Eminescu

on .

eminescu-mister-si-poezieDumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar".  Mihai Eminescu. 

        Miercuri , 15 ianuarie s-au împlinit 164 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.  La Școala Gimnazială Dumbrăvița momentul închinat ”Luceafărului poeziei românești”  a fost marcat prin desfășurarea Concursului ”În căutarea lui Eminescu”. Activitatea s-a desfășurat la Școala  Rus, la ea participând un număr de 16 elevi din clasele V-VIII din întreaga comună îndrumați de doamnele profesoare de limba și literatura română: prof. Paula Bonaț (Structura Rus), prof. Mariana Pop (Școala Dumbrăvița), prof. Monica Cozma (Structura Chechiș), coordonatoarele acestui proiect. Partenerii proiectului au fost: Asociația Nemus, UACE, Gazeta de Maramureș reprezentate prin doamnele Corina Mulea, Ioana Lucăcel și domnul Mircea Crișan cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat și pentru implicare.

Concursul a avut două secțiuni: prima, rezolvarae unui chestionar care a cuprins cincisprezece întrebări referitoare la viața și opera marelui poet și o a doua probă care a constat în recitarea unei poezii scrisă de Mihai Eminescu, probă la care elevii noștri au dovedit talent oratoric, spiritualitate și prezență scenică. 

Scopul acestui concurs a fost acela de a îmbogăți noțiunile de cultură generală ale elevilor cu informații referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu. De asemenea s-a dorit ca elevii din cele trei structuri să se cunoască mai bine, să comunice și să își descopere calitățile  unii altora. Dintre poeziile recitate  amintim: Dorința, Scrisoarea III, Luceafărul, Sara pe deal, Crăiasa din povești, Călin (file din poveste), Când amintirile,  Fiind băiat păduri cutreieram, Somnoroase păsărele, Mai am un singur dor etc. Juriul a fost format din doamnele Corina Mulea, Ioana Lucăcel și doamna director prof. Magdalena Tomșa. 

Dintre concurenți s-au bucurat de felicitările speciale ale juriului elevele Sabo Nicoleta de la Structura Chechiș și Pop Lavinia de Structura Rus. Toți participanții au fost recompensați pentru strădania și implicarea de care au dat dovadă, ei primind cărți de poezie și proză scrise de Mihai Eminescu, oferite sponsorii activității, cărora le mulțumim.

În cadrul activității elevii au  vizionat o prezentare power-point despre viața lui Mihai Eminescu și au ascultat poezii ale lui Mihai Eminescu recitate de Mihail Sadoveanu, Adrian Pintea și Gheorghe Dinică. 

Dorim să mulțumim tuturor celor implicați: elevi, cadre didactice și nu în ultimul rând partenerilor fără de care activitatea nu ar fi fost posibilă. 

 

 

 

”El n-a fost când era, el e când nu e…”

 

Prof. Paula Bonaț

Bal de Dragobete!

on .

pics 151Şcoala Dumbrăviţa în parteneriat cu UACE şi Asociaţia Nemus au marca sărbătoarea iubirii, Dragobetele printr­un concurs de Miss şi Mister şi un bal.
Luni, 24 februarie, de la ora 14, toţi elevii claselor a VII şi a VIII din comuna Dumbrăviţa au fost invitaţi la Balul de Dragobete. Elevii au putut participa la un concurs de Miss şi Mister care le­a testat cunoştinţele, originalitatea şi farmecul. La start s­au înscris 8 perechi, care au avut de trecut de şapte probe. Prima a fost cea a prezentării, în care concurenţii au explicat motivele pentru xare s­ au înscris în concurs. A urmat proba de dans şi apoi cea a declaraţiei de dragoste, care a trebuit să fie cât mai originală şi să folosească o serie de cuvinte alese de organizatori. Apoi concurenţii au trebuit să recunoască melodia, după ce au ascultat câteva secunde din ea. După cea­a de­a patra probă, în concurs au rămas doar 5 perechi, care au trecut de alte trei probe: proba teoretică, proba „cine găseşte inimioara” şi apoi „proba practică­ machiaj”­ băieţii au trebuit să­şi macheze partenerele. În urma deliberării s­a stabilit ca locul I să fie ocupat de pereche cu numărul I: Vari Mihaela şi Oltean Raul, locul II: Pălincaş Claudiu şi Păşcan Carla, perechea cu numărul 7 şi locul III a fost ocupat de perechea cu numărul II: Lăcătuş Florin şi Sabo Nicoleta, care au primit din partea UACE şi Asociaţiei Nemus tichete cadou şi diplome înmânate de Corina Mulea, PR  şi Office Manager UACE. Iulian Gheorghe, directorul general al UACE prezent la eveniment le­a urat tinerilor distracţie plăcută, iar directorul şcolii Dumbrăviţa, Magdalena Tomşa le­a vorbit copiiilor despre semnificaţia zilei de Dragobete.
După concurs, toţi elevii au participat la o mini­discotecă. Şi, mai mult, au putut urmări evoluţia colegilor care frecventează cursurile de dansuri oferite gratuit de UACE şi Asociaţia Nemus, care au pregătit un moment special.
{gallery}imagini/bal-dragobete{/gallery}

Sănătatea ne zâmbeşte frumos!

on .

sanatatea-dintilorUAC Europe şi Asociaţia NEMUS, în parteneriat cu medical stomatolog Daniel Horea, care anul trecut şi-a deschis un cabinet modern în Rus, au iniţiat campania intitulată sugestiv: “Sănătatea ne zâmbeşte frumos”, prin care îşi propus să ajute copiii din comună să aibă dinţi cât mai sănătoşi şi un zâmbet cât mai frumos.

Igiena orală este prioritară, încă de la vârste mici, atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Tocmai de aceea, UAC Europe şi Asociaţia Nemus au iniţiat o campanie inedită “Sănătatea ne zâmbeşte frumos”. Cu sprijinul medicului stomatolog Daniel Horea care a inaugurat în vara anului trecut un cabinet stomatologic de ultimă generaţie în Rus, vor avea loc acţiuni educative la toate şcolile din comună. Începând cu vineri, 22 martie, în fiecare săptămână, doctorul Daniel Horea le va vorbi copiilor despre modul în care trebuie să-şi îngrijeasxcă dinţii pentru a avea o dantură frumoasă şi, implicit, un zâmbet sănătos. Prima acţiune va avea loc în Şindreşti, iar la ea vor participa toţi elevii şcolilor Şindreşti şi Unmguraş, urmând ca vinerea viitoare, caravana “Sănătatea ne zâmbeşte frumos” să ajungă la şcoala Rus, apoi Dumbrăviţa şi în final Chechiş şi Cărbunar. Practic, timp de 5 săptămâni, toţi elevii şi preşcolarii din comună vor afla informaţii interesante, legate de igiena dentară, prezentate într-un mod inedit şi, în plus, vor primi din partea UAC Europe şi Asociaţiei Nemus, gratuit, o pastă şi o periuţă de dinţi.

Câteva sfaturi pentru dinţi frumoşi şi sănătoşi

IMG 4986Pentru a învăţa copiii să aibă grijă de dinţii şi gingiile lor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, trebuie să-i învăţăm câteva reguli simple:

 • Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană - pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.
 • Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de sub joncţiunea dentogingivală, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.
 • O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi consumaţi alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.
 • Utilizaţi produse de igienă dentară cu fluor, inclusiv pastă de dinţi fluorurată.
 • Asiguraţi copiilor dvs. un aport corespunzător de fluor în apa de băut. Dacă sursa dvs. de apă potabilă, din reţeaua publică de alimentare cu apă sau din apa îmbuteliată, nu conţine fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie suplimente zilnice de fluor.
 • Duceţi copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină.

Ce este fluorul şi cum ştiu dacă este suficient pentru copil?

Fluorul este una dintre cele mai bune metode pentru a reduce apariţia cariilor dentare. Fluorul este un mineral natural, care, printr-o reacţie cu smalţul dinţilor, îi face mai rezistenţi. În sistemul public de alimentare cu apă al oraşelor mari se adaugă fluor pentru o dezvoltare sănătoasă a dinţilor. Puteţi afla dacă apa pe care o beţi este fluorizată dând un telefon la staţia locală de alimentare. Dacă sursa dvs. de apă potabilă nu conţine (destul) fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie fluor sub formă de picături sau conţinut în apa de gură, în asociere cu o pastă de dinţi fluorurată.

IMG 4967 IMG 4997

Cât de importantă este alimentaţia pentru sănătatea orală a copilului?

O alimentaţie echilibrată este sursa dezvoltării unor dinţi puternici, rezistenţi la carii. Pe lângă o varietate de vitamine şi minerale, copiii au nevoie de calciu, fosfor şi un aport corespunzător de fluor.

Dacă fluorul este cel mai bun mijloc de combatere a cariilor dentare, gustările frecvente pot fi cel mai mare duşman al dinţilor. Zaharurile şi amidonul din alimente ca prăjiturile, bomboanele, fructele uscate, băuturile carbogazoase, sau chiar covrigeii şi chipsurile, produc o reacţie a plăcii bacteriene din care rezultă acizii. Acizii atacă smalţul dentar, ducând la apariţia cariilor dentare.

Un asemenea „atac” poate dura până la 20 de minute după încheierea mesei sau a gustării. Orice gustare, cât de mică, poate duce la formarea acizilor. De aceea, este bine să limităm numărul gustărilor dintre mese.

Ce facem în cazul fisurării, ruperii sau smulgerii unui dinte?

Ca în orice leziune traumatică la nivelul gurii, trebuie să mergeţi imediat cu copilul la dentist. Medicul dentist va examina zona afectată şi va decide tratamentul adecvat.

Dacă copilul acuză dureri din cauza ruperii, spargerii sau fisurării unui dinte, duceţi-l imediat la dentist. Înainte de a ajunge la medicul dentist, îi puteţi da copilul un calmant eliberat fără prescripţie. Dacă este posibil, păstraţi bucata din dintele rupt şi duceţi-o medicului dentist.

Dacă dintele a fost complet smuls din gură în urma unui accident, mergeţi cu el de urgenţă la medicul dentist. Atingeţi dintele cât mai puţin – nu îl ştergeţi şi nu îl curăţaţi. Puneţi-l în lapte rece sau apă rece pentru a-l transporta la dentist. Dintele poate fi pus la loc în alveolă, printr-o procedură denumită reimplantare.

Expoziţie de mărţişoare în Holul Palatului Administrativ şi Primăriei Dumbrăviţa

on .

Holul Consiliului Judeţean Maramureş şi al primăriei Dumbrăviţa găzduieşte, în aceste zile o expoziţie de mărţişoare confecţionate de copiii de la Grădiniţa şi de la Şcoala Generală din Dumbrăviţa.

 

Mărţişoarele sunt o demonstraţie de ingeniozitate şi imaginaţie a elevilor – coordonaţi de directoarea Mariana Manea şi educatoarea Mihaela Marchiş, dar şi de ceilalţi dascăli ai şcolii. Pentru realizarea acestora, copiii s-au apucat de lucru cu mai bine de o săptămână în urmă şi au folosit hârtie, nasturi, scoici, pânză, mărgele, flori uscate şi diverse decupaje. Extrem de originale, mărţişoarele constituie o alternativă elegantă la cele din magazine. Materialele au fost achiziţionate de copiii printr-o donaţie făcută de UAC Europe, iar fondurile vor fi folosite tot în folosul copiilir, pentru activităţi în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”.

Funia zilelor, săptămânilor şi lunilor adunate într-un şnur bicolor, simbolizând iarna şi vara, făcută cadou de 1 martie. Acesta este Mărţişorul.

IMG 3065Demult, în negura vremurilor, mărţişorul era împletit din două fire: unul alb şi unul negru. În timp, negrul a fost înlocuit cu roşul. Poate pentru a exprima iubirea sau poate pentru a aminti de anumite sacrificii. Oricum, astăzi, martisorul este facut cadou de 1 martie, de ziua Babei Dochii sau a începutului de An Agrar. La sfârşitul secolului al XIX- lea, mărţişorul era primit de copii, fete şi băieţi, fără deosebire, de la părinţi în dimineaţa zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. De firul mărţişorului se agăţa o monedă de argint, uneori de aur. Mărţişorul se purta legat la mână sau era prins în piept sau la gât. Se scotea la o sărbătoare importantă a primăverii: Macinici, Florii, Paşte, Armindeni sau la înflorirea unor arbuşti şi pomi fructiferi şi agăţat pe ramurile înflorite. Se credea că purtătorii mărţişorului nu vor fi pârliţi de Soare pe timpul verii, ca vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi şi dragăstoşi, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.

Pe 1 martie, fetele şi femeile "îşi pun o babă", ca să ştie cum vor fi tot anul: liniştite şi frumoase sau supărate şi urâte... Dupa cum le e baba.

Sărbătorile şi obiceiurile de la începutul lunii martie sunt legate, multe dintre ele, de Dochia sau Baba Dochia, personaj mitic care apare des în folclorul românesc. Legendele Dochiei au fost legate de ceea ce se întâmpla într-o viaţă de om, în lumea satului. Soacra şi nora, aceste doua personaje antagonice, au inspirat şi una dintre legendele despre Baba Dochia.

Descoperiri arheologice

Trecând de la legende la lumea de basm la cea reală, descoperirile arheologice arată că se celebra prima zi a primăverii încă de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primăverii fiind confecţionate din timpul iernii, urmând să se poarte după ziua de 1 Martie. Pe atunci mărţişoarele erau fie niste pietricele colorate în alb şi roşu înşirate pe o aţă fie o monedă (sau mai multe) legate cu fire subtiri de lână albe şi negre (în unele locuri alb cu roşu). Dacii credeau că mărţişoarele aduceau noroc şi le purtau până când înfloreau copacii.

IMG 3062  IMG 3063

IMG 3064

Balul Dragobetelui

on .

În 22 februarie, UAC Europe, Asociaţia Nemus, în parteneriat cu Şcoala Dumbrăviţa au celebrat iubirea printr-un eveniment special: Balul Dragobetelui. Începând cu ora 14, toţi elevii claselor V-VIII au fost transportaţi la Căminul Cultural din Chechiş unde a avut loc evenimentul care a îmbinat distracţie, concursuri şi premii.

DSC 2435Concursuri, premii şi multă distracţie. Elevii şcolilor din comuna Dumbrăviţa au sărbătorit Dragobetele într-un mod inedit: printr-un bal organizat de UACE şi Asociaţia Nemus, în parteneriat cu şcoala Dumbrăviţa- director coordinator Manea Mariana. Astfel, în 22 februarie, toţi elevii au fost transportaţi cu autobuzele puse la dispoziţie de sponsori la Căminul Cultural Chechiş, unde a fost programat să înceapă “Balul Dragobetelui”. Evenuimentul a coincis cu vizita voluntarilor din cinci țări diferite: Franța, Germania, Spania, Italia și Turcia, în cadrul proiectului „Europe Habits”, care au şi făcut parte din juriu.

Fetele şi băieţii s-au putut înscrie la un concurs inedit. În total s-au aliniat la start 17 perechi care au trecut prin mai multe probe de concurs. Prina a fost cea de dans. Au urmat cele de alergare în echipă (fata şi băiatul fiind legaţi de un picior), proba cu portocala: cuplurile au trebuit să danseze ţinând între ei o portocală, proba mărului- fetele au ţinut mărul de codiţă, iar băieţii au trebuit să-l mănânce fără să-l atingă şi proba dicţiei. În urma deliberării s- a decis ca locul III să fie ocupat de Elena şi Victor – de la şcoala Chechiş; locul II – Carla şi Claudiu- de la şcoala Rus şi premiul I- Melania şi Marian de la Şcoala Dumbrăviţa.

Evident, câştigătorii au fost recompensaţi cu premii, oferite de UAC Europe, înmânate de directorul de resurse umane Kinga Rădulescu-Szabo. Balul a continuat cu o mini-discotecă.

DSC 2482

DSC 2506

DSC 2507

Dan Parascineti, managerul departamentului de mentenanţă UAC Europe:

on .

Trei angajaţi UACE din Dumbrăviţa participă la instalarea unei prese mari de extrudare în Canton.

Din 15 februarie, vreme de o lună, trei angajaţi ai fabricii din Dumbrăviţa Vasile Cupar- mecanic 42 de ani; Mircea Pop – şef de schimb, 52 de ani şi Dan Parascineti – 26 de ani, managerul departamentului de mentenanţă participă la un proiect inedit şi extrem de important, derulat la fabrica UAC din Canton: montarea unei prese de extrudare cu o capacitate de 10.000 de tone.

Rep.: Care este scopul deplasării în Canton?

fabrica din californiaDan Parascineti: Participăm la instalarea unei prese de extrudare, e vorba e vorba de o presă cu o capacitate de extrudare de aproape 10.000 de tone de forţă, aici în Canton, un proiect nou, o linie complectă nouă de extrudare, cu presă, cu turn de tratament termic, cu cuptor de îmbătrânire etc. Ca să avem un termen de comparaţie, la Dumbrăviţa cea mai mare presă are 2500 de tone forţă, aici presa are 10.000, de 4 ori mai mare.

Asta-i gândirea companiei, e o gândire foarte sănătoasă, într-un proiect implică toate resursele tehnice ale companiei. La proiectul acesta iau parte atât ingineri din România, cât şi din Canton, cât şi din Anaheim. E şi un schimb de experienţă. Prima presă de acest gen a fost instalată în urmă cu vreo 12 ani dacă îmi aduc bine aminte. Deci nu în fiecare zi avem ocazia să instalăm o piesă de acest gen. Am plecat în 15 februarie şi stam o lună.

Rep.: Cum a fost contactul cu ceilalţi angajaţi UAC din fabricile din SUA?

Dan Parascineti: Echipa care se află sub conducederea mea e compusă din trei români, patru mexicani şi patru americani. Un conglomerat ca să zic. Sunt destul de receptivi restul coechipierilor, nu sunt probleme, suntem primiţi foarte bine.

Rep.: Ce aţi învăţat de când sunteţi acolo?

Dan Parascineti: În primul rând în Canton, fiind o fabrică mult mai veche decât cea din Dumbrăviţa, există o echipă foarte bine închegată. Aş putea spune că lucrurile merg mai fluid ca la noi în Dumbrăviţa, fabrica e mult mai mare ca dimensiuni, au 4 prese mici, ca şi noi, dar şi două prese mari, una care funcţionează şi cea pe care o instalăm noi acum.

Presele noastre sunt mai noi, dar principiul tehnic de funcţionare este acelaşi. Aceasta este o altă gândire a firmei, orice idee bună care ajută la îmbunătăţirea condiţiei şi a producţiei este imediat preluată în toate fabricile. Aş putea spune că e o oportunitate unică pe care doar UACE poate să o ofere. Să fii părtaş la un astfel de proiect este un fapt unic. Nu în fiecare zi ai ocazia să instalezi un utilaj care cântereşte 1200 de tone, ca să înţelegi dimensiunile.

Rep.: Aţi avut timp să vizitaţi zona?

Dan Parascineti: Duminica nu lucrăm, e zi de odihnă, aşa că am vizitat fabrica Jack Daniels, despre care pot să spun doar că americanii ştiu să-şi vândă bine produsul. E o poveste ambalată frumos. Aş vrea să pot spune acelaşi lucru şi despre palinca noastră autohtonă. Am încercat să ne plimbăm prin ţinuturile mai retrase ale statului în care ne aflăm, respectiv Georgia, să vedem cum este în America la ţară.

Rep.: Cu ce a fost cel mai greu să vă obişnuiţi?

Dan Parascineti: Cu mâncarea. Ne-am obişnuit greu: am încercat mâncare chinezească, mexicană. Pâinea lor e foarte dulce. Am cumpărăm vreo 10 feluri de pâine până să găsim una care să semene cu a noastră. Au o mentalitate a restaurantelor „all you can eat”, adică intri, plăteşti o sumă e banui şi mănânci cât vrei. Preţurile sunt foarte acceptabile chiar şi la nivelul României. Am încercat să ne şi gătim, avem posibilitatea, avem bucătărie.

Rep.: De când lucrezi la UACE?

Dan Parascineti: Lucreaz din vara anului trecut ca şi angajat direct al companiei, dar am lucrat ca şi contractor de la începutul companiei, când nu era acolo nimic pe deal, unde e fabrica, doar păşteau vacile. Aş putea zice că este un avantaj al companiei că se bazează foarte mult pe persoanele tinere.

Caravana consultaţiilor optometrice s-a încheiat

on .

Vreme de trei săptămâni, UACE şi Asociaţia Nemus le-au oferit posibilitatea cetăţenilor din comună să-şi facă consultaţii optometrice (prescripţii ochelari) gratuite.

 

WP 000203Pentru al treilea an consecutiv, UAC Europene şi Asociaţia Nemus au organizat o acţiune devenită deja tradiţie: „Consultaţii optometrice gratuite- prescripţii ochelari. O acţiune care, la fiecare ediţie s-a dovedit a fi una în beneficiul sănătăţii dumbrăvicenilor, motiv pentru care s-a şi bucurat de un interes crescut din partea lor.

De la mijlocul lunii februarie, timp de trei săptămâni, locuitorii comunei au avut ocazia să participe gratuit la astfel de consultaţii care s-au desfăşurat în trei localităţi: Dumbrăviţa, Rus şi Chechiş. Astfel, cetăţeni comunei au putut beneficia de serviciile unei profesionist renumit în domeniu, optometristul Carima Cerniştean, de la Vision Optix, afiliat cabninetului domnei doctor oftalmolog Maria Truş, cu care colaborează societatea, şefa secţie de oftalmologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Astfel, oamenii au putut să-şi „verifice vederea” şi să-şi comande ochelarii potriviţi, la preţuri pornind de la doar 70 de lei, pe care i-au primit în trei zile, acasă. Pentru informaţii dumbrăvicenii pot suna la numerele de telefon: 0262250190 sau 0726710183.

   WP 000266  WP 000235

Mai multe articloe din aceasta categorie

Contacteaza-ne

 • Str. Principala Nr. 244A
 • Dumbravita
 • Maramures
 • 437145
 • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook