O Dumbrăviţă mai verde

on .

Scoala Dumbravita, plantari arboriÎn luna plantării arborilor, Şcoala Dumbrăviţa, cu sprijinul UAC Europe, al primăriei şi ocolului silvic au realizat o acţiune educativă şi extrem de benefică pentru comunitate. Sâmbătă, 5 aprile, de la ora 10, terenul de sport din comună s-a umplut de elevi „înarmaţi” cu sepe, găleţi şi alte unelte necesare plantării arborilor. La eveniment a participat şi primarul Felician Ciceu, Corina Mulea şi inginerul silvic Medan Gavril, care este şi consilier local, precum şi 12 cadre didactice, în frunte cu doamna director Magdalena Tomşa. Elevii au plantat arbuşti şi puieţi în împrejurimile terenului, atât pentru a stabiliza zona, cât şi pentru a-i da un aspect mai frumos. Acţiunea s-a finalizat cu un mini-picnic oferit de UAC Europe şi Asociaţia Nemus şi cu promisiunea că astfel de acţiuni vor mai avea loc.

 

 

 

 {gallery}imagini/plantari{/gallery}

Micii politisti 2014

on .

DSCF6409Dreptul la viaţă, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la securitate sunt drepturi fundamentale ale omului, conform art. 3 şi 13.1. din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite Drepturilor Omului. Aceste drepturi se regăsesc în Constituţia României, precum şi în Constituţia Europeană, statul fiind obligat să asigure cetăţenilor condiţiile optime pentru exercitarea drepturilor lor.

Societatea se dezvoltă, lumea se grăbeşte, noutăţile îşi fac loc şi în viaţa rurală. Aceste lucruri le vedem foarte des şi pe străzile comunale, care nu mai prezintă siguranţa de acum 15-20 de ani. Accidente cauzate de neatenţia pietonilor, de viteza excesiva sau chiar de simpla necunoaştere a regulilor elementare de circulaţie, au apărut astfel şi pe străzile comunei noastre.

Pe lângă mijloacele de transport tradiţionale, au apărut si altele motorizate/sau nu, pe doua sau trei roţi expres spre “distracţia” adolescenţilor. Există o serie de probleme care pot fi interpretate în mai multe feluri şi care conduc la exprimarea acordului sau a dezacordului faţă de întâmplări din viata oamenilor. Deoarece conţinutul unora se leagă de experienţa personală şi de interesele lor, dorim să-i activăm pe elevi şi să-i învăţaăm deprinderi de gândire şi de comunicare valoroasă pe termen lung.

Dorinţa ca elevii noştri să-şi însuşească corect normele rutiere şi să le respecte, să-şi formeze si consolideze deprinderile de comportament civilizat şi preventiv pe drumurile publice ne-au determinat să realizăm activităţile din cadrul acestui proiect.

Astfel, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, circa 200 de elevi din toate satele comunei au putut participa la activitatea intitulată sugestiv : „Micii poliţişti”. Elevii au aflat mai multe despre regulile de circulaţie, au putut urmări filmuleţe cu consecnţele nerespectării acestor reguli de circulaţie şi au putut participa la un concurs tematic, cu premii pe măsură oferite de UAC Europe şi Asociaţia Nemus.

 

PARTENERI:

       Inspectoratul Şcolar judeţean  Maramureş:

   Inspector şcolar general,prof. Ana Lucreţia Maria Moldovan

         Inspectoratul de Poliţie al Judeţului  Maramureş – Serviciul Rutier

                                                  Comisar şef: Cârlig Ioan

       Şcoala gimnazială Dumbrăviţa

Director: prof. Tomșa Magdalena

        Universal Alloy Corporation Europe

Director: ing. Iulian Gheorghe

        Asociaţia  NEMUS

       Poliția locală DUMBRĂVIȚA

                                                     Agent șef Pop Vasile Dan

 

 

ECHIPA DE PROIECT:

Manager-  prof. Magdalena Tomșa                         Coordonatoriprof. Liana Morar

Consilier educativ: prof. Paula Bonaț                       Prof.inv.primar Ileana Andreica   

 

Clasament – Concurs

„Micii polițiști”- 9.04.2014

Clasele III-IV                        

Locul I ---  clasa IV. Școala Rus :    Chiver Daniel          Mureșan Alexandru

                                                             Cânța Maria           Chiver Anemona

Locul II.---- clasa a III-a Școala Dumbrăvița: Costin Andrei           Vari Ioana             

                                                                                Rus Camelia           Trif Denisa    

Locul III --- clasa a IV-a Școala Dumbrăvița: Tămaș Maria    Cerneștean Dumitru

                                                                               Pop Paul              Sălișcan Daniel

Clasele V- VI

Locul I ---- Școala Dumbrăvița: Vari Gabriela             Rogojan Darius

                                                       Mureșan Roxana       Trif Oana

Locul II--- Școala Chechiș: Ignat Larisa          Cupar Bianca

                                               Lazar Roxana        Mociran Larisa

Clasele VII- VIII

Locul I – Școala Dumbrăvița: Ciocotișan Adrian         Urșan Anamaria

                                                    Vari Mihaiela                Lupan Ciprian

Locul II—Școala Chechiș: Sabo Nicoleta            Ignat Claudiu

                                             Cupar Catalin            Mureșan Dumitrița

Locul III – Școala Rus: Oltean Raul                     Pălincaș Claudiu

                                         Lăcătuș Florin                Bob Simion

micii politisti 

DSCF6496

DSCF6476

DSCF6472

Micii pompieri

on .

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”, elevii din comuna Dumbrăviţa au putut participa la o acţiune educativă pe teme de protecţie civilă. Doamna Florica Temple de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgemnţă „Gheorghe Pop de Băseşti” a judeţului Maramureş le-a vorbit celor circa 250 de elevi prezenţi despre prevenţie şi măsuri în caz de incendii, inundaţi sau alte catastrofe naturale. De asemenea, elevii au putut vedea autospeciala cu apă şi spumă, iar la finalul activităţii au primit din partea UAC Europe şi Asociaţiei Nemus dulciuri.

micii pompieri

DSCF6142

DSCF6150

DSCF6144

Expoziţie de ouă încondeiate în holul Palatului Administrativ

on .

Sub genericul „Ştim mai multe să fim mai buni”, în săptămâna „Şcoala altfel”, copiii din structura Şcolii Gimnaziale Dumbrăviţa au încondeiat sute de ouă de Paște, pe care le- au expus în holul Palatului Administrativ. Elevii şi grădinarii din cinci şcoli: Dumbrăviţa, Unguraş, Şindreşti, Rus şi Chechiş au participat la acţiune, sub atenta îndrumare a dascălilor lor: Magdalena Tomşa (director), Aurelia Filipan, Maria Bârda, Claudia Cadar, Nadia Ghiţ, Ramona Cadar, Daniela Sălăjan, Adriana Gherghel, Daniala Mihalca, Adela Cerneştean, Ileana Andreica, Lidia Tarţa, Maria Ciocotişan, Liana Morar, Aurica Păscan, Monica Cozma, Mariana Manea, Daniela Mureşan, Rodica Buruian.

Expoziţia este plină de culoare şi imaginaţie şi reprezintă rodul muncii desfăşurate de copii timp de aproape o săptămână. Copiii, sprijiniţi de părinţi, dar şi de sponsori, au adunat, vopsele, ornamente, paiete, carton, boabe de orez, iarbă, materiale textile pe care apoi le-au combinat şi le-au aplicat pe ouă, reuşind să realizeze mici opere de artă. Expoziţia va sta î holul Palatului Administrativ până după sărbătorile de Paște. Materialele necesare expoziţiei au fost sponsorizate de UAC Europe.

oua de paste

Micii poliţişti

on .

Poliţişti, o maşină de poliţie, chestionare şi .. premii. Pe scurt, acţiunea „Micii poliţişti” organizată la finele săptămânii trecute de UACE, în parteneriat cu şcoala Dumbrăviţa şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş.

IMG 6271 Vinerea trecută, elevii şcolilor din Dumbrăviţa au avut ocazia să fie poliţişti pentru o zi. Mai exact, să intre în lumea regulilor de circulaţie şi să cunoască în de aproape o maşină de poliţie şi un poliţist rutier. Motivul? În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”, elevii şcolii Dumbrăviţa au putut participa la acţiunea „Micii poliţişti”. La invitaţia UACE şi a şcolii Dumbrăviţa, director Mariana Manea, comisarul şef Ioan Cârlig din cadrul Poliţiei Rutiere, împreună cu colegii săi le- au ţinut o lecţie importantă şi inedită de educaţie rutieră. Astfel, joi, 4 aprilie, căminul cultural din Dumbrăviţa a fost plin de elevi de la toate şcolile din comună. Invitaţi de onoare au fost primarul Felician Ciceu care a mulţumit organizatorilor şi le-a spus elevilor că „Sper că veţi învăţa lucruri utile şi le veţi pune în practică” şi directorul general al UAC Europe, Iulian Gheorghe care a declarat că: „Este totdeauna o bucurie pentru mine şi pentru companie să fiu în mijlocul vostru. Multumesc autorităţilor locale şi şcolii care s-au implicat în bunul mers al acestei activităţii şi se implică în activitatea voastră”.

Copiii au putut urmări o serie de filmuleţe educative despre efectele încălcării regulilor de circulaţie, au aflat cât de important este să cunoaştem şi să respectăm regulile de circulaţie, dar au putut vedea şi cum arată o maşină a poliţiei rutiere şi care sunt dotările unui agent de circulaţie. De asemenea, a fost organizat un concurs, pe trei grupe de vârstă, la care au participat în total 36 de elevi, grupaţi în 9 echipaje a câte trei copiii. La final, juriul a stabilit câte un câştigător pentru fiecare categorie, în total 12 copiii au primit dulciuri şi maşinuţe din partea sponsorului UAC Europe, iar ceilalţi participanţi au primit diplome. Toţi copiii şi cadrele didactice implicate merită însă felicitări.

IMG 6182 IMG 6186

Locul I, cls. III-IV – Şcoala Chechiş.
Locul II, cls. III-IV- Şcoala Rus.
Locul III, cls. III-IV-Şcoala Dumbrăviţa.
Locul I, cls. V-VI – Şcoala Dumbrăviţa
Locul II, cls. V-VI- Şcoala Rus.
Locul III, cls. V-VI- Şcoala Chechiş.
Locul I, CLS. VII-VIII- Şcoala Dumbrăviţa.
Locul II, cls. VII-VIII- Şcoala Chechiş
Locul III, cls. VII-VIII- Şcoala Rus.

IMG 6200 IMG 6211 IMG 6224

IMG 6258 IMG 6400

Mai multe articloe din aceasta categorie

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook