“Pentru noi, UAC Europe e a doua familie”

on .

Dorina şi Sorin Lupan sunt o familie înghegată, model din Dumbrăviţa. Amândoi lucrează de circa 3 ani la UAC Europe şi spun că, şi-ar dori ca şi copiii lor să lucreze în viitor la “fabrica de avioane”.

Picture4Pentru mulţi dintre angajaţiicompaniei, UAC Europe este cea de-a doua familie. Pentru Dorina (41 de ani) şi Sorin (44 de ani) Lupan UAC Europe reprezintă o familie şi la propriu şi la figurat. Ambii soţi lucrează la fabrică. Doamna Lupan spune că: “Suntem căsătoriţi din 1992, avem doi copii: Sonia de 18 ani şi Cipri de 14 ani. Lucrăm amândoi la UAC. Eu în 15 februarie fac 3 ani iar soţul tot 3 ani în luna august”. Dorina Lupan a muncit la o secţie de dulciuri şi răcoritoare, apoi a fost casnică, având grijkă de copiii, iar înainte de a veni la UAC Europe a muncit la croitorie, la SC Unirea, din Baia Mare. Soţul său a fost angajat la Flotaţia Centrală pe vremea lui Ceauşescu apoi în construcţii. Deschiderea unei fabrici în Dumbrăviţa a fost pentru ei o oportunitate importantă: „Chiar la început când s-a auzit în sat că se deschide Fabrica, şi a fost scandal, bineînţeles că noi am fost pentru această investiţie la noi în comună. De fapt toţi tinerii au avut această dorinţă. Aşa că ne-am depus cerere. Eu am treminat Liceul de chimie industrială şi m-am gândit iniţial că niciodată n-o să am vreun beneficiu că l-am făcut. Dar am primit telefon după ce am depus cererea şi am fost chemată să lucrez la Laborator.

Soţul meu lucra la o firmă italiană şi de acolo s-a transferat la UAC. Aşa că amândoi ne-am transferat la UAC: eu din croitorie iar el de la grătare pentru aragaz. Nu am avut niciodată emoţii că ar fi un risc să lucrăm amândoi în acelaşi loc, pentru că vorba aia alţii se gândesc la faptul să nu se întâmple ceva şi să rămână amândoi fără loc de muncă. Am ştiut că va fi o Fabrică de viitor care după o asemenea investiţie nu se va închide în câţiva ani. Emoţiile au fost pentru schimbare pentru că fiecare am avut de făcut ceva nou. Dar ne-am obişnuit şi ne place. Eu fac teste în Laborator, teste fizice, chimice, mecanice. Certificatul de calitate al mărfii eu îl fac. Nu pleacă marfa până dăm noi acordul. Facem verificări pe toate piesele. Postul meu este de laborant. Iar soţul meu lucrează la Presă, este operator presă. Practic el face piesele şi eu i le verific”.

Cei doi soţi spun că se UAC Europe oferă angajaţilor şansa de a se dezvolta profesional şi de a evolua: „Se pot parcurge trepte, se poate evolua în Fabrică, dar eu având Liceul de chimie industrială am început tot la Laborator. Sorin a parcurs trepte mai vizibile pentru că a fost iniţial în spate la Presă, muncitor, iar după aceea a ajuns operator presă după ce a învăţat. Era iniţial ajutor după care a primit responsabilitatea să lucreze efectiv la presă, să fie operator presă. Sincer, foarte mult ne place. Plus că este extrem de important că nu mai facem naveta. Că eu am făcut naveta din clasa a IX-a la liceu apoi la muncă şi m-am săturat. Acum suntem acasă. Ne place pentru că e altceva decât o muncă „de jos”. Nu este deloc rutină. De exemplu în Laborator tot timpul apare ceva nou, avem alte teste de făcut, sunt alte cerinţe. Tot timpul învăţăm”. Cei doi lucrează de obicei pe acelaşi schimb, dar spun că sunt „în acelaşi loc şi totuşi nu împreună”. Dacă au timp însă, în pauze, îşi mai fac câte o vizită. Nu sunt singurii care lucrează „în familie”, spun că sunt şi alte cazuri de soţ-soţie, tată-fiică care lucrează la UAC Europe. Ce spun colegii? „Le place, se mai fac şi glume, chestii în colectiv. „Vine soţul şi te vede că ai vorbit cu mine”. Pe viitor, cei doi îşi doresc să avanseze, să evolueze profesional. Cât despre fabrică, spun că e un loc în care şi- ar dori să muncească şi copiii lor:

„ne-am dori să meargă şi copiii noştri acolo. Sonia îşi doreşte să facă Contabilitate sau Ştiinţe Ecobomice şi Cipri să vedem, el e mai mic. Eu una sunt foarte mulţumită şi le mulţumesc din suflet celor de la UAC Europe pentru tot ceea ce fac, pentru angajkaţi şi pentru comunitate”.

„Pentru mine personal, UACE e a doua familie. Şi Iulian şi Kevin sunt de atâta timp acolo, îi cunoaştem, ne-au vizitat. Sunt oameni deschişi, buni, corecţi. Şi pentru cmunitate e foarte bine, avem numai cuvinte de laudă. UAC Europe ajută foarte mult comuna. Cred că orice comună din România şi-ar dori o astfel de investiţie. Oamenii s-au convins că e un partener serios, au văzut că UAC continuă politica de implicare în comunitate. Adevărul e că foarte mult s-a dezvoltat comuna de când sunt ei aici, atât prin proiectele lor, cât şi prin taxele şi impozitele plătite la bugetul de stat.

Împreună pentru o comună curată

on .

pubela1Sub deviza "Împreună pentru o comuna mai curată", Primăria Dumbrăviţa, cu sprijinul financiar al UAC Europe prin Asociaţia NEMUS, a început distribuirea de pubele gratuite în satul Dumbraviţa. Aceasta acţiune se va extinde, în timp, în toate satele comunei.

Se spune că gradul de civilizaţie al unei comunităţi este arătat de grija pentru semeni şi pentru mediu. Comuna Dumbrăviţa este prin educaţia oamenilor săi o comună cu adevărat civilizată, iar acum, beneficiază şi de logistica necesară unei comune moderne şi europene. Motivul? Primăria, cu sprijinul financiar al UAC Europe, prin Asociaţia Nemus au demarat proiectul intitulat sgestiv “Împreună pentru o comună curată”. Practic, fiecare gospodărie va fi dotată, gratuit, cu pubele. Proiectul se va derula în mai multe etape, multianual şi, pe parcursul său, toţi locuitorii comunei vor beneficia gratuit de această oportunitate. Primii beneficiary sunt locuitorii satului Dumbrăviţa, care au şi primit pubelele, rezistente, practice şi “prietenoase” cu mediul. Proiectul vine atât în sprijinul cetăţenilor, care pot colecta mai uşor gunoiul, cât şi al mediului. Şi, datorită UAC Europe, oamenii nu au nimic de plătit. Iulian Gheorghe, directorul companiei a declarat că: “În primul rând pentru noi înseamnă o modalitate implicare în comunitate, pe care o demonstrăm încă o dată. Şi cred că este de lăudat faptul că reuşim să participăm cu oamenii din sat, cu primăria la un proiect benefic, este în primul rând de lăudat şi admirat iniţiativa domnului primar şi a domnului viceprinar, pentru a face această comună mai curată şi a duce această comunitate către prosperitate pe care toţi cetăţenii şi-o doresc. Noi suntem mândri să participăm la astfel de acţiuni şi cu siguranţă vom continua. Cunoaştem iniţiativa primăriei de a extinde această acţiune şi în celelalte sate şi intenţia noastră este să participăm din punct de vedere financiar şi logistic şi pe viitor”. Primarul Felician Ciceu a explicat că: „Înseamnă o acţiune de implicare socială atât din partea primăriei, dar în primul rând a UAC şi o conştientizare a oamenilor de a avea grijă de sate, de comună şi de mediul înconjurător. În paralel cu această acţiune s-au făcut demersuri în fiecare localitate de a se monta coşuri colectoare atât pentru PET-uri cât şi doze de material fieros şi neforos, cât şi pentru reciclarea deşeurilor menajere, pentru că acesta este viitorul”. Şi viceprimarul Flore Balaj a spus că: „E un proiect foarte bun pentru că până acum se foloseau saci de nylon, de rafie, se aduna multă mizerie. E foarte bine că se face asta, nu se mai aruncă în şanţuri, în râu, în râul nostru căruia i se spunea „Râul albastru”. Felicitări conducerii UAC. Face o treabă foarte bună că se implică în comunitate, cu şcoala, cultura şi economic. Intră nişte bani în bugetul local, din taxe şi impozite şi ne putem gospodări altfel”. Şi cetăţenii comunei au apreciat acţiunea: „E un lucru benefic pentru noi. Văd că UAC Europe ne sprijină tot timpul. E benefică pentru comunitate şi mediul înconjurător această acţiune. Astfel, deşeurile se adună într-un punct, vine maşina, nu se aruncă mizeria la marginea râului, cum se proceda la sat. Cred că va fi mai curat. E mai practic şi mai civilizat”.

002 pubela2untitled untitled3 untitled6untitled7untitled8

Ziua porţilor deschise la UACE 2012

on .

În satele maramureşene, o vizită în gospodărie şi-n casă e semn de bună- vecinătate, încredere şi onestitate. De-a lungul vremii, reprezentanţii UACE au trecut pragul multor dumbrăviţeni. Le-au vizitat casele, instituţiile publice, şcolile. Acum a venit rândul localnicilor să fie oaspeţii UACE şi să vadă cu ochii lor cu ce se ocupă “fabrica de avioane”.

Din bătrâni, se spune că atunci când primeşti pe cineva în casă, nu-i acorzi numai ospitalitate şi omenie, ci, implicit, îi acorzi încrederea şi prietenia ta. Aşa cum gospodăria este cartea de vizită a oricărui maramureşean, fabrica, hala de producţie este cartea de vizită a oricărei societăţi comerciale. De aceea, Universal Alloy Corporation Europe, o companie care s-a arătat întotdeauna deschisă către problemele comunităţii, a decis să-şi deschidă porţile la propriu şi să invite, pe rând, locuitorii comunei, la o vizită în fabrică.

ziua portilor deschise UACE 2012

Prima acţiune de acest fel a avut în 28 august, când, locuitorii satelor Dumbrăviţa şi Cărnunar au fost fost invitaţi, după Sfânta Liturghie, la un tur al fabricii. Reacţia comunităţii a fost deosebit de pozitivă, răspunzând invitaţie circa 100 de persoane, de toate vârstele: de la copiii curioţi să vadă unde lucrează părinţii lor, la părinţi mândri că fii lor au un loc de muncă modern, la cetăţeni interesaţi de investiţia din comuna lor. Vizita a început cu o scurtă prezentare a companiei făcută de Iulian Gheorghe, director ethnic UACE. Apoi, vizitatorii s-au împărţit în grupe de câte 7-10 persoane, fiecare grup fiind ghidat de un angajat din satul lor. Localnicii au putut să vadă întreaga tehnologie şi să pargurgă întregul flux de producţie. Conducerea companiei nu a impus niciun fel de restricţii, nici în ceea ce priveşte accesul în unele zone, nici măcar atingerea produselor. Singurele măsuri oarecum restrictive s-au referit la siguranţa vizitatorilor, compania aplicând acest principiu în cazul tuturor celor care intră în fabrică. La finalul turului, vizitatorii au avut la dispoziţie un formular în care şi-au putut nota impresiile şi au putut adresa întrebări pentru companie, la care vor afla răspunsurile în numerele viitoare ale GAZETEI de Dumbrăviţa. Cei mai mulţi s-au declarat uimiţi şi încântaţi de curăţenia din fabrică şi au apreciat gestul UACE. De asemenea, o vizitatoare şi-a amintit că dealul pe care este astăzi amplasată fabrică era un simplu camp şi, în trecut sătenii păşteau aici animalele: “n- am crezut niciodată că va fi o fabrică atât de mare aici”. Sătenii s-au bucurat de oportunitatea de a vizita fabrica, mărturisind că erau cu toţii curioşi de investiţia din satul lor. Mai mult, au apreciat transparenţa UACE şi faptul că nu li s-a ascuns nimic în interiorul fabricii. Mai mult, au constatat singuri că UACE aplică norme tehologice şi de protecţie înalte.

PICT9103PICT9102

După două săptămâni, a fost rândul celor din Rus s viziteze fabrica şi să stea de vorbă cu conducerea UAC, având posibilitatea de a-l cunoaşte inclusive pe preşedintele John Ball. Şi de această dată numărul vizitatorilor a fost mare, circa 20 de persoane, de toate vârstele, în frunte cu preotul din Rus, Vasile Tarţa şi familia acestuia. Şi localnicii din Rus s-au arătat încântaţi de condiţiile din fabrică, iar cei mai în vârstă au spus nostalgici că le pare rău că nu au putut munci şi ei în asemenea condiţii. De asemenea, o bătrânică a ţinut să le transmită “americanilor” că fiul său lucrează în SUA şi că, poate, dacă fabrica se deschidea mai devreme, îl avea alături de ea la bătrâneţe. În săptămânile care urmează, şi restul satelor vor avea posibilitatea să viziteze fabrica, iar conducerea companiei a promis că astfel de acţiuni vor deveni tradiţie.

PICT9093PICT9059PICT9066PICT9029PICT9009PICT8812PICT8790 1PICT9007PICT8749

Ziua porţilor deschise la UACE I

on .

Crezând cu tărie în principiul “bunei vecinătăţi”, Universal Alloy Corporation continuă să se deschidă spre dumbrăviţeni. Astfel, recent, a avut loc cea de-a doua ediţie a „Zilei porţilor deschise”. După localnicii din Dumbrăviţa, Rus, Şindreşti şi Unguraş, a fost rândul celor din Chechiş şi Cărbunar să viziteze fabrica.

Încă din 2009, de când şi-a început activitatea în România, Universal Alloy Corporation s-a dovedit o societate deschisă şi transparentă, implicată în comunitate şi în dialog permanent cu aceasta. Pe lângă apropierea generată de o serie de parteneriate cu instituţii cheie din comună: şcoală, biserică, primărie, Universal Alloy Corporation a aplicat în permanenţă o politică deschisă înspre oamenii simpli, fie că e vorba de potenţiali angajaţi ai fabricii, de vecini sau beneficiari ai dezvoltării generate de o astfel de investiţie. De aceea, Universal Alloy Corporation Europe, o companie care s-a arătat întotdeauna deschisă către problemele comunităţii, a decis să-şi deschidă porţile la propriu şi să invite, pe rând, locuitorii comunei, la o vizită în fabrică.

PICT9202

Pe rând, locuitorii satelor comunei au fost invitaţi la o vizită în fabrică. În total, evenimentul “Ziua porţilor deschise” a avut trei ediţii. La prima acţiune de acest fel au participat locuitorii satelor Dumbrăviţa, Unguraş şi Şindreşti, la cea de-adoua ediţie a evenimentului a fost rândul localnicilor din Russ ă viziteze fabrica, iar în urmă cu două săptămânii, sătenii din Chechiş şi Cărbunar au primit invitaţia de a cunoaşte activitatea UACE. Vizita a început cu o scurtă prezentare a companiei făcută de Iulian Gheorghe, director tehnic UACE. Apoi, vizitatorii împărţiţi în grupuri de câte 7-10 persoane au vizitat fabrica, ghidaţi chiar de un angajat UACE din comună. Astfel, localnicii au parcurs întregul ciclu de producţie, au putut studia produsele realizate de UACE şi au putut adresa întrebări ghizilor şi conducerii companiei. Mai mult, la finalul turului, vizitatorii au avut la dispoziţie un formular în care şi-au putut nota impresiile şi au putut adresa întrebări pentru companie, la care vor afla răspunsurile în numerele viitoare ale GAZETEI de Dumbrăviţa. Majoritatea vizitatorilor s-a arătat încântată de tehnologia şi condiţiile din fabrică şi, mai ales de oportunitatea de a vizita compania. Tocmai de aceea, reprezentanţii UACE au declarat că planul de dezvoltare a companiei nu este unul pe termen scurt, ci, dimpotrivă, UACE nu a venit în comună pentru 1 an doi, ci pentru 100 de ani. De aceea, astfel de acţiuni vor deveni tradiţie şi vor fi realizate annual sau, ori de câte ori este nevoie. De asemenea, UACE va continua acţiunile şi proiectele de implicare în comunitate.

PICT9204PICT9207PICT9213PICT9214PICT9216

Consultaţii optometrice gratuite la Dumbrăviţa

on .

Universal Alloy Corporation Europe a organizat o caravană gratuită, în care locuitorii comunei Dumbrăviţa şi-au putut măsura acuitatea vizuală şi au putut beneficia de o prescriere specializată pentru ochelari. Prima acţiune de acest fel a avut loc duminică, 25 septembrie. Următoarea acţiune va avea loc duminică, 23 octombrie 2011 la căminul cultural sau şcoala veche din localitatea Dumbrăviţa. Detalii vor fi comunicate prin intermediul preoţilor din comună.

Universal Alloy Corporation Europe a demarat încă o acţiune care vine în sprijinul locuitorilor comunei Dumbrăviţa: consultaţii optometrice – (prescripţii ochelarii) gratuite. Practic, locuitorii comunei pot beneficia gratuit de un consult specializat realizat de SC Gama Optic SRL Cluj şi de o reţetă pentru ochelari. Prima ediţie a acestei acţiuni a avut loc duminică, 25 septembrie şi a generat reacţii positive în rândul comunităţii. Dar, pentru a da posibilitatea mai multor dumbrăviceni să beneficieze gratuit de acestă facility, UACE a decis să organizeze încă o “rundă” de consultaţii gratuite, DUMINICĂ, 23 OCTOMBRIE. Specialiştii SC Gama Optic SRL îi vor aştepta şi atunci pe localnici la căminul cultural (sau, în care această locaţie va fi ocupată cu un eveniment neprevăzut, la şcoala veche din Dumbrăviţa) pentru consultaţii GRATUITE.

PICT9377

Dan Oltean, administrator SC Gama Optic SRL Cluj spune că: “Practic noi am dus în Dumbrăviţa aparatura care intră în dotarea standard care intră în dotarea unui cabinet de optometrie. Adică, acel aparat la care venea lumea şi se aşeza prima dată, ăla face refracţii. Adică, scanează ochiul omului. Acel aparat stabileşte ce probleme sunt în sensul dioptriilor. Nu alte probleme care ţin de patologia ochiului. Aceasta se numeşte proba obiectivă.

După ce se ridică oamenii de la acest aparat, se face proba subiectivă, adică proba de lentile. Medicul face corecţia vederii cu ajutorul trusei de lentile de probă. Mai exact, se foloseşte acea ramă de probă care se ajustează după distanţa pupilară a fiecărui pacient care intră la consultaţie şi se încearcă corecţia vederii schimbând acele lentiluţe din trusa existentă. Acolo a fost şi un doctor specializat, optometrist se numeşte. În felul acesta li s-a dat oamenilor gratuit reţeta de ochelari de care aveau nevoie. Au fost însă două cazuri unde nu s-a putut face prescripţie de ochelari pentru că oamenii au cataractă. Iar aceste probleme care ţin de patologia ochiului în mod normal se elimină ori prin tratament, ori prin operaţie dacă sunt cazuri mai grave”.

PICT9350PICT9381PICT9352

Cei care au venit la consultaţie, au avut posibilitatea şi să-şi comande ochelari dacă au dorit. Cei care şi-au comandat ochelarii în baza reţetei, în termen de 7, maxim 14 zile îi vor primi prin poştă. Cei care nu au avut posibilitatea sau nu au dorit să-şi facă acum ochelari, au reţeta de ochelari valabilă pe o perioadă de 6 luni, timp în care îşi pot cumpăra ochelarii potriviţi de la orice magazin de optică. Dan Oltean spune că: „Lentilele pe care le avem pe stoc le-am dat deja în lucru şi abia aştept să trimit coletele şi apoi vom afla rezultatele acţiunii. Şi o să vedeţi că lumea va fi foarte mulţumită. Pentru că am mai fost în Maramureş şi după ce s- au văzut rezultatele am fost rechemaţi”.

Dan Oltean, administratorul SC Gama Optic SRL Cluj spune că, în acest domeniu, există, pe lângă specialişti şi diferiţi speculanţi şi doreşte să atragă atenţia populaţiei asupra lor şi totodată să explice că firma pe care o conduce este una serioasă şi profesionistă care a mai efectuat astfel de consultaţii în zona Cavnic şi Târgu Lăpuş, iar ecourile au fost positive: “Anul trecut au fost mari probleme cu nişte sectanţi de prin America. Îi aduceau pe oameni cu autobuzele la Cluj. Într-adevăr le-a făcut consultaţii gratuite. Dar, de fapt ăia din păcate şi-au bătut joc în sensul că le-au dat gratuit ochelari gata făcuţi. Situaţiile sunt diferite de la caz la caz. Adică pe un ochi omul poate avea o dioptrie iar pe celălalt nu-i musai să fie la fel.

Iar ei au dat la grămadă ce ochelari aveau mai apropiaţi de nevoile oamenilor. Dar după vreo două luni au început să vină oamenii la noi cu probleme mai mari şi cu dureri de cap. Când i-am întrebat unde şi-au făcut ochelarii ne-au spus că au fost acolo că s-au dat gratis. Când am verificat lentilele am dat din cruci, cum şi-au permis să le dea oamenilor aşa ceva în condiţiile în care aveau nevoie de cu totul alte lentile?”.

PICT9349PICT9355PICT9375

Încă o rundă de consultaţii optometrice gratuite!

on .

Duminică, 23 octombrie locuitorii comunei Dumbrăviţa au avut posibilitate să beneficieze de consultaţii optometrice şi prescripţii de ochelari gratuite.

Alegerea ochelarilor potriviţi şi controlul periodic reprezintă doi paşi importanţi pentru păstrarea sănătăţii ochilor. Numai că, totodată, înseamnă timp şi bani. Studiile de specialitate arată că cei mai mulţi români preferă să- şi cumpere ochelari din supermarket sau direct din piaţă, punându-şi în acest fel în pericol sănătatea.

PICT9669Tocmai de aceea, Universal Alloy Corporation Europe a organizat o caravană gratuită, în care locuitorii comunei Dumbrăviţa şi-au putut măsura acuitatea vizuală şi au putut beneficia de o prescriere specializată pentru ochelari. Prima acţiune de acest fel a avut loc duminică, 25 septembrie. Duminică, 23 octombrie, a avut loc cea de-a doua etapă a acţiunii şi s-a bucurat de un interes deosebit din partea localnicilor. De la orele prânzului, după Sfânta Liturghie, şcoala veche din comună s-a umplut de oameni. Sătenii au explicat că pentru o astfel de consultaţie erau nevoiţi să plătească circa 50 de lei, sumă la care se adaugă costurile de transport până în Baia are, aşa că, campania UACE le aduce numeroase beneficii şi este cât se poate de binevenită.

Cei care vor veni la consultaţie, au avut posibilitatea şi să-şi comande ochelari dacă au dorit. Cei care şi-au comandat ochelarii în baza reţetei, în termen de 7, maxim 14 zile îi vor primi prin poştă. Cei care nu au posibilitatea sau nu doresc să-şi facă acum ochelari, au reţeta de ochelari valabilă pe o perioadă de 6 luni, timp în care îşi pot cumpăra ochelarii potriviţi de la orice magazin de optică.

PICT9674 copy

Tabăra gratuită de limba engleză!

on .

În 3-4 decembrie, în preajma Sărbătorii de Moş Nicolae, 16 elevi merituoşi din Dumbrăviţa au petrecut un weekend de vis în Staţiunea turistică Izvoare, învăţând în acelaşi timp limba engleză şi participând la cursuri de dezvoltare personală.

Elevii de clasele VII şi VIII din comuna Dumbrăviţa au avut şansa de a participa gratuit la o Tabără de limba engleză organizată de UACE. Posibilitatea perfecţionării limbii engleze într-o staţiune turistică montană a atras extrem de mulţi tineri, aşa că numărul celor care transmis eseuri în limba engleză a fost extrem de mare. De altfel, realizarea unei lucrări, pe orice temă, a fost singura condiţie pe care doritorii trebuiau să o îndeplinească. Dintre elevii înscrişi, profesorul de limba engleză care a susţinut cursurile interactive în cadrul taberei a selectat 16 câştigători: Costin Raul Mihai din Rus, Pop Cornel Alin din Dumbrăviţa, Roatiş Ada din Dumbrăviţa, Pop Călina din Rus, Păşcan Rareş din Rus, Păşcan Ciprian din Dumbrăviţa, Sălişcan Florin din Dumbrăviţa, Şovre Mihai Sergiu din Dumbrăviţa, Mociran Alexandra din Chechiş, Trif Ana din Chechiş, Pode Melinda din Rus, Mihali Iulia din Dumbrăviţa, Cupşe Marian din Dumbrăviţa, Grigor Sonia din Rus, Hotea Diana din Dumbrăviţa şi Cerneştean Anastasia din Dumbrăviţa.

DSC 0009

Sâmbătă dimineaţa, elevii au plecat spre Staţiunea turistică Izvoare şi, imediat după cazare au intrat direct în primul curs de limba engleză susţinut în sala de conferinţe a complexului turistic. Profesorul de limba engleză a pregătit însă jocuri şi metode inedite, în aşa fel încât, cursul să nu semene cu o oră obişnuită de limba engleză, ci să păstreze cât mai mult din atmosfera destinsă şi interactivă de tabără.

A urmat masa de prânz, gătită cu grijă de bucătarii complexului şi o scurtă pauză în aer liber. În partea a doua a zilei, psihologul Liana S. Kadlec le- a pregătit copiiilor jocuri şi teste de dezvoltare persoanală şi le-a explicat cum pot să devină nişte adulţi puternici, curajoşi şi înţelepţi. A doua zi, după micul dejun, au continuat cursurile de limba engleză, în aceeaşi atmosferă interactivă. Apoi, o nouă masă de prânz gustoasă, o scurtă pauză, şi o nouă şedinţă de comunicare şi dezvoltare personală.

Copiii au primit vizita surpriză a inspectorului şcolar general Mariana Pop, a directorului UAC Iulian Gheorghe şi directoarei din Dumbrăviţa Mariana Manea.

După amiază, copiii au pornit spre casă, mulţumiţi că au petrecut două zile relaxante în aer curat şi, în acelaşi timnp, şi-au îmbogăţit cunoştinţele de limba engleză şi aptitudinile personale. Reprezentanţii UACE spun că astfel de evenimente vor mai avea loc şi în viitor, aşa că, anul viitor, proiectul taberei s-ar putea derula din nou.

DSC 0030DSC 0085DSC 0098


Impresii din tabără

Pop Călina: „Bună, eu sunt Călina şi am 14 ani. Eu am participat la un concurs organizat de UAC Europe, munca mea a fost răsplătită cu o tabără la munte, în staţiunea Izvoare din Maramureş. Am stat două două zile acolo şi m-am simţit foarte bine. Totul a fost perfect. Am fost 16 elevi din comuna Dumbrăviţa. Ne-am distrat pe cinste. Am jucat jocuri, am colindat, ne-au uitat la filmul „Motanul încălţat”. Doamnele profesoare au fost foarte bune cu noi, ne-am distrat, am râs împreună. Chiar dacă vremea nu a fost de partea noastră, ne-am ocupat timpul. Aş vrea să le mulţumesc organizatorilor acestei tabere, domnilor de la staţiune care s-au ocupat de noi şi domnului director UAC Iulian Gheorghe şi în special doamnelor profesoare Lia şi Andreea. Vă mulţumesc că mi-aţi oferit acest weekend minunat”.

Mihale Iulia: „Mă numesc Iulia şi am 13 ani. Nu mi-a plăcut că nu a fost zăpadă, în rest a fost totul foarte frumos. Mâncarea a fost foarte bună, iar camerele au fost curate şi primitoare. Doamnele profesoare au fost înţelegătoare cu noi. La orele de engleză am învăţat multe lucruri, iar cu domnişoara Lia am învăţat să ne cunoaştem mai bine între noi, prin jocuri distractive. Seara am jucat mimă şi am văzut un film. Mulţumim UAC pentru ocazia oferită şi am vrea cât mai multe tabere şi excursii, dar numai dacxă se poate. Vă mulţumim!”.

Florin Sălişcan: „Sunt Săluişcan Florin, am 14 ani mi-a plăcut această excursie deoarece am vizitat un loc frumos la noi în judeţ. Şi nu mi-a plăcut pentru că nu a fost vreme urâtă. Cu această ocazie le mulţumim celor de la UAC pentru excursie”.Pop Melinda Daiana: „Eu am o impresie foarte bună. Tabăra aceasta a fost foarte frumoasă. Ne-am distrat de minune, profesorii cu care am fost, au fost foarte de treabă, ne-au învăţat lucruri noi. Ce nu mi-a plăcut a fost că nu a nins şi nu am putut ieşi pe afară pentru că a plouat. În rest totul a fost ok. Mie una mi-a plăcut foarte mult şi vă mulţumesc pentru că mi-aţi acordat şansa de a merge într-o astfel de tabără, pentru că nu am mai fost niciodată. Vă mulţumesc”.

Pop Cornel Alin: „Mie mi-a plăcut în aceastătabărtă pentru că ne-am distrat, dar am şi învăţat”.

Cupşe Marius : „Ce mi-a plăcut: condiţiile de cazare, activităţile pe care le-am făcut, mâncarea. Ce nu mi-a plăcut: vremea”.

Roatiş Ada: „În această excursie cu siguranţă ne-am simţit cu toţii foarte bine. Cel msai mult mi-au plăcut cursurile pe care le-am făcut. La fel mi-a plăcut mâncarea şio condiţiile de cazare. S-a ales o locaţie foarte frumoasă pentru această tabără.. Cu toţi ne- am distrat şi ne-am amuzat. Au fost momente în care m-am distrat şi amuzat la maxim. Le mulţumesc foarte mult profesorilor care ne-au însoţit şi celor de la UAC. Vremea nu a fost frumoasă, nu ne-am putut bucura de pârtia de schi, dar a fost foarte frumos. A fost un weekend de neuitat”.

Şovre Mihai: „Această excursie a fost minunată. Cu toate că vremea a fost de partea noastră ne-am distrat darr am şi învăţat în acelaşi timp. Condiţiile de cazare au fost foarte bune. În aceste două zile am descoperit noi prieteni. În prima zi am avut o mare surpriză: vizita doamnei directoare. Aş vrea să le mulţumesc celor de la UAC pentru organizarea acestei tabere”.

Trif Ana: „În aceste două zile ne-am distrat de minune. A fost extraordinar. Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am făcut, începând de la prima impresie a locului, care a fost superbă, până la plictiseală. Mi-au plăcut foarte mult orele de engleză, cu jocuri foarte interesante şi distractive. Am adorat activitatea pe care am avut-o. Au fost foarte distractive şi jocurile de comunicare şi felul de a cunoaşte foarte bine persoanele de lângă tine. Vreau să mulţumesc foarte mult celor care au organizat această excursie. Partea proastă a fost ploaia, în rest totul a fost ok. Condiţiile de cazare au fost foarre bune, la fel şi mâncarea. M-am distrat foarte bine cu prietenii mei. A fost minunat. Abia aştept să se mai organizeze excursii sau tabere de genul acesta. Mulţumesc profesorilor care ne-au umplut cele două zile cu multă distracţie”.

Diana Hotea: „În aceste două zile ne-am distrat de minune la Staţiunea Izvoare. Le mulţumim celor de la UAC că ne-au dat ocazia să ne cunoaştem mai bine în această tabără de vis. La orele de engleză a fost foarte distractiv şi educaţional în acelaşi timp. Jocurile de cunoaştere făcute cu domnişoara Lia au fost excepţionale şi foarte distractive. Sperăm că o să mai avem ocazia de a petrece timp împreună în aceste tabere”.

Alexandra Mociran: „După aceste două zile pline de distracţie, activităţi captivante şi interesante, în suflet mi s-au adunat o mulţime de amintiri frumoase care nu vor dispărea niciodată. Deşi a plouat tot timpul şi nu am stat pe afară, ne-am amuzat, am lucrat în echipă şi am învăţat foarte multe în sala de conferinţe. Toate activităţile au fost frumoase şi distractive, dar mi-au plăcut în mod deosebit jocurile care ner-au ajutat să ne cunoaştem mai bine unii pe alţii. Nu voi uta niciodată aceste două zile de vis. Vreau să le mulţumes organizatorilor pentru că ne-au oferit tot ce a fost mai bun şi ne-au ajutat să ne cunoaştem mai bine”.

Rareş Păşcan: „Mie mi-a plăcut foarte mult această excursie. Singura problemă a fost că a plouat. Dar chiar a fost foarte bine. Vreau să mulţumesc celor de la UAC pentru că au organizat această tabără, dar şi oamenilor care s-au ocupat de noi şi au avut răbdare. Totul a fost foarte bine pus la punct şi sper că se vor mai organiza astfel de excursii”.

Păşcan Ciprian: „Am rămas cu o impresie foarte bună după această tabără. Doamnle profesoare care ne-au supravegheat au fost foarte comunicative. Orele de engleză au fost foarte frumoase şi distractive. Jocurile pe care le-am făcut cu doamna psiholog au fost foarte frumoase şi ne-am cunoscut cu toţii mai bine. Condiţiile de cazare au fost foarte bune. A fost frumos. Mulţumim UAC”.

Raul Costin: „Mie mi-au plăcut mult jocurile făcute în staţiune. Mi-au plăcut şi camerele pentru că erau foarte curate şi ordonate. Nu mi-a plăcut că nu a fost zăpadă şi vremea a fost ploioasă. În rest totul a fost minunat”.

Cerneştean Anastasia: „Mie mi-au plăcut foarte mult cele două zile pe care le-am petrecut în Staţiunea Izvoare. Această tabără a fost o recompensă pentru noi. Mâncarea a fost bună, camerele curate şi aranjate, iar angajaţii staţiunii ne-au primit pe toţi cu drag. Din păcate nu a nins deloc. Le mulţumim celor de la UACE pentru bucuria pe care ne-au adus-o”.

Grigor Sonia: „AU FOST DOUĂ ZILE MINUNATE. Activităţile mi-au plăcut foarte mult. Doamnele care au fost cu noi au fost foarte bune. Păcat că vremea mnu a ţinut cu noi. Domnişoara Lia a fost drăguţă şi prin activităţile pe care le-am făcut cu ea ne- am cunoscut mai bine între noi şi pe noi înşiner. Cu doamna Andreea ne-am îmbogăţit cunoştinţele de limba engleză şi seara ne-am uitat la filkme. Mulţumim sponsororilor UACE pentru această tabără”

Activitatea UACE, premiată

on .

La finele anului trecut, activitatea UACE a fost apreciată şi recompensată printr-o serie de distincţii şi premii importante importante.


PICT0167Stăruim în fiecare zi să luptăm asupra păstrării valorilor cu adevărat importante în viaţa noastră. Dacă e să pornim de la faptul că orice fiinţă umană e o personalitate în plină formare sau deja formată, cu principii şi valori bine puse la punct, atunci ne dăm bine seama cât de importante sunt acestea în formarea personalităţii umane. Iar Maramureşul are oameni a căror valoare necesită o permanentă identificare şi, mai ales, recunoaştere. De la aceste premise a pornit Consiliului Judeţean Maramureş când a hotărât ca, începând din acest an, să susţină financiar, din fondul de rezervă cuprins în bugetul judeţului pe acest an, Gala Premiilor de Excelenţă denumită „Valorile Maramureşului”.

Aşadar, oameni de cultură, primari, inventatori, reprezentanţi de instituţii, ecologişti, sportivi, folclorişti, elevi, profesori, manageri, medici, directori, funcţionari publici, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai instituţiilor media au participat, vineri, 9 decembrie, la spectacolul organizat de Asociaţia Creştină a Tinerilor YMCA Rozavlea, care a avut loc la Sala de sport a Universităţii de Nord din Baia Mare, gazda evenimentului fiind binecunoscutul om de televiziune, Octavian Butuza. Nu au lipsit momentele artistice, acestea fiind susţinute de artişti din folclorul maramureşean şi Gaşca de Acasă.

00002983 medium

Cei nominalizaţi au fost recompensaţi pentru contribuţia adusă judeţului cu Diplome de Excelenţă şi Plachete, acestea fiind înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ, Călin Matei şi Emil Marinescu. În cadrul acestui eveniment, UACE a primit două distincţii. Una în categoria investitori în Maramureş, iar cealaltă i-a revenit directorului tehnic UACE, Iulian Gheorghe la categoria ecologie.

La sfârşitul acestui an, preşedintele CJ Maramureş, Mircea Man a acordat 14 premii unor personlităţi marcante ale judeţului.

casetaAstfel, într-un cadru deosebit şi în prezenţa a numeroşi invitaţi, a prefectului Sandu Pocol, subprefectul Gyöngyike Böndi, primari, directori, consilieri judeţeni, a avut loc prima ediţie a acţiunii Premiile Preşedintelui - 2011. Aşadar, personalităţi din domeniul spiritual, cultural, economic sau sportiv s-au bucurat încă o dată de recunoaşterea muncii lor de peste ani. Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, în frunte cu directoarea Iuliana Dăncuş, a ţinut să îi colinde pe cei prezenţi, care nu s-au lăsat mai prejos şi au colindat şi ei împreună cu artiştii. Gazda evenimentului a fost binecunoscutul om de televiziune Octavian Butuza.

Prescripţii de ochelari gratuite II

on .

De la începutul acestui an, Universal Alloy Corportion Europe organizează câte o sesiune de prescripţii octometrice (prescripţii de ochelari) gratuite în fiecare dintre satele comunei. Până acum, echipa firme Gama Optic Cluj au oferit consultaţii în Cărbunar, Unguraş, Chechiş, Rus, duminică, 26 februarie va avea loc o astfel de acţiune de Şindreşti, iar duminică, 4 martie, în Dumbrăviţa.

Potrivit studiilor, cei mai mulţi români îşi cumpără ochelari din supermarket sau chiar din piaţă, fără o prescripţie şi un consult de specialitate. Riscursurile sunt extrem de mari, iar efectele pe termen lung pot fi foarte grave.

PICT0716PICT0711

Tocmai de aceea, UAC Europe a decis, încă de anul trecut să vină în întâmpinarea nevoilor oamenilor printr-o campanie de consultaţii optometrice (prescripţii de ochelari), specializate şi gratuite. Anul trecut au fost organizate două astfel de acţiuni în Dumbrăviţa şi datorită reacţiilor pozitive şi cererii dumbrăviţenilor, UAC a decis să reia seria acestor acţiuni la începutul acestui an şi, mai mult, să organizeze câte o astfel de acţiune în fiecare dintre satele comunei, ajutând oamenii să-şi păstreze sănătatea, să economisească timp şi bani. Până acum, specialiştii societăţii GAMA OPTIC Cluj s-au aflat în Cărbunar, Unguraş, Chechiş şi Rus. La fiecare acţiune au participat minim 50 de persoane. Duminică, 26 februarie va avea loc o astfel de acţiune de Şindreşti, iar duminică, 4 martie, în Dumbrăviţa, începând cu ora 12. Datorită cererii, reprezentanţii UAC Europe doresc să organizeze o acţiune specială pentru elevi, în caqzul cărora consultaţia e mai complexă ş-i presupune două etape. Detaliile vor fi comunicate ulterior prin intermediul GAZETEI de Dumbrăviţa, a reprezentanţilor şcolii şi ai bisericilor din comună.

PICT0715PICT0717

Un partener durabil pentru comunitate

on .

Una dintre priorităţile UAC Europe pentru 2012 este continuarea politicii de implicare în comunitate şi responsabilitate socială. Compania a ales ca şi domenii majore de implicare: educaţia şi perfecţionarea forţei de muncă; ecologie şi protecţia mediului; cultură, tradiţii şi sport şi evenimente locale diverse.

DSC 0100Încă de la inaugurare, Universal Alloy Corporation Europe a decis să nu deschidă o simplă o afacere în zonă, ci şi-a dorit un parteneriat pe termen cu comunitatea locală, în folosul cetăţenilor. Pe măsură ce fabrica UACE Dumbrăviţa s-a extins şi dezvoltat, a crescut şi implicarea în problemele şi proiectele comunităţii. Universal Alloy Corporation doreşte întâi un dialog transparent şi o listă de priorităţi recunoscută de instituţiile publice şi cetăţeni, pentru că dezvoltarea unei comunităţi nu poate fi decât un parteneriat unanim recunoscut şi sprijinit de toţi membri ei.

Asemeni dumbrăviţenilor, UAC Europe crede în principii ca şi onoarea, cinstea, păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor, culturii, respectul şi credinţa în Dumnezeu, lege şi oameni. Acestea sunt de altfel şi principiile care stau la baza planului de implicarea în comunitate şi responsabilitate socială a localităţii.

Dumbrăviţenii, ca şi toţi maramureşenii de altfel au avut de-a lungul timpului, în faţa oricăror nenorociri, pericole şi greutăţi un „antidot” de neînvins: credinţa în Dumnezeu. Bisericile şi preoţii Maramureşului sunt testamentul credinţei, tăriei şi principiilor moştenite din străbuni, care stau la baza celebrtei zicale: „Am fost şi-om fi”. De aceea, UACE s-a arăt extrem de deschisă spre nevoile bisericilor din comună şi va păstra acest lucru şi în viitor.

O altă prioritate pentru politica de implicare UACE este educaţia. Pentru că este cel mai „sigur paşaport” spre un viitor mai bun. Compania UAC a fost şi va fi un partener durabil al şcolilor din comună şi un susţinător al principiului educaţiei şi formării continue. Unul dintre proiectele importante în acest domeniu este deschiderea unei şcpoli profesionale, proiect care a fost discutat şi a primit întregul sprijin al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Grija pentru vitor înseamnă şi grija pentru mediu şi resurse. UACE a derulat deja câteva campanii de ecologie, conştientizare şi protecţie a mediului care au avut ca ţintă în special tinerii. Iar astfel de proiecte vor continua şi în acest an.

Fisculaşul înseamnă dincolo de resursele naturale, zestrea culturii şi tradiţiilor, un patrimoniu inestimabil care dau valoare şi unicitate acestei zone. UACE a sprijinit şi va sprijini promovarea şi conservarea acestortradiţii şi activităţile culturale. Pe principiul „mens sana in corpore sano”, compania nu a rămas indiferentă nici în faţa talentelor şi nevoilor din activitatea sportivă şi va sprijini în continuare sportivii şi sportul dumbrăviţean.

PICT8131PICT9204PICT9355

Dumbrăviţa party

on .

Înainte de postul Paştelui, UAC Europe a invitat toţi tinerii din comună la „Dumbrăviţa party”. O petrecere cu dans, concursuri şi premii importante.

În 24 februarie, de Dragobete şi înainte de Lăsatul Secului, UAC Europe a invitat toţi tinerii din comuna Dumbrăviţa la o petrecere pe cinste. „Dumbrăviţa party”.

Pentru a înlesni accesul tinerilor la eveniment, UAC a asigurat transport dus- întors din fiecare sat. Startul distracţie s-a dat de la ora 18, iar atmosfera a fost asigurată de doi DJ profesionişti: DJ Shine şi DJ Andy. La eveniment au fost prezenti primarul, Felician Ciceu, viceprimarul, Alexandru Trif, directorul caminului cultural, Ionuc Cetăţean, profesori şi staful de conducere al Fabricii din Dumbraviţa.

PICT0774PICT0758

Tinerii au avut parte de concursuri de karaoke, recunoaşteţi melodia şi toţi s-au înscris la o tombolă. Pentru concursuri, premiile au constat în câte un mp3 player, iar pentru tombolă în tricouri, un aparat foto digital, un mp3 player şi un televizor color. Tinerii care au participat la concursuri au avut posibilitatea să-şi scrie şi impresiile despre acest eveniment. Toţi au dat calificativul “foarte bine” evenimentului şi au arătat că îşi mai doresc astfel de activităţi.

PICT0762

Şcoala altfel!

on .

Programul ”Școala altfel” debutează din anul şcolar 2011 – 2012 şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în săptămâna 2-6 aprilie 2012, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Simultan se organizează fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.

Programul își propune implicarea, deopotrivă, a elevilor și a dascălilor, în activități nonformale, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante.

biblioteca-judeteana-petre-dulfu-1Clopoţelul “Şcolii Altfel” va suna, pentru prima dată, în 2 aprilie 2012. Va suna pentru un altfel de orar, pentru activităţi care exced curriculumul naţional şi care, vor aduce plus-valoare întregii comunităţi şcolare: competenţe, coeziune, spirit de echipă şi, nu în ultimul rând, un zambet elevilor şi dascălilor implicaţi. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, iniţiatoarea programului "Şcoala altfel", a declarat că ideea a venit ca răspuns la nemulţumirile elevilor în privinţa rigidităţii cu care se confruntă uneori în sălile de clasă. "Cadrele didactice vor avea ocazia să se manifeste într-un mod în care copiii nu le-au mai cunoscut, în funcţie de pasiunile, de interesele şi de abilităţile fiecăruia. Vor putea să organizeze spectacole, să pună în scenă o piesă de teatru împreună cu elevii. De asemenea, cei care doresc să ridice implicarea elevilor în viaţa cetăţii vor putea să facă tot felul de acţiuni de voluntariat, de ecologizare".

"Şcoala altfel" va mai rezolva o problemă cu care se confruntă sistemul educaţional preuniversitar: elevii olimpici, participanţi în luna aprilie a fiecărui an la concursurile naţionale, nu vor mai fi discriminaţi în ceea ce priveşte tratamentul care li se aplică. "În loc să se bucure de performanţele lor, aceşti elevi se simţeau privaţi de vacanţă, pentru că olimpiadele se desfăşură tocmai în acea perioadă de odihnă pentru ceilalţi elevi. Acum, această etapă se va desfăşura în săptămâna de «Şcoală altfel», iar ceilalţi elevi pot participa şi ei la tot felul de competiţii sportive, de masă", a mai spus Oana Badea.

50 de elevi din Dumbrăviţa vor beneficia, cu sprijinul UAC Europe de o excursie tematică care va cuprinde o vizită la Colţul American al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din BIA Mare, apii, în sala de conferinţe, un tătic angajat la UAC le va vorbi copiiilor despre munca lui şi despre fabrică. Apoi, elevii vor vizita Aeroportul Internaţional Baia Mare şi vor avea ocazia să vadă unde aung piesele realizate de UAC şi să afle lucruri interesante despre zbor.

Copiii din Dumbrăviţa au făcut o altfel de şcoală

on .

Clopoţelul şcolilor din comuna Dumbrăviţa a sunat „altfel” îb săptămâna care a trecut. În cadrul programului naţional intitulat sugestiv „O şcoală altfel”, elevii au înlocuit orele de curs cu excursii, vizite educative şi activităţi extraşcolare.

copii dumbravitaIMG 0310

Organizat pentru prima dată în acest an, programul "Școala altfel" s-a desfăşurat în întreaga ţără în perioada 2-6 aprilie. Programul are ca scop implicarea, deopotrivă, a elevilor şi a dascălilor, în activități nonformale, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante. Astfel că, în loc de cursurile obişnuite, în săptămâna care a trecut, elevii din întreaga ţară au participat la activități de voluntariat, au vizitat muzee şi au mers la spectacole. Excepţie nu au făcut nici elevii şcolilor din comuna Dumbrăviţa. 50 dintre ei, elevi în toate satele din cadrul comunei, au avut o ocazia să petreacă o zi „altfel”. Universal Alloy Corporation Europe s-a implicat în organizarea unei vizite tematice a cărui prim popas a fost Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din judeţ. Aici, elevii au fost invitaţi la un tur al obiectivului, în care, şefii fiecărei secţii i-au aşteptat cu informaţii interesante. Atracţiile principale au fost ”American Corner”, realizat în parteneriat cu Ambasada SUA şi cu sprijinul CJ. American Corner Baia Mare reprezintă, în primul rând, un centru de informare pentru marele public interesat de cultura şi civilizaţia americană, precum şi un punct de plecare pentru elaborarea de acţiuni comune. O altă secţie de care elevii s-au arătat încântaţi a fost Secţia pentru copiii. Ideea tematică a vizitei a fost de a cunoaşte activitatea părinţilor, aşa că, domnul Şovre, angajat UAC Europene şi tăticul unui elev de la şcoala Dumbrăviţa şi-a prezentat locul de muncă şi le- a explicat copiilor ce face „fabrica de avioane”, prezentându-le şi un filmuleţ. Apoi, pentru a înţelege mai bine informaţiile prezentate de domnul Şovre, elevii şi- au continuat vizita la Aeroportul Internaţional Baia Mare, unde au fost primiţi ca nişte pasageri adevăraţi, au fost duşi cu autobuzul spre pistă şi au putut admira de aproape un avion.

copii dumbravitaIMG 0357

Lăsaţi-vă imaginaţia să zboare!

on .

În preajma Zilei aviaţiei, UAC Europe invită toţi elevii şcolilor din Dumbrăviţa să-şi “piloteze” imaginaţia şi talentul într-un concurs inedit: avioane de hârtie.

avion de hartieÎn fiecare an, la 12 Aprilie, se sărbătoreşte ziua mondială a aviaţiei şi a cosmonauticii. Federaţia Internaţionala a Aviaţiei a hotarât ziua de 12 Aprilie ca zi internaţională a aviaţiei şi cosmonauticii deoarece în această zi, în 1961, a avut loc primul zbor al unui om în spatiu, la bordul navei VOSTOK 1. Este vorba de sovieticul Iuri Gagarin, pe atunci în vârsta de 27 de ani. Zborul a durat 108 minute, iar de la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată. Tot în aceasta zi, dar în 1981, are loc primul zbor al nevetei spatiale Columbia, care ulterior s-a pulverizat din motive necunoscute la 1 Februarie 2003.

În preajma acestei zile, UAC Europe îi invită pe toţi elevii din comună la un zbor imaginar cu propriul avion, confecţionat din hârtie. Până în 5 aprilie, toţi elevii care doresc pot confecţiona acasă saula şcoală un avion din hârtie. Colorat sau alb, cu desene, cu coadă, oricum şi-l doresc şi şi-l imaginează. În 5 aprilie, fiecare şcoală va organiza o miexpoziţie, care va fi vizitată de Iulian Gheorghe, director tehnic UAC şi reprezentanţii companiei care vor allege în fiecare şcoală cele mai frumoase 3 avioane. Câştigătorii locurilor I, II, III din fiecare şcoală vor fi recompensaţi cu premii importante, locul I va primi un avion de jucărie cu telecomandă. Cele 15 avioane câştigătoare vor fi expuse la fabrica UAC.

Veşnicia s-a născut în Fisculaş

on .

Zona Fisculaş, cuprinde satele din bazinul Băii Mari, integrată Ţara Chioarului. Zona se întinde la răsărit până la dealul Pietriş, care o desparte de Ţara Lăpuşului, trecând peste culmea Preluca şi Dealul Mesteacăn, până la defileul Ţicăului pe valea Someşului la vest iar spre nord la zona industrială Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic. Includem aici şi satele care îşi zic „de pe Fisculaş”.

sarbatoarea comunei 1

Străveche vatră românească, Ţara Chioarului este atestată documentar din sec. al XIII-lea, fiind organizată în voievodate, din vechi familii nobiliare. Viaţa administrativă şi politică a zonei s-a polarizat în jurul Cetăţii Chioarului şi Baia Mare.

Materialul arheologic descoperit în vechi vetre de sat demonstrează continuitatea neîntreruptă a populaţiei autohtone româneşti pe acest teritoriu. Cetatea Chioarului (Cetatea de Piatră), aşezată pe un povârniş de deal, într-o cotitură a râului Lăpuş, a fost construită, probabil, imediat după năvălirile tătare. Urbariul din 1566 arată că domeniul Cetăţii Chioar cuprindea aproape 70 de sate. Cetatea a fost peste un veac şi jumătate, împreună cu domeniul său, proprietatea familiei Dragffy din Maramureş, până la stingerea ei în 1555. Stăpânirea ei de către maramureşeni explica similitudinile de ordin structural dintre Chioar si Maramureş, mai pronunţate în satele de pe Fisculaş. Cele două vetre etnografice au fost locuite de mica nobilime românească, fapt repercutat în conştiinţa colectivă şi transpus în plan etnografic şi folcloric.

PICT1443

Satele de pe Fisculaş au făcut parte din domeniul Cetăţii Chioarului, iar mai apoi din domeniul minier regal, fiind administraţia oraşelor Baia Mare şi Baia Sprie. Spre deosebire de celelalte sate ale Ţării Chioarului, acestea aveau obligaţii fiscale fată de administraţie, de aici si etimologia sintagmei „satele de pe Fisculaş”. Având în vedere criteriile istorice, geografice şi etnografice, limitele Ţării Chioarului sunt: la răsărit până la dealul Pietriş, care o desparte de zona Lăpuş, mergând apoi pe linia masivului Preluca peste Dealul Mesteacăn până la Strâmtoarea Ţicăului, urmând lunca Someşului, care o desparte de zona Codrului, iar în nord cuprinde zona industriala Baia Mare-Baia Sprie-Cavnic. Deşi nu se poate face o delimitare exactă a satelor de pe Fisculaş, expresive sunt: Şişeşti, Negreia, Dăneşti, Şurdeşti, Cetăţele, Bontăieni, Unguraş, Dumbrăviţa, Plopiş, Berinţa, Cărpiniş, Ciocotiş, Făureşti.


Viaţa socială a satelor chiorene a fost marcată de o mare diversitate de obiceiuri si ritualuri tradiţionale legate de vechi credinţe, rituri si manifestări spectaculare de peste an, dintre care merită să amintim: Jocul Vergelului, Măsurişul oilor, Udătoriu’ din Şurdeşti, Nunta, Fărtăţia, Claca şi Şezătoarea, Colindatul.

Miss şi Mister „Balul Absolvirii” 2012

on .

UAC Europe a ţinut să marcheze într-un mod festiv absolvirea clasei a VIII de către elevii din comună. Astfel, în 16 iunie, a avut loc un Bal al Absolvirii.

În 16 iunie la Căminul din Rus a fost organizat „Balul Absolvirii 2012”, la care au fost invitaţi să participe toţi elevii claselor a VIII din comună, împreună cu diriginţii şi profesorii lor. UACE a asigurat gratuit transportul tuturor elevilor şi, împreună cu cadrele didactice le-a pregătit elevilor un bal pe care să-l păstreze cu drag în amintire şi-n suflet. La ora 16 au început să sosească absolvenţi şi profesori, toţi îmbrăcaţi festiv, ca pentru petrecerea care marchează o etapă importantă a formării lor. Aproape toţi participanţii s-au înscris la concursul de Mister, în total 11 perechi care au trebuit să treacă şi să se întreacă prin mai multe probe: parada modei, dans, cultură generală şi aptitudini, probă la care fiecare concurent îşi exersează talentul, fie că e vorba de cântat, de dans, recitat, spus bancuri sau alte aprotudini inedite.

DSC 6102DSC 6542

Înainte de debutul concursului, directorul Mariana Manea, profesorii şi reprezentanţii UAC, Iulian Gheorghe şi Corina Mulea le-au urat succes tinerilor la examenele viitoare şi i-au îndemnat să aibă curajul a avea vise înalte şi de a şi le urma, dar, în acelaşi timp să înveţe să se bucure de anii frumoşi de liceu şi de facultate care vin.

La final, juriul format din profesori au ales premianţii. Pe locul III s-au clasat Cosmin Buteanu şi Mădălina Horincar, pe locul II Anişoara Trif şi Rareş Păşcan. Iar Miss şi Mister Dumbrăviţa 2012 au fost desemnaţi Sonia Grigor şi Florin Sălişcan. Toţi premianţii au primit din partea companiei vouchere de cumpărături, astfel încât vor putea să-şi aleagă singuri premiul.

Premierea a fost realizată de reprezentantul UACE, Corina Mulea. . După concurs, toţi elevii au dansat şi s-au distrat la mini-discoteca organizată de un DJ Priofesionist.

Micii Grădinari

on .

Micii gradinariCurtea şcolii reprezintă locul în care elevii îşi petrec mult râvnita recreaţie, dar şi “cartea de viztă” a fiecărei instituţii de învăţământ. Tocmai de aceea, UAC Europe în colaborare cu şcolile din comună au pornit o amplă acţiune de cosmetizare a curţii şcolilor din comună prin plantarea de flori şi puieţi.

Verdele poate fi mai mult de o culoare. Un mod de viaţă. Şi, se spune că, orice schimbare începe prin atitutide. Aplicând aceste două principii, elevii şcolilor din comuna Dumbrăviţa, sprijiniţi de UAC au decis să înfrumuseţeze mediul în care învaţă câteva ore zilnic şi să amenajeze nişte curţi a şcolilor mai prietenoase, mai frumoase.

Evenimentul a coincis cu Luna Pădurii o acţiune de amploare care se derulează din 15 martie până în 15 aprilie în întreaga ţară şi care îşi propune să ne înveţe pe toţi grijka şi responsabilitatea pentru mediu şi pentru pădure. UAC Europe a propus un proiect şcolilor din comună: “Adopta un copac” – o acţiune în care fiecare elev poate sadi un copac, si se va monta o placuţă cu numele său. Copacul “adoptat” de el va primi un nume. Fiecare elev trebuie să aibă grijă de copacul său, iar la finalul anului, posesorul celui mai frumos copac va primi un premiu. Directorul Mariana Manea a răspuns cu entuziasm şi după consultări şi discuţii s-a ajuns la concluzia că şcolile din comună au nevoie de amenajarea curţilor, de plantare de puieţi şi flori, care să le dea o altă “faţă”. Astfel, s-a stabilit o mega-acţiune, cae a avut loc joia trecută. UAC Europe a oferit florile necesare, Direcţia Silvică Baia Mare a pus la dispoziţie puieţi de tei şi brad iar specialişti în grădinărit au dat o mână de ajutor copiilor. Astfel, toate curţile şcolilor din comuna Dumbrăviţa au fost transformate în veritabile grădini.

carbunari 3carbunari 6

De altfel, reprezentanţii UAC Europe au afitmat şi au demonstrat în repetate rânduri că educaţia şi grijka pentru mediu se numără printre priorităţile companiei şi a programului său de implicare în comunitate. De aceea, proiectele şi parteneriatele cu şcoala vor continua şi în perioada următoare, la fel şi acţiunile de mediu şi responsabilizare cu privire la problemele de mediu.

chechis 2chechis 7chechis 9chechis 15chechis 18dumbravita 3dumbravita 8dumbravita 14dumbravita 20dumbravita 22rus 3

Festivitatea de premiere

on .

sfarsit de an DumbtavitaIIMG 0150Se spune că există momente care ne fac viaţa o sărbătoare. Unul dintre aceste momente este festivitatea de premiere de la sfârşitul unui an şcolar.

Câtă emoţie, câtă nerăbdare, din partea copiilor şi a părinţilor!

Cu câtă emoţie aşteptau copiii să-şi audă strigat numele pentru a urca pe scenă să-şi primească premiul, în ropote de aplauze. Adevăraţi actori pe scena vieţii, cu rezultate frumoase la învăţătură, concursuri şi diferite activităţi extraşcolare.

Este un sfârşit de drum, al cunoaşterii şi al autocunoaşterii, străbătut în echipă. O echipă formată din elevi, părinţi, dascăli, sponsorul UACE (Iulian şi Corina - pe drept numiţi prietenii noştri), oficialităţi locale (primar şi consilieri locali) bazată pe respect, încredere şi imaginaţie

sfarsit de an ChechisIIMG 0090Aş vrea să mulţumesc tuturor copiilor, atât celor care prin rezultatele obţinute la concursuri şi olimpiade au făcut cunoscută şcoala noastră, cât şi celor care m-au ajutat în anumite momente cu încrederea lor şi mi-au dat puterea să merg mai departe, să lupt pentru ei.

Aş vrea să le mulţumesc pentru îmbrăţişările calde şi sincere şi să le spun minunatul Vă iubesc!

Aş vrea să mulţumesc părinţilor care s-au implicat cu multă dăruire în viaţa şcolii şi să-i felicit pe toţi cei care astăzi ar fi vrut să strige, când şi-au văzut copilul premiat: Ăsta e copilul meu!

Mii de mulţumiri firmei UACE cu care am avut o strânsă colaborare, o colaborare valorificată prin multe sponsorizări: premii, tabere, excursii.

sfarsit de an DumbtavitaIIMG 0128sfarsit de an RusIIMG 0183Aş vrea să felicit şi corpul de dascăli, acei dascăli, care cu glasul stins şi mâinile tremurând de emoţie împărteau lauri. Oh, cât de minunată este menirea de a fi dascăl, de a fi susţinătorul copiilor. Aceşti eroi necunoscuţi. Nu sunt cuvinte mari, îndrăzneţe, ci adevăruri, pentru că, ce poate fi mai minunat, decât să fi prieten cu cei mici, să reuşeşti să le insufli înţelepciune, încredere şi responsabilitate cu multă blândeţe?

Închei prin a dori mult succes absolvenţilor de clasa a VIII-a la examenul care bate la uşă şi tuturor le spun Vacanţă plăcută!

 

Director, Mariana MANEA

Tabăra foto la Dumbrăviţa

on .

IMG 4674În perioada 9-13 iulie, UAC Europe a organizat un eveniment educativ, recreativ şi totodată artistic pentru elevii din Dumbrăviţa: o tabără FOTO, CU TEMA „Comunitatea mea”. Timp de o săptămână, sub îndrumarea fotografului de renume internaţional Silviu Gheţie şi a fotografului specializat pe evenimente, Lia Gheorghe, elevii au putut să imortalizeze peisajele, oamenii, monumentele din comuna lor. Cele mai bune fotografii vor fi expuse în care unei expoziţii şi vor fi dăruite primăriei, şcolii şi căminului cultural. Iar cel mai bun fotograf din comună va fi recompensat cu un aparat foto.

Cuvântul fotografie are originea de la două cuvinte provenite din limba greacă: fotos care se traduce ca lumină, şi grafein care se traduce ca desen, scris. Literalmente se poate traduce prin „a picta cu lumină”.

Luni dimineaţa, la orele 8,30, aproximativ 10 elevi din comuna Dumbrăviţa au răspuns invitaţiei de a participa gratuit la o tabără de fotografie de 5 zile, organizată de Universal Alloy Corporation. Singura condiţie de participare a fost pasiunea pentru fotografie şi un aparat foto sau un telefon mobil. Întâlnirea micilor „pictori de lumină” a avut loc la şcoala din Dumbrăviţa, unde elevii au fost aşteptaţi de coordonatorul taberei, fotograful Silviu Gheţie şi de Lia Gheorghe.

IMG 4670

Elevii au aflat că timp de o săptămână vor învăța tehnici de fotografiere, reguli de bază, dar, mai ales, vor putea imortaliza lucrurile din zona lor şi care împreună, dau identitate acestei comune. Tema Taberei a fost „Comunitatea mea”. Aşa că, în cele 5 zile, elevii au avut ocazia zi de zi să afle lucruri noi şi totodată să le şi aplice fotografiind peisajke, oameni, locuri, monumente, case din Dumbrăviţa. Cele 5 zile de fotografie se vor încheia cu un picnic în împrejurimile minunate ale comunei, moment de care elevii vor profita pentru a imortaliza natura, peisajkele şi, de ce nu, colegii.

La finalul taberei, cele mai bune poze vor fi alese,prelucrarate, înrămate şi prezentate în cadrul unei expoiţii locale. Ulterior, lucrările vor fi dotate primăriei, şcolii, căminului cultural, pentru a fi expuse pe holurile instituţiei. Autorul celei mai bune fotografii va primi din partea UAC un aparat foto.

IMG 4689IMG 4690

Bursa locurilor de muncă, un succes!

on .

dumbravita 10Universal Alloy Corporation Europe îşi respectă promisiunile şi în ceea ce priveşte politica de resurse umane. Reprezentanţii companiei au trasat ca prioritate, încă de la demararea investiţiei în comuna Dumbrăviţa, angajarea, cu prioritate, a localnicilor. În virtutea acestui fapt, vreme de trei săptămâni, compania a organizat o nouă bursă a locurilor de muncă.

„We do, what we say”, sau, în traducere, „ne ţinem de cuvânt”. Este sloganul şi crezul UAC Europene, un principiu pe care compania îl aplică în toate domeniile, fie că e vorba de implicarea în comunitate, respectul pentru mediu, angajaţi, sănătate, parteneri, muncă sau resurse umane. Iulian Gheorghe, directorul general al companiei mărturisea că:

Gheorghe, directorul general al companiei mărturisea că: „ noi am pornit de la început cu ideea de a angaja pe cât se poate oameni din comunitatea locală. Ne dorim angajaţi din comună, angajaţi mulţumiţi şi fidelizaţi la locul lor de muncă. Şi în SUA oamenii se mai mişcă de la o companie la alta dar la compania noastră am avut oameni care au muncit şi 40 de ani. Eu lucrez de 12 ani ani, şi majoritatea angajaţilor au o vechime considerabilă. Ne dorim ca şi în România angajaţii să rămână la noi pe termen lung. Oricine îşi doreşte un loc de muncă stabil. Iar industria aceasta este de viitor. Chiar mă uitam la nişte rapoarte AirBus şi Boeing şi până în 2023 sunt comenzi de ne gândim cum le vom putea face faţă. De aceea, cine vrea să muncească şi să înveţe are toate şansele să fie în această companie şi are toate şansele să iasă la pensie de la noi. Noi ne dorim să şcolarizăm, să perfecţionăm şi să ţinem angajatul la noi până iese la pensie”. Iar această declaraţie s-a dovedit a fi de- a lungul timpului perfect adevărată. UAC Europe a încercat în permanenţă să atragă cu precădere forţă de muncă locală şi să încerce să şcolarizeze şi perfecţioneze personalul propriu şi potenţialii angajkaţi, aşa a apărut ideea şcolii profesionale la care compania nu a renunţat, aşa au avut loc numeroasele „runde” de primire în practică a elevilor şi studenţilor de la specializări „compatibile” cu profilul companiei. Şi aşa a fost organizată o nouă acţiune „bursa locurilor de muncă”. Vreme de trei duminici, reprezentanţii din cadrul departamentului de Resurse umane ale companiei au stat la dipoziţia localnicilor din comună care au putut completa cereri de angajkare, şi-au putut depune CV- urile şi au putut cere detalii despre locurile de muncă disponibile de la „fabrica de avioane”.

dumbravita 1dumbravita 5

Campania s-a desfăşurat în localităţile Dumbrăviţă, Chechiş, Unguraş, după cum urmează:

  • Dumbrăviţa: Duminică, 05.08.2012, orele 12:00-14:00, Căminul Cultural
  • Chechiş: Duminică, 12.08.2012, orele 12:00-14:00, Şcoală.
  • Unguraş: Duminică, 19.08.2012, orele 12:00-14:00, Șc. Gen. Unguraș

Iar rezultatele s-au dovedit a fi de succes. Kinga Rădulescu Szabo, directorul de Resurse umane a UACE ne-a informat că în cadrul celor trei acţiuni au fost depuse în total 41 de cereri de angajare: în cadrul acţiunii din Dumbraviţa – 15 Cereri de angajare primite, Chechiş – 9 Cereri de angajare, Unguraş – 17 Cereri de angajare primite. De asemenea, directorul de resurse umane a declarat că:”Au fost şi candidati care au venit din alt sat al comunei să-şi depună cererea. Toate CV-urile au fost înregistrate în baza noastră de date. În momentul în care vom avea post vacant potrivit pregătirii, calificării sau experienţei de lucru a celor care au completat cererea, îi vom contacta telefonic pentru a-i chema la interviu. Câţiva au fost déjà planificaţi la interviu”.

PICT1786unguras 4

Zilele UACE

on .

img2IMG 0506Circa 1000 de persoane, concursuri, premii, distracţie, voie bună, un mini-parc de distracţii pentru cei mici. Pe scurt, coordonatele unei sărbători deosebite pentru UACE, deveniză deja tradiţie: Zilele companiei.

 

La mijlocul săptămânii trecute, „fabrica de avioane”, Universal Alloy Corporation Dumbrăviţa s-a mutat la Secret Garden Dăneşti. Motivul? Cea de-a treia ediţie a Zilelor UACE. Pe model american, orice companie care se respecta, oferă, după un an de muncă, o zi de relaxare angajaţilor. Aşa că, toţi angajaţii fabricii, împreună cu familiile lor şi un invitat au putut participa la Sărbătoarea companiei.

 

Politica companiei este una îndreptată înspre comunitate şi către angajaţi. Astfel că, alături de condiţiile deosebite de muncă şi salarizare şi posibilităţile de dezvoltare în cadrul firmei, UACE oferă angajaţilor o serie de facilităţi şi recompense inedite. Una dintre ele este Zilele UAC, o zi în care munca, dedicarea, profesionalismul sunt sărbătorite prin multă distracţie. Şi în acest an, Angajaţii UAC împreună cu familii şi invitaţi lor au fost invitaţi la o petrecere grozavă care s-a dat în aer liber. Invitaţii s-au putut bucura de grătare, mesele întinse cu bunătăţi, de concursurile şi programele puse la dispoziţie de organizatori, iar cei mici s-au delectat la rândul lor cu picturi, vată de băţ, tobogane, jocuri şi concursuri sportive.

img2IMG 0481

Mai mult, toţi participanţii au primit bilete pentru o tombolă cu premii consistente puse la dispoziţie de companiei şi de colaboratorii UACE. Astfel că, pe lângă faptul că şi-au cunoscut mai bine colegii şi au petrecut câteva ore plăcute, participanţii au plecat acasă cu premii variate, constând în special în electronice şi electrocasnice. Directorul companiei, Iulian Gheorghe le- a mulţumit tuturor pentru dedicaţia şi abnegaţia cu care şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu şi a menţionat că 2011 a fost un an bun pentru UAC, iar 2012 speră să fie un an şi mai bun.

img2IMG 0483img2IMG 0489img2IMG 0493img2IMG 0500img2IMG 0505

Dumbravita Verde, editia a II-a

on .

Dumbravita verdeORGANIZATOR

Asociaţia NEMUS

DESCRIEREA pe scurt a PROIECTULUI

Acest proiect urmăreşte ecologizarea râurilor şi a cât mai multor zone din comuna Dumbrăviţa prin angrenarea tinerilor din cele 6 localităţi ale comunei într-o acţiune de voluntariat. Pentru atingerea acestui scop se va organiza o acţiune de ecologizare denumită Dumbrăviţta Verde. 50 de tineri din cele 6 sate ale comuniei Dumbrăviţa vor avea posibilitatea să participe la această acţiune în urma careia vor invata ce inseamna voluntariat si cum trebuie sa se organizeze si sa desfasoare munca in echipa in asa fel incat sa fie eficienti si sa aiba cel mai bun randament in atingerea obiectivului propus. Actiunea de ecologizare se va desfasura pe parcursul a 4 (5) zile dupa un program prestabilit. La finalul proiectului, fiecare participant va primi un premiu si o diploma de participare care vor fi inmanate in cadrul unei ceremonii festive. Partea logistica si premiile sunt asigurate de catre UAC - Universal Alloy Corporation.

OBIECTIV GENERAL

Implicarea Asociaţiei Nemus şi a tinerilor din comunitatile comunei Dumbravita in realizarea unui proiect de ecologizare a zonei. Acest proiect este un program de responsabilitate socială susţinut de UACE.

OBIECTIVE SPECIFICE

Curatirea raurilor si paraurilor din comuna Dumbravita. Constientizarea tinerilor, dar nu numai, privitor la importanta pastrarii curateniei in comunitatile lor. Implementarea ideii de strangere selectiva a gunoaielor si implicit constientizarea beneficiilor reciclarii peturilor, dozelor si a hartiei. Implicarea tinerilor din cumuna Dumbravita in actiuni de voluntariat. Organizarea unei activitati de ecologizare si a unui seminar prin care tinerii sa invete ce inseamna activitatea de voluntariat, care sunt beneficiile implicarii in asemenea actiuni si cum sa se organizeze intr-un proiect punandu-se accent pe munca in echipa. Crearea de spatii de colectare a peturilor si a dozelor in vederea reciclarii lor. Organizarea ceremoniei de premiere.

LOC DE DESFASURARE

Cele 6 sate din comuna Dumbravita, respectiv Dumbravita, Carbunari, Chechis, Unguras, Rus si Sindresti.

PERIOADA 23-27 iulie 2012.IMG 5714IMG 5718IMG 5725IMG 5728

GRUP TINTA

50 de tineri din comuna Dumbravita.

BENEFICIARI DIRECTI

Locuitorii cumunei Dumbravita.

REZULTATE ASTEPTATE

- Ecologizarea unor suprafete cat mai mari ale raurilor si paraurilor din zonele din comuna Dumbravita.

- Instruirea a 50 de tineri din comuna Dumbravita cu privire la voluntariat si activitati de ecologie.

- Implicarea a 50 de tineri din comuna Dumbravita in actiunea de ecologizare Dumbravita Verde.

COMPETENTE DOBANDITE IN URMA PARTICIPARII LA ACEST PROIECT

Tinerii care vor participa la aceasta actiune vor dobandi urmatoarele: cunostinte privitoare la voluntariat cunostinte privitoare la reciclare - colectare selectiva capacitatea de a lucra in mod cooperant si flexibil in cadrul unei echipe capacitatea de initiativa si capacitatea de a raspunde pozitiv la schimbari capacitatea de a evalua si a-ti asuma riscuri in diverse situatii

Prescripţii de ochelari gratuite!

on .

Duminică, 29 ianuarie sunt organizate consultaţii optometrice gratuite în Cărbunari. De fapt, continuă acţiunea demarată anul trecut de UAC în comuna Dumbrăviţa în privinţa consultaţiilor optometrice gratuite (prescripţii de ochelari). Reamintim că până în prezent au fost două asemenea acţiuni în centrul de comună, iar mai mulţi localnici au deja ochelarii de care aveau nevoie sau sunt mai liniştiţi în privinţa stării lor de sănătate deoarece au fost la un asemenea control de specialitate. Cei care au fost până acum la aceste consultaţii s-au arătat extrem de încântaţi şi ne-au mărturisit că iniţiativa le-a fost de mare ajutor, scutindu- i în special de timp pierdut şi de cheltuieli în plus. Ne-au spus că altfel ar fi pierdut mai mult timp până să ajungă la un cabinet specializat, şi ar fi cheltuit bani pe drum şi pe consultaţie.

PICT9655PICT9656PICT9668PICT9672PICT9674PICT9678

 

 

 

 

 UAC intenţionează să se implice activ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea stării de sănătate a locuitorilor comunei Dumbrăviţa, iar oferirea de prescriţii gratuite de ochelari este doar un pas în acest sens. Tocmai pentru a beneficia cât mai multă lume din comună de aceste servicii, conducerea UAC a decis ca în acest an să se organizeze în fiecare din cele 6 sate asemenea consultaţii. Mai exact, personalul specializat de la Gama Optic din Cluj Napoca va veni în comună în fiecare duminică de acum încolo, până se reuşeşte să se facă asemenea consultaţii în fiecare sat. Ca şi până acum, din echipă va face parte şi un medic ce vă va putea da sfaturi, recomandări şi vă va lămuri asupra tuturor problemelor pe care le veţi putea ridica în privinţa precripţiei de ochelari.

CALENDARUL Consultaţiilor gratuite

29 ianuarie, începând cu ora 12 în satul Cărbunari, în clădirea Şcolii.

Încă nu s-a stabilit cu exactitate în ce locaţii vor avea loc consultaţiile gratuite din celelalte sate, dar vă putem spune că de fiecare dată vor începe după terminarea slujbelor de la biserică, în jurul orei 12. Dar s-a stabilit că:

- În 5 februarie (duminică) consultaţiile se vor ţine la Unguraş

- În 12 februarie (duminică) consultaţiile se vor ţine la Chechiş

- În 19 februarie (duminică) consultaţiile se vor ţine la Rus

- În 26 februarie (duminică) consultaţiile se vor ţine la Şindreşti

- În 4 martie (duminică) consultaţiile se vor ţine la Dumbrăviţa

Invitaţie la dans!

on .

quickDe două luni, tinerii din comuna Dumbrăviţa au ocazia să participe, cu sprijinul UAC, gratuit, la cursuri de dans modern şi dans de societate. Instructorul îi aşteaptă pe tinerii peste 10 ani din comună, de două ori pe lună, începând cu ora 16, la Căminul Cultural din Dumbrăviţa. Rmătorul curs va avea loc Vineri 11 mai. Cei mai buni elevi vor fi selectaţi pentru a pregăti un dans special care va fi prezentat de Zilele Comunei.

UACE iniţiază o campanie de consultaţii oftalmologice gratuite la Dumbrăviţa

on .

„Priviţi spre un viitor mai bun”

6010-136482-18 29_sante1Alegerea ochelarilor cu dioptrii potrivite e vitală atât pentru sănătate. De aceea un consult oftalmologic este obligatoriu înainte de cumpărarea ochelarilor. Numai că, studiile de specialitate arată că foarte puţini dintre români au timp sau bani pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv, Universal Alloy Corporation Europe va organiza o caravană gratuită, în care locuitorii comunei Dumbrăviţa îşi vor putea măsura acuitatea vizuală şi vor beneficia de o prescriere specializată pentru ochelari.

În ultimul timp, tot mai multă lume cumpără ochelari de vedere fără un consult medical oftalmologic. Ochelarii de vedere de la tarabă sau din supermarket câştigă teren din cauza preţului mult mai mic, comparativ cu cel practicat de firmele de specialitate. Pe termen scurt, probabil faceţi o economie, însă pe termen lung, ar putea să vă coste sănătatea ochilor. Din păcate, spun specialiştii, aceşti ochelari nu se compară cu cei făcuţi la comandă, pe baza unei prescripţii medicale.

Apoi, un control oftalmologic poate dezvălui nu doar deficienţele de vedere, ci şi alte afecţiuni conexe. Consultul constă în evaluarea acuităţii vizuale cu şi fără corecţie, măsurarea tensiunii intraoculare, precum şi examinarea fundului de ochi şi a structurilor oculare cu ajutorul biomicroscopului. Una dintre cele mai importante afecţiuni este glaucomul, boală care în cea mai mare parte a cazurilor nu doare. Şi un glaucom netratat la timp poate conduce la orbire. Specialiştii spun că majoritatea persoanelor care îşi cumpără ochelari fără consult medical, verificând doar dacă văd mai bine cu ei, suferă de prezbiopie, ceea ce, înseamnă pierderea elasticităţii cristalinului, din cauza înaintării în vârstă. Iar medicul avertizează că acest proces fiziologic avansează în timp, astfel că ochelarii trebuie schimbaţi periodic. Prin urmare, nu se face nici o economie. Dacă persoana ce are deficienţe de vedere merge la un consult oftalmologic, medicul anticipează procesul de degradare şi recomandă ochelarii potriviţi în acest sens, evitând o supra sau o subcorectare a defectului. Numai că, din lipsă de timp sau de bani, puţini maramureşeni îşi verifică la un aparat specializat acuitatea vizuală, negjlijând cel mai important simţ: văzul.

Pentru a veni în sprijinul comunităţii, compania UACE Dumbrăviţa va organiza în perioada următoare o campanie de consultaţii oftalmologice gratuite în Dumbrăviţa, intitulată sugestiv: „„Priviţi spre un viitor mai bun”. Astfel, dumbrăviţenii îşi vor putea măsura gratuit acuitatea vizuală şi vor şti, pe baza unei diagnoze specializate, ce tip de ochelari şi dioptrii li se potrivesc. Detaliile legate de această acţiune vor fi comunicate prin intermediul preoţilor din toate satele comunei.

Ziua porţilor deschise la UACE

on .

Ziua-portilor-deschise-UACDin 2009, de la iniţierea investiţiei în Dumbrăviţa, UACE s-a dovedit a fi o companie deschisă spre problemele comunităţii. De aceea în 28 august, a decis să îşi deschidă porţile şi la propriu şi să invite cetăţenii din Dumbrăviţa, Chechiş şi Unguraş la o vizită în fabrică. Iar săptămâna viitoare, va fi rândul celor din Rus, Şindreşti şi Cărbunar să viziteze fabrica UACE.

Transparenţa şi implicare constituie, alături de profesionalism, calitate şi promtitudine, principiile de bază pe care Universal Alloy Corporation le-a aplicat în fiecare ţară în care îşi desfăşoară activitatea: SUA, Elveţia şi România.

Aplicând principiul bunei vecinătăţi, UACE a dorit să fie extrem de deschisă faţă de comunitatea locală, de aceea, a ţinut în permenenţă la curent locuitorii comunei cu planurile de dezvoltare a societăţii. De asemenea, toţi cei care au fost curioşi să afle detalii despre societate sau să deschidă poarta instituţiei au fost bine primiţi. Cum însă, atât cetăţenii comunei s-au arătat interesaţi de activitatea companiei, cât şi autorităţile judeţene, compania a iniţiat în urmă cu o lună, un şir de activităţi intitulate sugestiv „Ziua porţilor deschise”, care au drept scop întărirea relaţiilor de colaborare dintre societate şi comunitate.

Astfel, la finele lunii iulie, fabrica a fost vizitată de circa 40 de persoane, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, Prefecturii, autorităţi locale din Dumbrăviţa şi din zona Băii Mari, instituţiilor judeţene deconcentrate, ai mediului de afaceri şi mass-media.

Programul evenimentului a cuprins o scurtă prezentare a societăţii şi un tur al fabricii, astfel că, la finalul acestuia, invitaţii au reuşit să se convingă că sloganul UACE „We do what we say” reprezintă un angajament, o promisiune de onoare pentru companie.

Iulian Gheorghe, directorul tehnic al UACE a explicat că implicarea în comunitate, parteneriatul şi dialogul constant cu aceasta sunt extrem de importante pentru companie: „La fel ca în SUA sau Elveţia, şi aici, la Dumbrăviţa proiectul nostru nu reprezintă doar o simplă afacere, ci un partenerit pe termen lung, pentru comunitatea locală şi împreună cu comunitatea locală. Ne-am implicat în rezolvarea problemelor ei şi am iniţiat proiecte care vor duce la dezvoltarea comunei în toate domeniile”. Duminică, 28 august, a venit rândul cetăţenilor comune Dumbrăviţa să fie invitaţi la o vizită în fabrică şi o prezentare a societăţenii. Pentru ca programul să nu fie unul succint, reprezentanţii UACE au decis să împartă evenimentul în două etape. Astfel, duminică, 28 august, sătenii din Dumbrăviţa, Chechiş şi Unguraş pot veni, imediat după Sfânta Liturghie la fabrică. Compania asigură transportul doritorilor, cu trei autobuze. Participanţii vor avea ocazia să se întâlnească cu reprezentanţii fabricii, să facă un tur al acesteia şi, la plecare, îşi vor putea scrie impresiiile şi potenţialele întrebări într-un formular. Iar duminica viitoare va fi rândul sătenilor din Rus, Şindreşti şi Cărbunar să fie invitaţi la „Ziua porţilor Deschise”. Detaliile legate de transport şi programul vizitei vor fi comunicate cu sprijinul preoţilor din satele comunei.

Dumbraviţa Verde

on .

Ghandi spune că: „Dacă aşteptăm să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei”. Iar „axioma” este respectată întocmai de tinerii din comuna Dumbrăviţa, care au oferit săptămâna trecută un exemplu de implicare civică, respect pentru mediu şi pentru cei din jur în cadrul proiectului „Dumbrăviţa verde”, organizat de UACE.

dumbravita-verdeUniversal Alloy Corporation a derulat un proiect care are ca scop ecologizarea râurilor şi pârâurilor din comuna Dumbraviţa prin angrenarea tinerilor din cele 6 localităţi ale comunei într-o acţiune de voluntariat. Deşi iniţial se vorbea despre implicarea a 50 de tineri din cele 6 sate ale comunei Dumbraviţa în această acţiune în urma căreia vor învăţa ce înseamnă voluntariat şi cum trebuie să se organizeze şi să desfăşoare munca în echipa în aşa fel încât să fie eficienţi şi să aibă cel mai bun randament în atingerea obiectivului propus, în final, s-au înscris 60 de voluntari. Acţiunea s-a desfăşurat în primele patru zile ale acestei săptămâni şi a debutat cu un seminar organizat la căminul cultural din Rus, unde tinerii şi mas-media au fost întâmpinaţi de reprezentanţii UACE, de coordonatorul proiectului, Alexandra Nicolici, primarul Felician Ciceu, directorul şcolii Mariana Manea şi ai reprezentanţi de seamă ai comunităţii. Tinerilor li s-a vorbit despre nevoia de implicare în comunitate şi despre importanţa unor acţiuni de voluntariat. De asemenea, li s-a atras atenţia că, ajunse în mediu, ambalajele din PET necesită un timp de dezintegrare de aproximativ 700-800 de ani, sticlei cam 500 de ani, în timp ce cutiile de bere de exemplu se descompun abia în 1000 de ani. Astfel că, pe lângă acţiunile de voluntariat e foarte important să păstrăm mediul curat.

DSC04599DSC04610DSC04620DSC04623inainte si dupainainte si dupa 1New Image2

Imediat după seminar, tinerii s-au deplasat la prima „ţintă”: în localităţile Unguraş şi Şindreşti. Marţi au fost ecologizate albiile râurilor din Rus şi Dumbrăviţa, miercuri tot Dumbrăviţa şi Cărbunar, iar joi cele din Chechiş. Proiectul s-a încheiat cu premierea tuturor participanţilor şi cu circa 10 mc de deşeuri adunate şi, bineînţeles, certitudinea că elevilor şi companiei UACE le pasă de comunitatea lor şi de mediul înconjurător. Aşa că, cu certitudine, astfel de acţiuni vor mai avea loc.

„Fără a avea o forţă de muncă calificată nu ai cum să ai succes”

on .

Iulian-GheorgheAngajaţii reprezintă cea mai importantă resursă a oricărei companii. Fără personal bine pregătit, pasionat şi dedicat muncii sale, nicio societate nu poate avea succes. Universal Alloy Corporation a înţeles acest lucru, de aceea, dezvoltarea şi formarea resurselor umane s-au numărat totdeauna printre priorităţile companiei.

Reporter: Cât sunt de importante resursele umane pentru o companie şi care este politica voastră pe partea de resurse umane?

Iulian Gheorghe: A avea o forţă de muncă calificată, fie că vine pregătită sau se pregăteşte la locul de muncă, este poate cel mai important lucru în orice companie. Fără a avea o forţă de muncă calificată nu ai cum să ai succes. Bineînţeles, pe cât posibil nu vrei să operezi o fabrică fără să ai o forţă de muncă bine instruită. Şi începi să selecţionezi oameni care sunt cât de cât calificaţi. În cazul nostru spre exemplu, tipul de studii de care avem nevoie nu a existat în România. Şi atunci fie cauţi în industrii care sunt relativ apropiate, fie şcolarizezi la locul de muncă. Ceea ce este şi mai bine, iar pentru noi este un plan de viitor, să reuşim că creem prin intermediul şcolii o metodă de formare a elevilor, fie prin şcoli profesionale, fie prin intermediul Universităţii, pentru ca în momentul în care termină şcoala, tinerii să poată să fie pregătiţi să lucreze în fabrică.

Reporter: Câţi angajaţi are în prezent compania şi ce perspective vedeţi pentru recrutările viitoare de personal?

I.G.: La ora actuală avem aproape 200 de oameni. Pe termen mediu, asta înseamnă ca, până în 2015 noi sperăm să angajăm încă 200. Dublăm personalul iar majoritatea noilor angajaţi vor fi pe partea de prelucrare prin aşchiere. Dar acest lucru nu se poate face fără ca aceşti oameni să fie aduşi la un anumit stadiu de pregătire. Frezele care se folosesc în sfera prelucrării prin aşchiere sunt maşini cu comandă numerică de ultimă oră şi nu este uşor să operezi cu ele. Deci nu poţi să faci şcolarizare la locul de muncă pe acest segment. Trebuie să ai personal care este deja şcolarizat sau perfecţionat prin intermediul unei instituţii de învăţământ, căruia îi va trebui o perioadă mult mai scurtă să ajungă la cerinţe după ce va veni aici. Îar în acest fel nu există riscul deteriorării echipamentului. Pentru că sunt maşini de un milion de dolari bucata. Deci trebuie să ai oameni care sunt specializaţi, care au un anumit nivel de pregătire să poată să opereze.

Rep.: Compania a ales de la început principiul angajării cu prioritate a localnicilor.

I.G.: Da, noi am pornit de la început cu ideea de a angaja pe cât se poate oameni din comunitatea locală. Dar oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să existe şi o concordanţă. Ei trebuie să aibă cunoştiinţele necesare. Pentru noi este mai uşor să aducem oameni din satele comunei decât din Baia Mare, pentru că asta înseamnă cheltuieli în plus cu transportul şi celelalte. Numai că ei trebuie să ajungă la un nivel minim de cunoştiinţe şi abilităţi. Ne dorim angajaţi din comună, angajaţi mulţumiţi şi fidelizaţi la locul lor de muncă. Şi în SUA oamenii se mai mişcă de la o companie la alta dar la compania noastră am avut oameni care au muncit şi 40 de ani. Eu lucrez de 11 ani ani, şi majoritatea angajaţilor au o vechime considerabilă. Ne dorim ca şi în România angajaţii să rămână la noi pe termen lung. Oricine îşi doreşte un loc de muncă stabil. Iar industria aceasta este de viitor. Chiar mă uitam la nişte rapoarte AirBus şi Boeing şi până în 2023 sunt comenzi de ne gândim cum le vom putea face faţă. De aceea, cine vrea să muncească şi să înveţe are toate şansele să fie în această companie şi are toate şansele să iasă la pensie de la noi. Noi ne dorim să şcolarizăm, să perfecţionăm şi să ţinem angajatul la noi până iese la pensie.

Rep.: Care este vârsta medie a angajaţilor companiei?

I.G.: Media de vârstă în fabrica noastră este undeva la 35 de ani. Avem o forţă de muncă foarte tânără. Dar trebuie să existe un balans. Este o vorbă românească ce spune că „dacă n-ai bătrâni să-ţi cumperi”. Tineretul este dezinvolt, poate să se adapteze foarte rapid, în schimb anii aduc şi experienţă. Iar experienţa unuia care lucrează de 30 de ani în industrie nu poţi să o ajungi cu un tânăr care a lucrat doi ani. Indiferent cât de muncitor ar fi tânărul respectiv. Deci trebuie să ai şi nişte „bătrâni ai fabricii” care să-i poată învăţa pe cei tineri, la care tinerii să se uite ca la nişte oameni care le pot da informaţii şi care să-i ajute să aibă succes în carieră, nişte modele. Dar, fără doar şi poate, tineretul aduce putere, prosperitate şi inovaţie. Noi suntem o comanie a inovaţiei nu numai prin produsele cu care încercăm să ieşim pe piaţă. Inovaţia se întâmplă şi-n fabrică, în viaţa de zi cu zi. Pentru că asta face compania mai bună.

Rep.: Descrieţi pe scurt proiectul „angajatul lunii”.

I.G.: „Angajatul lunii” este desemnat pe toată fabrica. Impulsul nostru spre angajaţi este să fie interesaţi să aibă inovaţii. Nu conducerea îi nominalizează. Sunt oameni propuşi din rândul muncitorilor, deci ei se nominalizează între ei. Şi le-am spus că ceea ce este foarte important este să nu fie nominalizat cel care a muncit din greu. Toată lumea munceşte din greu. Important este cât de eficient a muncit. Important este dacă poate veni cu o inovaţie care să-i facă munca mai uşoară nu numai lui ci şi celui de lângă el. Le-am spus: nu gândi numai pentru tine, gândeşte pentru toţi că suntem o familie mare şi numai aşa putem să avem succes. De exemplu, unul dintre angajaţii lunii are o invenţie extrem de simplă. Noi extrudăm în America de 20 de ani. La prese se pot face până la 4 profile deodată. În momentul în care extrudezi 4 profile deodată, la ieşirea din presă aceste profile se pot aduna sau lovi. Cineva de aici a venit cu o invenţie asemănătoare cu o mătură din sârmă. Care practic preia aceste profile imediat de la ieşirea lor din matriţă şi le ghidează până ies din presă de aşa manieră că nu se ating una de alta şi nici nu lovesc în presă. Asta nu s-a făcut în America în 20 de ani. Este o invenţie extrem de simplă. Dacă te uiţi la ea arată ca şi o mătură de răchită, făcută din sârmă, extrem de simplă dar care a redus deja numărul de rebuturi substanţial. Deci munca unui operator la presă a avut efect asupra tuturor celorlalţi operatori de pe toate schimburile. Iar el a fost recunoscut de toţi ceilalţi, pentru că toţi au văzut cât de benefică a fost ideea „măturoiului”.

Rep.: Ce facilităţi le oferiţi angajaţilor?

I.G.: Bineînţeles, mai întâi este partea salariană. Apoi le oferim bonuri de masă. Noi nu avem cantină dar le oferim bonuri de masă pentru că preferi să-i dai omului posibilitatea să aleagă ce vrea el. De asemenea asigurăm transportul gratuit. Considerăm că este de datoria noastră să aducem oamenii la fabrcă. Avem cu fiecare dintre ei un program foarte bine pus la punct de perfecţionare. De exemplu, ca să ocupi o anumită poziţie trebuie să ai trei cursuri de perfecţionare urmate, pe care noi le facem în momentul în care persoana respectivă este desemnată să ocupe un post. După ce face aceste cursuri, începe să lucreze. Asta înseamnă bagajul minim pe care persoana respectivă trebuie să îl aibă ca să-şi facă bine sluba. Apoi sunt cursurile opţionale pe care le pot urma. Iar salariul este dependent de performanţa zilnică şi le dă posibilitatea să înveţe mai mult. Oamenii sunt extrem de deschişi. Fiecare angajat are o fişă cu cursurile pe care noi le oferim. Iar acum avem şi un program cu Universitate de Nord, prin care dorim să perfecţionăm aşa numiţi formatori. Noi i-am perfecţionat la început pe cei care au dovedit că au aptitudini. Deoarece, în zona Băii Mari se făcea mult metalurgie extractivă, noi nu facem asta şi e mai greu să găsim oameni care au lucrat în domeniu. Şi la Universitatea de Nord specialiştii au fost pregătiţi mai mult în acest domeniu. Acum colaborăm cu universitatea pentru a crea în timp nişte specialişti care nu vor avea numai licenţa, ci şi masterat şi doctorat, pentru că sunt anumite slujbe pe care nu le poţi perfecţiona la locul de muncă sau ar dura luni de zile până să reuşeşti acest lucru. În ceea ce priveşte restul de slujbe, cu perfecţionarea la locul de muncă şi programele pe care le avem acum, nu vor fi probleme.

„Ambasadorul” calităţii şi omeniei

on .

A fost un fel de ambasador neoficial, reprezentând cu cinste imaginea României în faţa unuia dintre cei mai importanţi jucători din industria aviatică din lume. În prezent, Iulian Gheorghe, directorul tehnic al Universal Alloy Corporation Europe este interfaţa companiei în România, şi nu numai. Evoluţia lui Iulian Gheorghe seamănă foarte mult cu cea a companiei. E bazată pe multă muncă, seriozitate, onoare.

Reporter: De câţi ani lucraţi pentru UAC?

Iulian Gheorghe: În acest an se împlinesc 12 ani de când lucrez în această Companie. Sunt din Piteşti. O perioadă am lucrat ca sculer-matriţer la Autoturisme Piteşti după care am mers în armată şi facultate. Am mers la facultate la Bucureşti la Metalurgie. Am terminat secţia de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi am lucrat foarte mult cu partea neferoasă, pe aluminiu în special. Am avut şansa să lucrez cu domnul profesor Moldovan un om deosebit şi ca persoană dar şi ca profesor. Acest profesor a fost pentru mine ca un al doilea tată, un mentor, un om de la care am învăţat foarte multe, care m-a susţinut. În anul II de facultate mi-a cerut să lucrez cu el la diferite contracte după care mi-a prezentat posibilitatea să lucrez în Facultate ca asistent. Am început doctoratul în România dar după câţiva ani, în 97, mi s-a oferit şi posibilitatea să-mi fac doctoratul în SUA. Oportunitatea s-a ivit în jurul Crăciunului în 96 iar pe 3 ianuarie 97 eram în SUA. Am început doctoratul. L- am terminat foarte rapid. În general doctoratele durează acolo 4 – 5 ani dar eu după doi ani jumate eram aproape gata şi am început să lucrez cu UAC. La vreo 8 luni am terminat doctoratul, deci în 3 ani, şi din august 2000 lucrez la UAC.

Rep.: Cum vi s-au părut această experienţă din punct de vedere al politicii, a principiilor firmei?

I.G.: America este o experienţă inedită pentru oricine se duce acolo indiferent dacă mergi la şcoală, la doctorat sau să lucrezi. Dar ce mi s-a părut extrem de important este faptul că este extrem de important ce poţi să faci, ce fel de om eşti, modul de gândire şi modul de acţiune. Că la urma urmei contează rezultatele. Ţi se dă tot ce ai nevoie. Şi eu personal sunt de părere că înainte să-i ceri cuiva să facă ceva trebuie să-i oferi şcolarizare şi ce are nevoie. Trebuie să aibă totul la îndemână ca să poţi să-i ceri performanţă. Datoria ta ca manager este să-i dai tot ce-i trebuie ca să muncească uşor, lucruri care nu se prea întâmplă în România. În foarte multe domenii oamenii sunt obişnuiţi cu resurse cât de puţine. Acolo este o distribuire foarte judicioasă a resurselor. Când îţi trebuie ceva ţi se dă. Dar atunci ţi se cer şi rezultate nu se risipesc resurse. Americanul te ajută să ajungi la nivel. Ţi se cere să asculţi, să înveţi şi apoi să dai rezultate. Indiferent la ce nivel de management te afli, de la operator până la manager acelaşi lucru se aplică. La ora actuală compania are în jur de 1500 de angajaţi. Avem şi o Casă de distribuţie România – Elveţia. Deci, din punct de vedere al managementului este o echipă relativ mică dar deciziile se iau extrem de rapid şi aşa reuşeşti să ai succes. Sunt oameni foarte deschişi. De exemplu la sfârşitul şedinţei eu pot să spun un punct de vedere pe care să-l accepte toată lumea şi aşa să rămână. Mergem pe principiul că tot timpul învăţăm dar învăţăm şi din greşeli. Nu este nimic rău să greşeşti dar este rău să faci aceeaşi greşeală de două ori. Dacă ceva nu merge există o discuţie foarte deschisă cu toată lumea care e cea mai bună soluţie, se ia decizia şi se face o schimbare de curs care se afişează. Iar lucrurile se îndreaptă din mers. Dar greşelile trebuie recunoscute şi îndreptate.

I 3

Rep.: Acolo aţi fost un ambasador al României iar aici sunteţi un ambasador al Americii.

I.G.: În primul rând este mândria că poţi să vii în ţara ta să faci ceva prin care ajuţi. Industria aeronautică este foarte complexă, nu oricine poate să implenteze în această industrie şi eşti mândru că poţi să aduci acest lucru şi să contribui în ţara ta. De asemenea, este şi mândria că ţi se cere acest lucru, şi este datoria ta faţă de o Companie atât de importantă să poţi să faci acest lucru. Deci, în momentul în care este nevoie de tine consider că-i de datoria ta să poţi să răspunzi. Pentru că atâta timp cât Compania are grijă de tine, şi tu trebuie să ai grijă de Companie. Iar venirea mea în România era necesară. Mi s-a cerut pentru că puteam să implementez anumite chestiuni în dezvoltarea Companiei. Bineînţeles pentru că eu cunoşteam oamenii, limba, tradiţia, modul de a lucra cu oamenii, şi era foarte important că era cineva care putea să conlucreze cu oamenii şi să reuşească să-i facă să ajungă la o modalitate de operare vest-europeană. Pentru că multă lume pe care noi i-am angajat, erau obişnuiţi de exemplu să lucreze în fabricile româneşti gândite nu neapărat pe un management european. Mulţi dintre ei sunt tineri care au terminat şcoala, care au o idee despre ce înseamnă management aplicat. Nu-i uşor. Până la urmă trebuie să te gândeşti că cel mai important lucru este familia. N-am luat decizia singur. A fost o decizie în grup. Nu aş fi venit aici fără acordul familiei. Repet, n-a fost o decizie uşoară dar a fost privit ca un lucru benefic. Eu cred foarte puternic în faptul că cu cât eşti mai flexibil cu atâta ieşi mai bine şi ai mai mult de câştigat. Cu cât eşti mai deschis, îţi asumi riscuri, dar înveţi mai multe şi ai flexibilitate şi ai o şansă să faci progrese. Fiind român este şi o responsabilitate faţă de Companie să meargă lucrurile bine. Vreau să fie o fabrică de succes, vreau să demonstrez că în România se poate face treabă, se poate lucra, se poate să vină un investitor străin să facă ceva de succes în ţară. Iar eu spun că până acum noi am demonstrat că oamenii pot face şi că România poate să aibă o Companie de succes.

Rep.: Câţi angajaţi are în prezent fabrica din Dumbrăviţa?

I.G.: La ora actuală în Dumbrăviţa avem în jur de 200 de angajaţi şi chiar în această perioadă mai angajăm personal. Oamenii au fost impresionaţi de exemplu că primesc câte o cafea, care de fapt este ceva mărunt dar pentru ei contează. Transportul le oferim gratuit, echipament de protecţie, avem în fiecare an un picnic la care oamenii care lucrează au posibilitatea să-şi aducă familia şi să socializeze între ei, pentru că suntem o familie mare. Că poate ajungi să petreci mai mult timp cu cei de la serviciu decât cu cei de acasă. Şi este o posibilitate de a te bucura şi să reuşeşti să cunoşti familia celui cu care lucrezi zi de zi. De fiecare dată la sărbătorile sau evenimentele importante avem mici atenţii. De asemenea, există o modalitate de stimulare prin desemnarea „angajatului lunii”. Acesta este selectat de cei care lucrează în fabrică, de colegi, nu de către conducere. Oamenii îşi recunosc în acest fel munca. Este o mândrie a celui care este ales să vadă că a fost ales de cei cu care lucrează zi de zi. Şi de multe ori aceste aprecieri sentimentale contează mult mai mult decât orice alte aprecieri materiale.

Rep.: Despre relaţia cu comunitatea locală?

I.G.: Sunt extrem de bucuros că am putut să cunosc oamenii de aici. Mă simt acasă. Suntem o Companie care avem o istorie foarte lungă. În România poate acum am devenit mai implicaţi. În SUA ne-am implicat spre exemplu foarte puternic în ceea ce priveşte copiii. Acolo susţinem o casă de copii. Am cumpărat terenul, am ajutat la construcţia clădirii şi în fiecare lună sponsorizăm activitatea de aici. E chiar lângă fabrică. Dar sunt şi alte programe. Aici în România este important ca orice vecin să se ajute unul pe altul. Aşa că pentru noi este foarte important să înţelegem ce nevoi are comunitatea şi să putem să ajutăm. Pentru că o companie care este de succes are posibilitatea să ajute. Iar într-o relaţie de bună vecinătate trebuie să-l ajuţi pe om când are nevoie. Vrem şi ne- am străduit să ne implicăm în viaţa copiilor în şcoală pe de o parte pentru că vedem un oarecare declin în ceea ce priveşte numărul copiilor care rămân la sate, iar pe de altă parte pentru că dorim să creăm o forţă de muncă educată şi specilizată care mai încolo să ne devină angajaţi. Noi nu am venit aici pentru 5 ani ci pentru 100 de ani. Şi trebuie să punem şi bazele viitorului. Iar bazele pentru viitor se pun acum. Ştim că lucrurile nu se fac peste noapte dar pentru că noi vrem să investim în tineret peste 5 – 6 ani poate vor fi angajaţii noştri şi să menţină acest lucru pentru mulţi ani de acum încolo. Sunt multe alte activităţi pe care am început să le derulăm. Vrem să ne axăm şi pe programe care privesc sănătatea populaţiei şi să fim atenţi la diferitele nevoi. De exemplu vrem să participăm la renovarea bisericilor. În zona aceasta este de admirat că foarte multă lume merge la Biserică. Biserica este pentru sat cel mai important lucru alături de şcoală. În măsura în care este nevoie de ajutorul nostru ne implicăm în renovarea bisericilor, a caselor parohiale. Toate în măsura posibilităţile. Pentru că şi Compania va avea mai multe posibilităţi dacă va creşte. Vrem să fim parte din comunitate şi să ne dezvoltăm împreună.

„Suntem o companie care nu numai că produce materiale de calitate şi la timp, dar suntem o companie care are inovaţii. Sunt materiale pe care noi le-am inventat iar asta ne dă renume şi demonstrază că suntem o Companie serioasă”.

Mai multe articloe din aceasta categorie

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook