumim tuturor celor implicați: elevi, cadre didactice și nu în ultimul rând partenerilor fără de care activitatea nu ar fi fost posibilă.

”El n-a fost când era, el e când nu e…”

Prof. Paula Bonaț