Peste 1400 de kilograme de deșeuri adunate de elevii din comună

10În 24 mai s-a desfășurat în comuna Dumbrăvița o nouă ediție a concursului de reciclare. Ca în fiecare an, elevii din clasele participante au adunat hârtie și PET-uri, iar concursul este câștigat de clasa care a adunat cele mai multe deșeuri raportat la numărul de elevi. Câștigătorul din acest an este clasa a VII de la Școala Dumbrăvița care a adunat o cantitate record de deșeuri: 154 de kilograme de PET-uri și 520 de kilograme de hârtie! Marele premiu al concursului constă într-o excursie oferită de UAC Europe! 

Grija pentru mediu înseamnă deopotrivă responsabilitate, civilizație și grijă pentru viitor. O societate care își educă tinerii să aibă grijă de mediu, îi învață în primul rând să respecte: să se respecte pe ei, pe ceilalți și, mai ales să respecte generațiile viitoare. Tocmai de aceea, ecologia, curățenia, reciclarea, respectul pentru mediu s-au numărat printre valorile pe care, Primăria Dumbrăvița, Școala, UAC Europe și Asociația NEMUS încearcă să le transmită tinerilor din comună prin numeroase activități educative. Datorită proiectului ”Dumbrăvița Verde”, organizat din 2011 de UAC Europe, tinerii au învățat ce înseamnă respectul pentru natură și comunitate, au învățat să curețe mediul și, mai ales să îl păstreze curat.

Din 2012, tinerii au învățat prin concursul de reciclare cât de importantă este colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor și ce resurse importante se pot economisi cu minim de efort. În acest an, concursul de reciclare s-a desfășurat în 24 mai și, elevii au fost încurajați să cokecteze, pe clase, cât mai multe deșeuri de hârtie și PET. Ca defiecare dată, concursul s-a bucurat de un real succes, elevii au adunat cantități impresionante de deșeuri, în total aproape 1500 de kilograme.

Clasa a VII a de la Școala Dumbrăvița a adunat 154 de kilograme de Pet/uri și 620 de kilograme de hârtie, clasa a V-a de la Școala Dumbrăvița: 50 de kilograme de peturi și  244 de kg de hârtie, clasa a VI-a de la Școala Rus: 15 kg de peturi și 293,5 kg de hârtie, iar Școala Unguraș - 76 de kg de hârtie și 3 kg de peturi.

DeȘeurile au fost cântărite și centralizate de Ionică Chiorean de la UAC Europe și Cosmin Dobrican și apoi, cu sprijinul primăriei au fost ridicate de către firma de salubritate. Câștigătorul concursului, clasa care a adunat cele mai multe deșeuri raportat la numărul de elevi este clasa a VII a de la Școala Dumbrăvița, care se va bucura de o excursie gratuită, oferită de UAC Europe.

”Îi felicit pe toți elevii care au participat la acest concurs, cantitățile de deșeuri adunate sunt impresionante și demonstrează că tinerii din comuna Dumbrăvița înțeleg importanța protejării mediului. Mă bucur că, an de an se adună și se reciclează tot mai multe deșeuri și că tinerii sunt preocupați de ecologie și au grijă de mediu. Felicitări încă o dată tuturor ”- Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe.

*Peste 75% din deșeuri pot fi reciclate însă momentan rata reciclării este de numai 30%.

*Dacă vom recicla o tonă de hârtie vom putea salva 17 copaci maturi, aproximativ 21000 de litri de apă, un spațiu de 3 metri cubi la groapa de gunoi, 2 barili de petrol și 4000 de kw/h energie electrică.

* În fiecare an un copac obișnuit poate curăța aerul de aproximativ 30 de kilograme de poluanți, așadar reciclarea hârtiei ar avea efecte foarte mari asupra mediului.

*Reciclarea unei singure cutii de aluminiu este echivalentă cu salvarea unei cantități de energie electrică care este îndeajuns pentru a alimenta un televizor timp de trei ore.

*Resturile de țigară se descompun în 12 ani, aluminiul are nevoie de 200 până la 500 de ani pentru a se biodegrada, încă campioana în ceea ce privește perioada necesară pentru biodegradare este sticla, aceasta având nevoie de 1 milion de ani pentru definitivarea acestui proces.

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook