Dan Parascineti, managerul departamentului de mentenanţă UAC Europe:

Trei angajaţi UACE din Dumbrăviţa participă la instalarea unei prese mari de extrudare în Canton.

Din 15 februarie, vreme de o lună, trei angajaţi ai fabricii din Dumbrăviţa Vasile Cupar- mecanic 42 de ani; Mircea Pop – şef de schimb, 52 de ani şi Dan Parascineti – 26 de ani, managerul departamentului de mentenanţă participă la un proiect inedit şi extrem de important, derulat la fabrica UAC din Canton: montarea unei prese de extrudare cu o capacitate de 10.000 de tone.

Rep.: Care este scopul deplasării în Canton?

fabrica din californiaDan Parascineti: Participăm la instalarea unei prese de extrudare, e vorba e vorba de o presă cu o capacitate de extrudare de aproape 10.000 de tone de forţă, aici în Canton, un proiect nou, o linie complectă nouă de extrudare, cu presă, cu turn de tratament termic, cu cuptor de îmbătrânire etc. Ca să avem un termen de comparaţie, la Dumbrăviţa cea mai mare presă are 2500 de tone forţă, aici presa are 10.000, de 4 ori mai mare.

Asta-i gândirea companiei, e o gândire foarte sănătoasă, într-un proiect implică toate resursele tehnice ale companiei. La proiectul acesta iau parte atât ingineri din România, cât şi din Canton, cât şi din Anaheim. E şi un schimb de experienţă. Prima presă de acest gen a fost instalată în urmă cu vreo 12 ani dacă îmi aduc bine aminte. Deci nu în fiecare zi avem ocazia să instalăm o piesă de acest gen. Am plecat în 15 februarie şi stam o lună.

Rep.: Cum a fost contactul cu ceilalţi angajaţi UAC din fabricile din SUA?

Dan Parascineti: Echipa care se află sub conducederea mea e compusă din trei români, patru mexicani şi patru americani. Un conglomerat ca să zic. Sunt destul de receptivi restul coechipierilor, nu sunt probleme, suntem primiţi foarte bine.

Rep.: Ce aţi învăţat de când sunteţi acolo?

Dan Parascineti: În primul rând în Canton, fiind o fabrică mult mai veche decât cea din Dumbrăviţa, există o echipă foarte bine închegată. Aş putea spune că lucrurile merg mai fluid ca la noi în Dumbrăviţa, fabrica e mult mai mare ca dimensiuni, au 4 prese mici, ca şi noi, dar şi două prese mari, una care funcţionează şi cea pe care o instalăm noi acum.

Presele noastre sunt mai noi, dar principiul tehnic de funcţionare este acelaşi. Aceasta este o altă gândire a firmei, orice idee bună care ajută la îmbunătăţirea condiţiei şi a producţiei este imediat preluată în toate fabricile. Aş putea spune că e o oportunitate unică pe care doar UACE poate să o ofere. Să fii părtaş la un astfel de proiect este un fapt unic. Nu în fiecare zi ai ocazia să instalezi un utilaj care cântereşte 1200 de tone, ca să înţelegi dimensiunile.

Rep.: Aţi avut timp să vizitaţi zona?

Dan Parascineti: Duminica nu lucrăm, e zi de odihnă, aşa că am vizitat fabrica Jack Daniels, despre care pot să spun doar că americanii ştiu să-şi vândă bine produsul. E o poveste ambalată frumos. Aş vrea să pot spune acelaşi lucru şi despre palinca noastră autohtonă. Am încercat să ne plimbăm prin ţinuturile mai retrase ale statului în care ne aflăm, respectiv Georgia, să vedem cum este în America la ţară.

Rep.: Cu ce a fost cel mai greu să vă obişnuiţi?

Dan Parascineti: Cu mâncarea. Ne-am obişnuit greu: am încercat mâncare chinezească, mexicană. Pâinea lor e foarte dulce. Am cumpărăm vreo 10 feluri de pâine până să găsim una care să semene cu a noastră. Au o mentalitate a restaurantelor „all you can eat”, adică intri, plăteşti o sumă e banui şi mănânci cât vrei. Preţurile sunt foarte acceptabile chiar şi la nivelul României. Am încercat să ne şi gătim, avem posibilitatea, avem bucătărie.

Rep.: De când lucrezi la UACE?

Dan Parascineti: Lucreaz din vara anului trecut ca şi angajat direct al companiei, dar am lucrat ca şi contractor de la începutul companiei, când nu era acolo nimic pe deal, unde e fabrica, doar păşteau vacile. Aş putea zice că este un avantaj al companiei că se bazează foarte mult pe persoanele tinere.