Micii grădinari II
Curtea şcolii reprezintă locul în care elevii îşi petrec mult râvnita recreaţie, dar şi “cartea de viztă” a fiecărei instituţii de învăţământ. Tocmai de aceea, UAC Europe în colaborare cu şcolile din comună au pornit o amplă acţiune de cosmetizare a curţii şcolilor din comună prin plantarea de flori şi puieţi.
Se spune că: “Natura poate sa-ţi slujească de carte, de profesor, de povăţuitor. Ea te cheamă, ea îţi procură, cu mici mijloace, tot ceea ce vei avea nevoie mai târziu. Nu închide această mare carte plină de învăţături înţelepte, nu o neglija pentru celelalte cărţi în care se cuprind numai strofe din cântarea întreagă ce stă înaintea ta”. Şi, parcă, nu este o perioadă mai potrivită pentru a deschide “cartea naturii” şi a învăţa lecţia responsabilităţii pentru mediu decât primăvara, când se sărbătoreşte şi Luna Pădurii. Tocmai de aceea, UAC Europe a propus un proiect şcolilor din comună: “Adopta un copac” – o acţiune în care fiecare elev poate sadi un copac, si se va monta o placuţă cu numele său. Copacul “adoptat” de el va primi un nume, iar proprietarul un certificat. Fiecare elev trebuie să aibă grijă de copacul său, iar la finalul anului, posesorul celui mai frumos copac va primi un premiu. Directorul Mariana Manea a răspuns cu entuziasm şi după consultări şi discuţii s-a ajuns la concluzia că şcolile din comună au nevoie de amenajarea curţilor, de montarea unui gard viu, de plantare de puieţi şi flori, care să dea o altă “faţă”. Astfel, s-a stability o mega-acţiune, programată pentru ultima sâmbătă din luna aprilie. UAC Europe va oferi florile necesare, iar u specialist în peisagistică din cadrul companiei a şi inspectat zona. Direcţia Silvică Maramureş care a mai organizat acţiuni de plantare în colaboraee cu şcolile din comună va pune la dispoziţie puieţii necesari, iar elevii şi profesorii fiecărei unităţu de învăţământ vor veni să-şi amenajeze curtea şcolii, “înarmaţi” cu uneltele necesare. Acolo unde va fi posibilă plantarea de puieţi, elevii din clasele de gimnaziu îşi vor putea boteza şi “adopta” copacul pentru a se înscrie la curs. Cea mai preţioasă recompensă va fi însă modul în care va arăta şcola lor după această acţiune.
Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”. Prin “Declaraţia de la Paris”, ocazionată de cel de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor, deosebit de important în demersul specialiştilor din diverse domenii (silvicultori, ecologi, sociologi, economişti etc.) de a contracara efectele negative ale presiunii antropice asupra pădurilor. Acest concept de dezvoltare durabilă a pădurilor urmăreşte, în principal, găsirea unor metode corecte de gestionare a pădurilor şi evitarea interdicţiilor radicale care nu ar conduce decât la accentuarea presiunilor populaţiilor umane asupra pădurilor. Aceasta se concretizează printr-o activitate de exploatare forestieră realizată astfel încât tăierea arborilor să se facă planificat, în relaţie directă cu măsurile de refacere a pădurii şi a funcţiunilor sale.