Sănătatea ne zâmbeşte frumos!

sanatatea-dintilorUAC Europe şi Asociaţia NEMUS, în parteneriat cu medical stomatolog Daniel Horea, care anul trecut şi-a deschis un cabinet modern în Rus, au iniţiat campania intitulată sugestiv: “Sănătatea ne zâmbeşte frumos”, prin care îşi propus să ajute copiii din comună să aibă dinţi cât mai sănătoşi şi un zâmbet cât mai frumos.

Igiena orală este prioritară, încă de la vârste mici, atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Tocmai de aceea, UAC Europe şi Asociaţia Nemus au iniţiat o campanie inedită “Sănătatea ne zâmbeşte frumos”. Cu sprijinul medicului stomatolog Daniel Horea care a inaugurat în vara anului trecut un cabinet stomatologic de ultimă generaţie în Rus, vor avea loc acţiuni educative la toate şcolile din comună. Începând cu vineri, 22 martie, în fiecare săptămână, doctorul Daniel Horea le va vorbi copiilor despre modul în care trebuie să-şi îngrijeasxcă dinţii pentru a avea o dantură frumoasă şi, implicit, un zâmbet sănătos. Prima acţiune va avea loc în Şindreşti, iar la ea vor participa toţi elevii şcolilor Şindreşti şi Unmguraş, urmând ca vinerea viitoare, caravana “Sănătatea ne zâmbeşte frumos” să ajungă la şcoala Rus, apoi Dumbrăviţa şi în final Chechiş şi Cărbunar. Practic, timp de 5 săptămâni, toţi elevii şi preşcolarii din comună vor afla informaţii interesante, legate de igiena dentară, prezentate într-un mod inedit şi, în plus, vor primi din partea UAC Europe şi Asociaţiei Nemus, gratuit, o pastă şi o periuţă de dinţi.

Câteva sfaturi pentru dinţi frumoşi şi sănătoşi

IMG 4986Pentru a învăţa copiii să aibă grijă de dinţii şi gingiile lor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, trebuie să-i învăţăm câteva reguli simple:

• Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană - pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.
  • Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de sub joncţiunea dentogingivală, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.
  • O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi consumaţi alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.
  • Utilizaţi produse de igienă dentară cu fluor, inclusiv pastă de dinţi fluorurată.
  • Asiguraţi copiilor dvs. un aport corespunzător de fluor în apa de băut. Dacă sursa dvs. de apă potabilă, din reţeaua publică de alimentare cu apă sau din apa îmbuteliată, nu conţine fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie suplimente zilnice de fluor.
  • Duceţi copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină.

Ce este fluorul şi cum ştiu dacă este suficient pentru copil?

Fluorul este una dintre cele mai bune metode pentru a reduce apariţia cariilor dentare. Fluorul este un mineral natural, care, printr-o reacţie cu smalţul dinţilor, îi face mai rezistenţi. În sistemul public de alimentare cu apă al oraşelor mari se adaugă fluor pentru o dezvoltare sănătoasă a dinţilor. Puteţi afla dacă apa pe care o beţi este fluorizată dând un telefon la staţia locală de alimentare. Dacă sursa dvs. de apă potabilă nu conţine (destul) fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie fluor sub formă de picături sau conţinut în apa de gură, în asociere cu o pastă de dinţi fluorurată.

IMG 4967 IMG 4997

Cât de importantă este alimentaţia pentru sănătatea orală a copilului?

O alimentaţie echilibrată este sursa dezvoltării unor dinţi puternici, rezistenţi la carii. Pe lângă o varietate de vitamine şi minerale, copiii au nevoie de calciu, fosfor şi un aport corespunzător de fluor.

Dacă fluorul este cel mai bun mijloc de combatere a cariilor dentare, gustările frecvente pot fi cel mai mare duşman al dinţilor. Zaharurile şi amidonul din alimente ca prăjiturile, bomboanele, fructele uscate, băuturile carbogazoase, sau chiar covrigeii şi chipsurile, produc o reacţie a plăcii bacteriene din care rezultă acizii. Acizii atacă smalţul dentar, ducând la apariţia cariilor dentare.

Un asemenea „atac” poate dura până la 20 de minute după încheierea mesei sau a gustării. Orice gustare, cât de mică, poate duce la formarea acizilor. De aceea, este bine să limităm numărul gustărilor dintre mese.

Ce facem în cazul fisurării, ruperii sau smulgerii unui dinte?

Ca în orice leziune traumatică la nivelul gurii, trebuie să mergeţi imediat cu copilul la dentist. Medicul dentist va examina zona afectată şi va decide tratamentul adecvat.

Dacă copilul acuză dureri din cauza ruperii, spargerii sau fisurării unui dinte, duceţi-l imediat la dentist. Înainte de a ajunge la medicul dentist, îi puteţi da copilul un calmant eliberat fără prescripţie. Dacă este posibil, păstraţi bucata din dintele rupt şi duceţi-o medicului dentist.

Dacă dintele a fost complet smuls din gură în urma unui accident, mergeţi cu el de urgenţă la medicul dentist. Atingeţi dintele cât mai puţin – nu îl ştergeţi şi nu îl curăţaţi. Puneţi-l în lapte rece sau apă rece pentru a-l transporta la dentist. Dintele poate fi pus la loc în alveolă, printr-o procedură denumită reimplantare.