FOTBAL : CUPA FISCULAŞ 2013

on .

Au participat : Dumbraviţa, Chechiş, Cărbunari şi Samsung Baia Mare

SPECTACOL ÎN TEREN ŞI ÎN AFARA LUI

Aşa se poate caracteriza Cupa Fisculaş desfăşurata recent la Şindreşti la care au participat AS Dumbraviţa, Chechiş, Cărbunari şi Samsung Baia Mare. Vreme bună de fotbal până la un moment dat când o ploaie sâcâitoare a mai rărit dintre spectatori.

A fost o frumoasă propagandă fotbalului şi un spectacol pe teren prin răsturnări de scor, lovituri de la 11 m, fotbal plăcut ochiului mai ales prin artificiile tehnice realizate de Buia, Vâsc, Grozavu şi ceilalţi componenţi ai echipei Samsung Baia Mare (cel mai frumos meci şi spectaculos al cupei a fost Samsung - Chechiş, 2 echipe foarte bune)

Mulţumim sponsorului UACE Dumbraviţa pentru sponsorizarea cupei, a echipamentului de vară - iarnă a echipei AS Dumbraviţa, pentru materialele din care s-au realizat băncile din teren şi din afara lui, Primăriei Dumbraviţa pentru masa de după meciuri, Pietrăriei Dobrican care prin persoana d-lui Dobrican Ioan (antrenorul şi vicepreşedintele echipei AS Dumbraviţa) a sponsorizat şi contribuit cu materiale logistice la această cupă şi în general echipa AS Dumbraviţa.

Fotografie3094

Fotografie3082

Fotografie3096

Fotografie3080

Au fost premiati următorii:

Arbitrul Ilieş Vasile (placheta şi diploma)

Arbitrul Costică Viliman (placheta si diploma)

Arbitrul Ioan Hotico - fost arbitru divizionar (placheta si diploma)

Arbitrul Necrici Răzvan din Chechiş cu mentiunea succes în activitate (plachetă şi diploma)

Vasile Deac - fondatorul echipei Samsung Baia Mare (cupa şi diploma)

Cristian Vâsc (cupă şi diploma)

Dorin Toma (cupa şi diploma)

Leo Grozavu (cupa şi diploma)

Romulus Buia (cupa şi diploma)

Chechiş - locul IV (cupa şi diploma)

Carbunari - locul III (cupa şi diploma)

Dumbravita - locul II (cupa şi diploma)

Samsung Baia Mare - locul I (cupa şi diploma)

 

Organizatori :

Primăria Dumbraviţa

Ciocotişan Ovidiu

Dobrican Ioan

 

Sponsor principal : UACE Dumbraviţa

Spectatori : aproximativ 40

Reprizele au ţinut câte 30 minute

 

Semifinala I

Dumbraviţa - Carbunari 2 - 2 (0 - 2) 4 - 2 după 11 m

Semifinala II

Samsung Baia Mare - Chechiş 2 - 1 (1 - 1)

Finala mică

Cărbunari - Chechiş 2 - 2 (0 - 2) 3 - 2 după 11 m

Finala mare

Samsung Baia Mare - Dumbraviţa 5 - 2 (3 - 1)

Reuniunea Tinerilor Ortodocşi Baia Mare 22-24 august 2013

on .

Luni 26 August de la ora 11.00. P.S. Iustin Sigheteanul a participat la şedinţa de evaluare a Reuniunii Tinerilor Creştini Ortodocşi, desfăşurată în Baia Mare între 22 - 24 August. La reuniune au fost prezenţi membrii comitetului de organizare, preoţii coordonatori, voluntarii din oraş, Doamna Moldovan Ana Lucretia Maria - Inspector Scolar General al Judetului Maramures, directorul general al UAC Europe, Iulian Gheorghe, alţi conducători de instituţii şi sponsori care au primit diplome de mulţumire şi apreciere. Preotul Milan Balan - Consilier al Sectorului Teologic Educational Eparhial, a făcut o trecere în revista a desfăşurării evenimentului, iar P.S. Iustin Sigheteanul a felicitat pe toţi cei care au contribuit la buna desfăşurare a reuniunii şi a oferit diplome de apreciere.

tineri-ortodocsi

La Baia Mare a avut loc, între 22-24 august, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, un eveniment în premieră, care a adunat peste 1200 de tineri, ceea ce a reprezentat o adevărată sărbătoare a oraşului Baia Mare.

Tinerii din judeţele din nord-vestul Transilvaniei s-au adunat, plini de entuziasm, la prima întâlnire de acest gen din zonă. În seara zilei de joi, 22 august, cei peste 1200 de tineri s-au întâlnit la Catedrala episcopală cu Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, care, după oficierea unei slujbe de Te-Deum, le-a adresat un cuvânt de bun venit. Mesaje de bun venit au fost adresate şi din partea oficialităţilor judeţene şi locale: domnul Cătălin Cherecheş – primarul municipiului Baia Mare şi domnul Anton Rohian – prefectul judeţului Maramureş.

Vineri, 23 august, PS Iustin Sigheteanul împreună cu unul din grupurile de tineri, a participat la rugăciunea de dimineaţă în Biserica „Sfântul Nicolae“. În fiecare zi a reuniunii, tinerii s-au rugat împreună, repartizaţi pe grupuri, în şapte biserici parohiale din Baia Mare. După rugăciune, ierarhul a vorbit tinerilor despre provocările societăţii contemporane şi alternativa Bisericii la acestea.

Ateliere şi dezbateri

Pe parcursul zilei de vineri, 23 august, tinerii au participat la un amplu program de ateliere şi manifestări dedicate moştenirii culturale şi a spiritualităţii ortodoxe a zonei de nord vest a Transilvaniei. PS Iustin Sigheteanul a participat, astfel, la dezbateri, la Seminarul Teologic şi la mai multe şcoli din municipiul Baia Mare, unde tinerii au fost împărţiţi pe grupe mai mici pentru a putea discuta mai bine pe marginea temelor propuse şi pentru a se cunoaşte.

Între atelierele la care au participat tinerii, amintim: „Tinerii ortodocşi în faţa provocărilor contemporane“, prilej cu care au fost identificate obstacole pe care le au de înfruntat în viaţa lor socială, culturală şi religioasă, şi au căutat soluţii pentru depăşirea acestora; „Tinerii ortodocşi, mărturisitori ai identităţii“, privind menţinerea identităţii culturale şi religioase a românilor din nord vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea, au avut loc conferinţe pe tema „Istorie şi tradiţie creştină în nord-vestul Transilvaniei“, susţinute de Pr. Dr. Vasile Augustin şi Pr. Dr. Cristian Ştefan.

La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, tinerii au participat la ateliere grupate sub genericul „Valori estetice ieri şi azi“, pe teme de religie, etnologie, arta lemnului şi arta icoanei.De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a participat aici la prelegerea „ Valori estetice ieri şi azi”, la care au luat parte 400 de tineri. Ierarhul le-a vorbit tinerilor despre icoana bizantină în bisericile din Maramureş. În final, s-a vizitat Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

65c34033c40c4ed2a64b218242ea1ef2 reuniunea-tinerilor-ortodocsi

Procesiunea „Bucuria de a fi creştin“

Tot în cursul zilei de vineri, 23 august, a avut loc cea mai importantă parte a reuniunii Tinerilor Creştini Ortodocşi în Baia Mare. Toţi tinerii s-au întrunit la Muzeul Satului din Baia Mare, unde, la ora 18:00, a fost întâmpinat Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De la Muzeul Satului a pornit procesiunea „Bucuria de a fi creştin“ către Catedrala episcopală, pe o distanta de aproximativ trei kilometri. Ajunşi la Catedrală, tinerii au fost întâmpinaţi în dangăt de clopot, iar IPS Mitropolit Andrei a dat binecuvântarea pentru începerea rugăciunilor de seară, rostite de către tineri ţinând lumânări aprinse în mână.

După rugăciunile de seară, IPS Mitropolit Andrei a adresat tinerilor un cuvânt de învăţătură şi le-a oferit o carte cu un conţinut adecvat vremurilor noastre.

Cel mai impresionant moment al manifestării a fost cel al procesiunii, în care au fost parcurşi aproximativ trei kilometri pe jos, de la Muzeul Satului la Catedrala episcopală. Tinerii au mers într-o coloană, în faţa căreia era purtată icoana cu Maica Domnului, ocrotitoarea oraşului Baia Mare. Pe parcursul procesiunii, tinerii, dar şi ceilalţi credincioşi care i-au însoţit au intonat cântări în cinstea Maicii Domnului. La această procesiune s-a intonat şi Imnul României, iar participanţii, au fost îmbrăcaţi, în mare parte în costume tradiţionale.

Tinerii s-au arătat foarte uniţi, fapt dovedit şi la finalul procesiunii, când, după momentul rugăciunii, cei peste 1200 de participanţi şi-au dat cu toţii mâinile, evidenţiind astfel imaginea „Mitropoliei tinere”, din care fac parte.

Au fost momente foarte emoţionante, unul dintre acestea a fost şi «Ceremonia lumânărilor«, când 20 de tineri, reprezentanţi ai delegaţiilor din cele 20 de protopopiate implicate, au rostit câte un mesaj, din partea fiecărei delegaţii, şi câte un verset de laudă, apoi au aşezat câte o lumânare la icoana Maicii Domnului.

Seara s-a încheiat cu un frumos spectacol folcloric, oferit tinerilor de Ansamblul Naţional „Transilvania” din Baia Mare împreună cu câţiva invitaţi de marcă ai folclorul românesc.

Emoţii la închiderea festivă

Sâmbătă, 24 august, după rugăciunea de dimineaţă, oficiată în cele şapte biserici parohiale din Baia Mare, tinerii s-au întâlnit, din nou, la dezbateri pe tema „Tinerii Ortodocşi - Mărturisitori ai Identităţii“, apoi, după-amiază, au participat la rugăciuni de mulţumire, prilej cu care au fost adresate mesajele din partea autorităţilor locale şi judeţene, având în vedere faptul că Reuniunea Tinerilor Ortodocşi la Baia Mare a fost organizată ca urmare a iniţiativei comune a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a Preasfinţitului Iustin Sigheteanu. De asemenea, organizarea Reuniunii a fost susţinută şi de Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, Muzeul de Etnografie, sponsori şi voluntari.

Un moment deosebit al închiderii festive a Reuniunii a fost prezenţa în mijlocul tinerilor a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de PS Iustin Sigheteanul, la Catedrala episcopală. IPS Justinian le-a adresat un cuvânt părintesc celor prezenţi şi le-a oferit o carte intitulată „Dialoguri“.

Foarte emoţionant a fost discursul rostit de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a relatat numeroase întâmplări pilduitoare din tinereţea sa. De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că libertatea poate fi atât un beneficiu cât şi un pericol, comparând perioada lipsită de libertate din trecut cu cea de azi, punctând o parte din greutăţile vieţii din prezent, când foarte multe familii sunt ameninţate, mai ales prin plecarea părinţilor la muncă în străinătate.

IPS Justinian a afirmat că este mult mai greu, în ziua de azi, pentru părinţi, să asigure cele necesare traiului şi creşterii copiilor, de aceea i-a îndemnat pe cei tineri să îi susţină pe părinţi în eforturile lor şi să le acorde aprecierea cuvenită pentru sacrificiile făcute de aceştia. De asemenea, ierarhul a mai remarcat importanţa pe care Biserica şi Şcoala le au în ceea ce priveşte educaţia tinerilor de azi.

La final, PS Iustin Sigheteanul a transmis mesajul de binecuvântare şi apreciere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi l-a felicitat pe părintele Milan Balan, consilierul sectorului Teologic Educaţional, şi întregul colectiv care a lucrat la buna desfăşurare a programului, coordonatorilor din protopopiatele Mitropoliei, delegaţiilor eparhiilor din ţară, şi le-a adresat tinerilor urarea să se întoarcă acasă cu o experienţă creştină îmbogăţită, să poarte în sufletul lor bucuria de a fi creştini, pe care să o mărturisească cu fidelitate şi curaj tuturor tinerilor.

Pr. Dr. Cristian Ştefan – consilier cultural

Un dar pentru românii din Valea Timocului

on .

Asociaţia Creştină „Dăruind vei dobândi” a organizat săptămâna trecută un pelerinaj. Iniţial, deplasarea a fost gândită pentru prezenţa corului de copii al Asociaţiei în Valea Timocului, dar pe urmă s-a considerat că este mai bine să fim reprezentaţi şi de Corul Bărbătesc din Chechiş. Aşa că ne-am dus cu întregul cor. În total 52 de persoane, însoţiţi şi de cei apropiaţi Asociaţiei.

Ziua de sâmbătă a fost destinată unui pelerinaj prin ţară. Primul obiectiv a fost Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Aiud, Schit ridicat pe locul unde au fost aruncaţi cei care au suferit în temniţa Aiudului. Schitul este foarte cunoscut şi datorită numeroaselor minuni care se întâmplă acolo dar şi celor care se roagă mucenicilor din închisorile comuniste. Acolo am avut parte de o prezentare absolut incredibilă, de la ridicarea Schitului până la faptele care s-au petrecut şi se petrec. Au fost nişte relatări şi o atmosferă duhovnicească, care ne-au făcut să simţim un sentiment aparte. Nu ne-am putut închipui că s-au putut întâmpla asemenea lucruri întrun timp relativ apropiat de zilele noastre. A fost o adevărată lecţie pentru toţi, nu numai pentru copii. Bineînţeles că am intrat şi ne-am închinat şi în osuarul cu Sfintele Moaşte făcătoare de minuni.

După aceea am vizitat Cetatea din Alba Iulia. Am intrat şi în Catedrala Arhiepiscopală şi descoperirile arheologice. Am avut parte de un moment deosebit în sensul că am ajuns chiar în momentul în care se schimba garda în cetate.

A fost un spectacol deosebit şi nu ştim dacă vom mai avea ocazia să mai vedem aşa ceva. Pelerinajul a continuat la Mănăstirea Prislop, la Mormântul Părintelui Arsenie Boca. Am trăit clipe de neuitat. Am stat vreo două ore la rând ca să ajungem la Mormântul Părintelui, atâta lume era, dar toată lumea stătea în linişte şi se ruga. Era o mare de oameni dar şi o mare de flori aduse Părintelui. Toată lumea a trăit clipe de mare înălţare spirituală.

Apoi ne-am îndreptat spre Orşova şi am rămas peste noapte la Mănăstirea Sfânta Ana. Dimineaţă devreme am pornit spre Serbia, spre Malainiţa. Acolo sunt români adevăraţi, care din cauza vitregiilor istoriei i-au dus într-un alt regim. Am ajuns la finalul Liturghiei, pentru că au durat destul de mult procedurile din vamă.

Părintele Protopop ne-a încredinţat că deşi am ajuns mai târziu, de fapt, Liturghia noastră din acea zi a fost călătoria şi bucuria pe care am oferit-o ajungând acolo. Surpriza a fost că exact în ziua când am ajuns se sărbătorea limba română de către comunitatea de români din Timoc, Malainiţa. Ambele coruri au prezentat program de pricesne şi un program de cântece patriotice, special la cererea românilor de acolo. A fost o atmosferă deosebită. După ce au cântat corurile noastre, au fost trei grupuri şi de acolo din zonă. Noi fiind în port popular şi având tricolor în piept, la un moment dat, ai noştri au mers şi le-au prins tricolorul în pieptul celor care susţineau acolo momente artistice româneşti. Ei nu se aşteptau şi a ieşit totul toarte bine. În felul acesta s-a simţit dragostea noastră faţă de fraţii noştri români. Este o zonă cu totul specială, în care românilor li se încearcă să li se inducă ideea că nu sunt români. Dar ei de sute de ani îşi păstrează identitatea şi limba deşi nu au şcoli în limba română. La masă, am dus din ţară produse tradiţionale de la noi. Călătoria şi pelerinajul nu putea fi posibil fără nişte sponsori deosebiţi. În primul rând trebuie să amintim UACE prin domnul director general Iulian Gheorghe, de asemenea ne-a ajutat Aramis prin domnul Iacob, nea sprijinit şi domnul deputat Florin Tătaru, un sprijin substanţial şi din partea Primăriei Dumbrăviţa, dar şi sprijin material din partea domnului Robu Gheorghe, cu produse de panificaţie, Ferma Zootehnică cu produse de carne, şi domnul Gheorghe Zoicaş care a oferit vin. Pe lângă asta noi am strâns o sumă de bani pentru românii din Timoc, care încearcă să-şi construiască o biserică în care să slujească în limba română. Părintele paroh nu ne-a putut însoţi, dar a fost cu noi părintele Nuszer Alexandru, cel care a pus bazele corului de copii şi prin această invitaţie a fost un mod de a-i mulţumi pentru ce a făcut pentru Chechiş.

Alexandru Mociran, preşedintele Asociaţiei Creştine „Dăruind vei dobândi” din Chechiş.

Mai multe articloe din aceasta categorie

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook