Uniţi de 1 Decembrie!

on .

Anul 2014 a fost unul special pentru istoria, identitatea şi viitorul acestui Neam. A fost anul în care întreaga Europă a comemorat 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, reamintindu-şi cât de importantă este pacea, toleranţa, înţelegerea.

20141130 162808

Acolo unde există unitate şi credinţă într-un ideal, totul este posibil. Au demonstrat-o din plin înaintaşii noştri în urmă cu 96 de ani s-a împlinit visul de secole al poporului român: marea unire naţională.
Dincolo de lecţiile de istorie, aceste momente sunt în primul rând lecţii de viaţă, lecţii de responsabilitate şi lecţii pentru viitor. Trebuie să înţelegem şi să ne asumăm aceste valori ale înaintaşilor noştri, pentru că numai aşa vom putea contura şi continua destinul pe care ei l-au dorit poporului român.

20141130 161010

Comuna Dumbrăviţa a înţeles din plin această lecţie şi o aplică în fiecare zi, fiind un model şi un exemplu că, atunci câ’nd există unitate, totul este posibil. De aceea, şi în preajma zilei de 1 Decembrie, la fel ca şi anul trecut, dumbrăvicenii şi-au unit forţele într-o sărbătoare a patriotismului, mândriei şi prieteniei. Toate instituţiile: primăria, şcolile, bisericile corurile, artiştii, UAC Europe şi Asociaţia Nemus au decis să-şi unească forţele pentru o sărbătoare inedită. Spectacolul: „Uniţi de 1 Decembrie”, a avut loc duminică, 30 noiembrie, începând cu ora 16, Căminul Cultural din Dumbrăviţa. Un spectacol oferit de dumbrăviceni- dumbrăvicenilor, la care sunt invitaţi toţi locuitorii comunei. Părintele Bogdan Ciocotişan a vorbit despre identitatea poporului român şi cei doi piloni ai acestuia: Biserica şi tradiţiile milenare. Apoi, a transmis salutul şi mesajul directorului general UAC Europe, Iulian Gheorghe, un partener durabil şi un prieten adfevărat al dumbrăvicenilor care s-a implicat în toate activităţile şi proiectele comunităţii. Primarul Felician Ciceu a mulţumit tuturor celor implicaţi în spectacol şi a transmis un mesaj de felicitare tuturor dumbrăvicenilor. Directorul şcolii Dumbrăviţa, Magdalena Tomşa a vorbit de asemenea despre importanţa istorică a actului Unirii şi mai ales despre învăţămintele care trebuie trase şi aplicate din această lecţie de istorie. Manifestarea a început cu intonarea imnului naţional de către corul THEOTOKOS al Parohiei Dumbrăviţa. A urmat intonartea emoţionantă a „Horei Unirii”. Apoi a urcat pe scenă Corul bărbătesc din Chechiş care au însufleţit audienţa cu câteva cântece patriotice. Copiii tuturor structurilor din comună, de la cei de grădiniţă la cei de gimnaziu au pregătit sub îndrumarea cadrelor didactice scurte momente artistice, cu cântece, poezii şi scenete. Cireaşa de pe tort a reprezentat-o programul artistic folcloric prezentat de Ionuc Cetăţean, directorul Căminului Cultural Dumbrăviţsa. Au evoluat Ansamblul Fisculaşul şi artistele locale Petruţa Nemeş, Vari Daiana, Paula Mociran, îndrumaţi de Ionuc Cetăţean şi coregraful Grigore Simionca. La final, toţi cei prezenţi vor primi gustarea tradiţională de 1 Decembrie: fasole şi cârnaţi.

20141130 160942

20141130 163330

20141130 165300

20141130 171619

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook