Dumbrăviţa Verde, o nouă ediţie de succes

Săptămâna aceasta, în perioada 11-14 august a avut loc o nouă ediţie a proiectului de succes devenit deja tradiţie „Dumbrăviţa verde”, ajuns la ediţia a IV-a.

dumbravita verde

De patru ani, Asociaţia Nemus şi UAC Europe, îi învaţă pe tinerii din comună ce înseamnă respectul pentru mediu şi pentru cei din jur printr-o acţiune de ecologizarea tuturor satelor şi râurilor din comună.
Proiectul „Dumbrăviţa verde” a devenit deja tradiţie şi se bucură de tot mai mult succes în fiecare an. Ediţia a IV-a a a proiectului s-a derulat în perioada 11-14 august şi a însemnat în cifre: 54 de elevi, 5 cadre didactice şi peste 300 de saci de gunoi adunaţi. Joi, 14 august, a avut loc festivitatea de premiere a tuturor participanţilor. Elevii şi cadrele didactice au fost răsplătiţi cu diplome, cu premii şi băscuţe, iar la final s-au bucurat de rezultate într-un mini-party, organizat la Căminul Cultural Dumbrăviţa. Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe şi Corina Mulea, PR & Office Manager, iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului le-au mulţumit şi i-au felicit pe toţi participanţii pentru responsabilitatea şi atitudinea civică de care au dat dovată. Iulian Gheorghe a spus că cele patru ediţii ale proiectului au determinat o schimbare a mentalităţii: „Este îmbucurător faptul că se aruncă tot mai puţine gunoaie şi acest lucru demonstrează că cele patru ediţii ale proiectului nostru n-au fost degeaba. Există o conştiinţă civică promovată de către cei tineri, ei au devenit un model în ceea ce priveşte grija şi respectul pentru mediu şi pentru cei din jur, iar asta înseamnă că ne-am atins scopul. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi îi asigur că vom continua proiectele de implicare în comunitate”. .

Acest proiect a urmărit ecologizarea râurilor şi a cât mai multor zone din comuna Dumbrăviţa prin angrenarea tinerilor din cele 6 localităţi ale comunei într-o acţiune de voluntariat. 54 de tineri din cele 6 sate ale comuniei Dumbrăviţa au avut posibilitatea să participe la această acţiune în urma căreia au învăţat ce înseamnă voluntariat şi cum trebuie să se organizeze şi să se desfăşoare munca în echipa în aşa fel încât să fie eficienţi şi să aibă cel mai bun randament în atingerea obiectivului propus. Partea logistică şi premiile au fost asigurate de către UAC Europe. De patru ani, proiectul a adunat deja peste 200 de tineri, astfel încât, rezultatele se văd deja la nivelul mentalităţii. Proiectul nu a reuşit doar să ecologizeze râurile şi pârâurile precum şi satele comunei, ci şi să conştientizeze tinerii cu privire la importanţa păstrării curăţeniei în comunităţile lor. Tinerii care au participat la această acţiune au dobândit următoarele cunoştinte privitoare la voluntariat, cunoştinte privitoare la reciclare - colectare selectivă capacitatea de a lucra în mod cooperant şi flexibil în cadrul unei echipe capacitatea de iniţiativă şi capacitatea de a raspunde pozitiv la schimbări, capacitatea de a evalua şi a-ti asuma riscuri în diverse situaţii. 

DE CE SĂ RECICLĂM HÂRTIA ŞI CARTONUL ?
Prin reciclarea maculaturii reducem defrişarea pădurilor şi efectele negative asupra mediului în care traim.

DE CE SĂ RECICLĂM PLASTICUL
Pentru că desocompunerea naturală în mediul înconjurător necesită peste 1000 de ani datorită materialelor care îl alcătuiesc.

DE CE SĂ RECICLĂM METALUL ?
Pentru că fabricarea unui produs nou din metal reciclat econimiseşte între 74% şi 95% din energia necesară realizării aceluiaşi produs din resurse primare de metal. Reciclarea metalelor, pe lângă conservarea resurselor naturale, reduce semnificativ cantitatea deşeurilor care ajung la groapa de gunoi.

De ce să reciclăm ?

Pentru că şi produsele biodegradabile au nevoie de o perioadă îndelungată pentru a fi reasimilate în circuitul natural. De exemplu, din durata de degradare naturală a diferitelor categorii de deşeuri, putem înţelege care este impactul acestora asupra naturii:

 cotor măr

 3 luni

 deşeuri de hârtie

 3 luni

 ziare

 3-12 luni

 chibrituri

 6 luni

 filtru de ţigară

 1-2 ani

 gumă de mestecat

 5 ani

 cutii de aluminiu

 10-100 ani

 sticle din plastic

 100-1000 ani

 pungi din plastic

 100-1000 ani

cărţi de credit

 1000 ani

 recipiente din sticlă

 4000 ani

dumbravita-verde-2014

dumbravita-verde

 

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook