Turul rezistenței anticomuniste, ediția a VII-a

on .

Cuvântul erou, în limba greacă înseamnă ”cel plin de iubire”. Pentru că eroii adevărați nu urăsc nici măcar inamicul pe care îl au în față. Sunt mânați în luptă de iubirea pentru ceea ce au în spate. Eroii rezistenței anticomuniste și-au iubit cu adevărat țara, neamul și valorile, dar mai presus de toate l-au iubit pe Dumnezeu. Și pentru asta și-au sacrificat tinerețea, libertatea, sănătatea și, nu de puține ori, viața. GAZETA DE Maramureș încearcă să le ofere de șapte ani tinerilor o altfel de lecție de istorie. O lecție trăită și plătită cu mii de vieți: Turul rezistenței anticomuniste. UAC Europe a fost partener al evenimentului, asigurând transportul grupului din Dumbrăvița.
Așa cum stau adunate, pe holurile închisorii din Sighet, sute de chipuri care privesc vizitatorii din fotografii, par o adevărată icoană a învrednicirii nostre naționale. Și sunt doar o parte mică din mulțimea de români care au suferit în timpul satanicului regim comunism. Un tăvălug care a strivit de-a valma vieți și suflete, fără nicio discriminare legată de vârstă, sex, religie. În fața ”urii comuniste” toți au fost egali: elevi, studenți, intelectuali, preoți, țărani. Pentru toți și penmtru fiecare în parte, regimul a preghătit un mecanism bine pus la punct de strivire a caracterului și sufletului care trebuia să creeze omul nou: omul fără trecut, fără religie, fără valori. Omul capabil să mintă, să urască, să trădeze, să devină o unealtă în fața regimului diabolic. Numai că, axest sistem aproape perfect de teroare n-a reușit să impună total. Pentru că niște oameni au us mai presus de propria viață și libertate credința în Dumnezeu și onoarea. Datorită lor, noi cei de astăzi putem spune cu mândrie că n-am fost un popor de lași. Pe mormintele lor, pe gropile comune, în lagăre și închisori s-a născut demnitatea României postdecembriste. Astăzi, mai trăiesc puțini dintre foștii deținuți politici și foști eroi ai rezistenței anticomuniste, dar mărturiile lor sunt extrem de importante pentru a cunoaște istoria adevărată și, mai ales valorile adevărate ale acestui neam. Au îmbătrânit frumos, cu conștiința împăcată că n/au trădat pe nimeni, nici pe Dumnezeu, nici pe sine și, la capătul calvarului au rămas la fel. Iar dacă s-ar întoarce întoarce în timp, ar face la fel, pentru că nu cunosc alt drum decât cel al onoarei. Deși cei mai mulți sunt uitați de autorități, n-au cerut niciodată nimic. Își așteaptă doar răsplata din cer. Ei nu vor nimic de la noi. Noi însă avem nevoie de ei. Pentru a afla nu doar care este istoria adevărată. Ci mai ales ce înseamnă viața adevărată, sacrificiul și Omul.
Tocmai de aceea, de șapte ani, GAZETA de Maramureș le propune elevilor o altfel de levție de istorie. Îi pune față în față cu oameni, locuri și amintiri. Până acum, peste 600 de elevi au participat la această acțiune. Ediția din acest an a Turului rezistenței anticomuniste, cea de-a VII-a a avut ca invitați elevii de la școala Dumbrăvița, însoțoți de doamna director Magdalena Tomșa, preotul Bogdan Ciocotișan, și doamnele profesoare Morar Liana și Pop Mariana și pe elevii școlii Fărcașa, însoțoți de cadrele didactice: Boloș Milica Nicoleta, Onea Diana Florina, Pop Cristian și Slivca Vasile. Programul evenimentului a început, ca de obicei cu o vizită a Memorialului Victimelor Comunismului și a Rezistenței.
Apoi, elevii au fost invitați în sala de conferințe a memorialului, unde au avut onoarea să se întâlnească cu foștii deținuți politici, cu Petru Codrea, Ioan Ilban, Nistor Man suprabviețuitori ai lotului Vișovan, primul lot de deținuți politici din Maramureș, cu părintele Marius Vișovan, Adriana Ilban, fiica domnului Ilban și în acest an ne-a onorat cu prezența și domnul Silviu Dragomir, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici filiala Maramureș.
Domnul Nistor Man le-a vorbit copiiilșor despre condițiile de detenție: ”popoarele care nu-și cinstesc eroii și morți, care nu și-au cinstit trecutul au dispărut din istorie și sunt sute de popoare. Au dispărut pentru că n-au avut cultul celor care au suferit pentru istoria lor. Ceea ce facem noi este o aducere aminte pentru ca lucrurile care s-au întâmplat să nu se întâmple și să ne cinstim morții și neamul. Perioada despre care vorbim a fost comunismul. Comunismul a fost o doctrină care a anulat toată oistoria omenirii, tot ce s-a scris frumos 2000 de ani înainte de Hristos și după Hristos și ce e mai important, au anulat iubirea dintre oameni. Doctrina lor a fost ura. România a cunosacut poate una dintre cele mai grele terori care s-au cunoscut în comunism, ne-au întrecut însă în teroare și crimă chinezii și rușii. Închisoarea noastră a fost pentru distrugere. Dacă ați mai auzit că astăzi deținuți se luptă să aibă apă caldă, noi n-am avut, se luptă să aibă vorbitor cu familia, noi n-am avut vorbitor. Am făcut aproape 13 ani de închisoare și mi s-a făcut de două ori parastasul acasă pentru că nu știau nimic despre mine. Să vă spun programul din închisoare: sculare la 5 dimineața, culcarea la 10,, nu-ți dădeau voie la creion sau hârtie. Am spus și repet, închisoarea comunistă a fost totală. Cum nu se întâmplă în lumea civilizată niciodată. Apoi izolarea se făcea la neagra, prima zi nu primeai nimic, a doua zi nu primeai nimic, doar a treia zi primeai o bucățică de pâine. În celulă era murdărie pe jos, să nu poți să te așezi. Omul era pus să-l distrugă pe om. Mâncarea era o zeamă goală, o bucățică de pâine. După 2 luni de zile nu te puteai scula de jos de foame și totuși erai obligat să scoli. Dar după ce nu mai poți, înbcă mai poți, după ce ești declarat mort, încă mai trăiești”.

20151003 151218
Apoi, domnul Silviu Dragomir a explicat cât de ușor era să devii ”bandit” și să fii arestat în perioada comunistă: ”eu am să vă spun altceva, de ce am fost arestat, nu doar eu, mulți. N-am făcut nimic, dar am avut origine socială proastă, eram fiu de preot. Mi s-a cerut în mod exemplar pedeapsa capitală. De ce? Pentru că eram fiu de preot. Cine a avut un cazan de țuică sau 5 hectare de pământ era declarat chiabur. Despre condințiile de detenție ce să vă spun? Foamea era aceeași peste tot. Ce mâncam? În Satu Mare mâțncam terci, în Gherla o cafea neagră. Vara era o căldure insuportabilă, mișcam un cearceaf să facem puțin vânt. Eram plini de bube de la căldura. Teroarea a fost peste tot. Când te băteau dădeau 2-3 odată”.
Părintele Bogdan Ciocotișan din Dumbrăvița, impresionat de poveștile foștilor deținuți politici a luat și el cuvântul: ”Sunt foarte bucuros că sunt aici, alături de copiii din Dumbrăvița și Fărcașa. Avem o deosebită onoare să fim alături de oameni deosebiți. Am auzit un lucru deosebit, care m-a întărit, pe lângă toate torturile care s-au întâmplat cu trupul acestor bărbați bravi, ați auzit că-i ținea ceva în picioare: ruigăciune. Și nu știu unde și cum v-am putea da o lecție mai bună decât aceasta despre rugăciune. Ați auzit ce i-a ținut în viață. Comuniștii au încercat să le distrugă trupul dar nu le-au putut distruge sufletul, pentru că sufletul omului este nemuritor. Încercați să învățați istoria așa cum a fost ea. Trebuie să nu dăm la o parte eroii acestui neam, biserica are un respect deosebit pwntru eroii și martirii.”
Apoi vizita a continuat la Ieud, la casa Dunca Pâțu, locul în care a murit Vasile Popşa, prima victimă a Securităţii din Maramureş. Aici, domnul Ioan Ilban a povestit detaliile acelei nopșți de teroare în care casa familiei Dunca, în care se ascundeau frații Popșa, a fost încercuită de securitate și cavlvarul care a urmat. Vizita a continuat la Dragomirești, unde, în curtea Muzeului Țărăncii Române, unic în țară, doamna Ileana Criistescu Zubașcu, probabil cel mai tânăr deținut politic din țară, arestată la numai 6 luni împreună cu masa sa, a povestit calvarul prin care a trecut familia sa și alte familii din Dragomirești pentru ”crima” de a opune comunismului.
Apoi, copiii au plecat spre casă, cu gândul că au învățat o lecție importantă nu doar de istorie, ci mai ales de viață.

20151003 150838

20151003 144814

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook