Reuniunea Tinerilor Ortodocşi Baia Mare 22-24 august 2013

on .

Luni 26 August de la ora 11.00. P.S. Iustin Sigheteanul a participat la şedinţa de evaluare a Reuniunii Tinerilor Creştini Ortodocşi, desfăşurată în Baia Mare între 22 - 24 August. La reuniune au fost prezenţi membrii comitetului de organizare, preoţii coordonatori, voluntarii din oraş, Doamna Moldovan Ana Lucretia Maria - Inspector Scolar General al Judetului Maramures, directorul general al UAC Europe, Iulian Gheorghe, alţi conducători de instituţii şi sponsori care au primit diplome de mulţumire şi apreciere. Preotul Milan Balan - Consilier al Sectorului Teologic Educational Eparhial, a făcut o trecere în revista a desfăşurării evenimentului, iar P.S. Iustin Sigheteanul a felicitat pe toţi cei care au contribuit la buna desfăşurare a reuniunii şi a oferit diplome de apreciere.

tineri-ortodocsi

La Baia Mare a avut loc, între 22-24 august, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, un eveniment în premieră, care a adunat peste 1200 de tineri, ceea ce a reprezentat o adevărată sărbătoare a oraşului Baia Mare.

Tinerii din judeţele din nord-vestul Transilvaniei s-au adunat, plini de entuziasm, la prima întâlnire de acest gen din zonă. În seara zilei de joi, 22 august, cei peste 1200 de tineri s-au întâlnit la Catedrala episcopală cu Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, care, după oficierea unei slujbe de Te-Deum, le-a adresat un cuvânt de bun venit. Mesaje de bun venit au fost adresate şi din partea oficialităţilor judeţene şi locale: domnul Cătălin Cherecheş – primarul municipiului Baia Mare şi domnul Anton Rohian – prefectul judeţului Maramureş.

Vineri, 23 august, PS Iustin Sigheteanul împreună cu unul din grupurile de tineri, a participat la rugăciunea de dimineaţă în Biserica „Sfântul Nicolae“. În fiecare zi a reuniunii, tinerii s-au rugat împreună, repartizaţi pe grupuri, în şapte biserici parohiale din Baia Mare. După rugăciune, ierarhul a vorbit tinerilor despre provocările societăţii contemporane şi alternativa Bisericii la acestea.

Ateliere şi dezbateri

Pe parcursul zilei de vineri, 23 august, tinerii au participat la un amplu program de ateliere şi manifestări dedicate moştenirii culturale şi a spiritualităţii ortodoxe a zonei de nord vest a Transilvaniei. PS Iustin Sigheteanul a participat, astfel, la dezbateri, la Seminarul Teologic şi la mai multe şcoli din municipiul Baia Mare, unde tinerii au fost împărţiţi pe grupe mai mici pentru a putea discuta mai bine pe marginea temelor propuse şi pentru a se cunoaşte.

Între atelierele la care au participat tinerii, amintim: „Tinerii ortodocşi în faţa provocărilor contemporane“, prilej cu care au fost identificate obstacole pe care le au de înfruntat în viaţa lor socială, culturală şi religioasă, şi au căutat soluţii pentru depăşirea acestora; „Tinerii ortodocşi, mărturisitori ai identităţii“, privind menţinerea identităţii culturale şi religioase a românilor din nord vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea, au avut loc conferinţe pe tema „Istorie şi tradiţie creştină în nord-vestul Transilvaniei“, susţinute de Pr. Dr. Vasile Augustin şi Pr. Dr. Cristian Ştefan.

La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, tinerii au participat la ateliere grupate sub genericul „Valori estetice ieri şi azi“, pe teme de religie, etnologie, arta lemnului şi arta icoanei.De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a participat aici la prelegerea „ Valori estetice ieri şi azi”, la care au luat parte 400 de tineri. Ierarhul le-a vorbit tinerilor despre icoana bizantină în bisericile din Maramureş. În final, s-a vizitat Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

65c34033c40c4ed2a64b218242ea1ef2 reuniunea-tinerilor-ortodocsi

Procesiunea „Bucuria de a fi creştin“

Tot în cursul zilei de vineri, 23 august, a avut loc cea mai importantă parte a reuniunii Tinerilor Creştini Ortodocşi în Baia Mare. Toţi tinerii s-au întrunit la Muzeul Satului din Baia Mare, unde, la ora 18:00, a fost întâmpinat Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De la Muzeul Satului a pornit procesiunea „Bucuria de a fi creştin“ către Catedrala episcopală, pe o distanta de aproximativ trei kilometri. Ajunşi la Catedrală, tinerii au fost întâmpinaţi în dangăt de clopot, iar IPS Mitropolit Andrei a dat binecuvântarea pentru începerea rugăciunilor de seară, rostite de către tineri ţinând lumânări aprinse în mână.

După rugăciunile de seară, IPS Mitropolit Andrei a adresat tinerilor un cuvânt de învăţătură şi le-a oferit o carte cu un conţinut adecvat vremurilor noastre.

Cel mai impresionant moment al manifestării a fost cel al procesiunii, în care au fost parcurşi aproximativ trei kilometri pe jos, de la Muzeul Satului la Catedrala episcopală. Tinerii au mers într-o coloană, în faţa căreia era purtată icoana cu Maica Domnului, ocrotitoarea oraşului Baia Mare. Pe parcursul procesiunii, tinerii, dar şi ceilalţi credincioşi care i-au însoţit au intonat cântări în cinstea Maicii Domnului. La această procesiune s-a intonat şi Imnul României, iar participanţii, au fost îmbrăcaţi, în mare parte în costume tradiţionale.

Tinerii s-au arătat foarte uniţi, fapt dovedit şi la finalul procesiunii, când, după momentul rugăciunii, cei peste 1200 de participanţi şi-au dat cu toţii mâinile, evidenţiind astfel imaginea „Mitropoliei tinere”, din care fac parte.

Au fost momente foarte emoţionante, unul dintre acestea a fost şi «Ceremonia lumânărilor«, când 20 de tineri, reprezentanţi ai delegaţiilor din cele 20 de protopopiate implicate, au rostit câte un mesaj, din partea fiecărei delegaţii, şi câte un verset de laudă, apoi au aşezat câte o lumânare la icoana Maicii Domnului.

Seara s-a încheiat cu un frumos spectacol folcloric, oferit tinerilor de Ansamblul Naţional „Transilvania” din Baia Mare împreună cu câţiva invitaţi de marcă ai folclorul românesc.

Emoţii la închiderea festivă

Sâmbătă, 24 august, după rugăciunea de dimineaţă, oficiată în cele şapte biserici parohiale din Baia Mare, tinerii s-au întâlnit, din nou, la dezbateri pe tema „Tinerii Ortodocşi - Mărturisitori ai Identităţii“, apoi, după-amiază, au participat la rugăciuni de mulţumire, prilej cu care au fost adresate mesajele din partea autorităţilor locale şi judeţene, având în vedere faptul că Reuniunea Tinerilor Ortodocşi la Baia Mare a fost organizată ca urmare a iniţiativei comune a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a Preasfinţitului Iustin Sigheteanu. De asemenea, organizarea Reuniunii a fost susţinută şi de Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, Muzeul de Etnografie, sponsori şi voluntari.

Un moment deosebit al închiderii festive a Reuniunii a fost prezenţa în mijlocul tinerilor a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de PS Iustin Sigheteanul, la Catedrala episcopală. IPS Justinian le-a adresat un cuvânt părintesc celor prezenţi şi le-a oferit o carte intitulată „Dialoguri“.

Foarte emoţionant a fost discursul rostit de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a relatat numeroase întâmplări pilduitoare din tinereţea sa. De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că libertatea poate fi atât un beneficiu cât şi un pericol, comparând perioada lipsită de libertate din trecut cu cea de azi, punctând o parte din greutăţile vieţii din prezent, când foarte multe familii sunt ameninţate, mai ales prin plecarea părinţilor la muncă în străinătate.

IPS Justinian a afirmat că este mult mai greu, în ziua de azi, pentru părinţi, să asigure cele necesare traiului şi creşterii copiilor, de aceea i-a îndemnat pe cei tineri să îi susţină pe părinţi în eforturile lor şi să le acorde aprecierea cuvenită pentru sacrificiile făcute de aceştia. De asemenea, ierarhul a mai remarcat importanţa pe care Biserica şi Şcoala le au în ceea ce priveşte educaţia tinerilor de azi.

La final, PS Iustin Sigheteanul a transmis mesajul de binecuvântare şi apreciere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi l-a felicitat pe părintele Milan Balan, consilierul sectorului Teologic Educaţional, şi întregul colectiv care a lucrat la buna desfăşurare a programului, coordonatorilor din protopopiatele Mitropoliei, delegaţiilor eparhiilor din ţară, şi le-a adresat tinerilor urarea să se întoarcă acasă cu o experienţă creştină îmbogăţită, să poarte în sufletul lor bucuria de a fi creştini, pe care să o mărturisească cu fidelitate şi curaj tuturor tinerilor.

Pr. Dr. Cristian Ştefan – consilier cultural

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook