Tinerii in slujba Bisericii lui Hristos

Intalnirea tinerilor crestini ortodocsi Dumbravita 15 iunie 2013

b43061baa0bf417dbcf38f513e9c4cc2Sâmbătă, 15 Iunie 2013 de la ora 1000, PS Iustin a participat la Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Protopopiatul Baia Mare care a avut loc în Parohia Nașterea Maicii Domnului Dumbrăvița.

Întâlnirea a fost organizată de Protopopiatul Baia Mare și Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - A.T.O.P.BM, prin preotul coordonator Ciocotișan Bogdan.

Activitățile au debutat cu slujba de TE DEUM oficiată de un sobor de preoți în prezența Prea Sfințitului Iustin, care a ținut un cuvânt de învățătură dedicat tinerilor.

După ieșirea de la Biserică, activitățile au continuat la Căminul Cultural Dumbrăvița unde au luat parte peste 600 de tineri din Protopopiatul Baia Mare, însoțiți de preoții lor îndrumători.

Din prezidiu au făcut parte oficialități locale și județene: d-nul Primar al Comunei Dumbrăvița Ciceu Felician, d-nul Președinte al Consiliului Județean Maramureș Ciceu Zamfir, fiu al satului și domnul Director General al Fabricii de Avioane Dumbrăvița Iulian Gheorghe, care a fost și sponsor principal al evenimentului.

Părintele Consilier Milan Bălan al sectorului Teologic – Educațional a susținut conferința Identitatea Ortodoxa In Societatea Contemporană, într-un mod interactiv în format Power Point. Au avut loc luări de cuvânt la sfârșitul conferinței din partea tinerilor și a preoților.

La final, tinerii au vizionat filmul duhovnicesc Ostrovul.

De la ora 1200, la invitația d-lui Director Iulian Gheorghe, Prea Sfinția Sa împreuna cu oficialitățile a vizitat și binecuvântat sediul fabricii UAC din Dumbrăvița.

De la ora 1300, Prea Sfinția Sa s-a aflat în fruntea tinerilor participanți într-un pelerinaj cu icoane care a avut loc intre localitățile Dumbrăvița și Rus, unde a binecuvântat locul pentru viitoarea Biserica a comunitații ortodoxe din Rus.

Ziua de 15 Iunie a constituit pentru Parohia Ortodoxă din Dumbrăvița un prilej de aleasă bucurie duhovnicească fiind gazda acestui eveniment în premieră pentru Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Aceasta întâlnire a adunat la un loc tineri de diferite vârste și din diferite domenii de activitate care și-au împărtășit gândurile, au legat prietenii și s-au rugat împreună.

9bdf1c2bffca432fba8aa4c9c5f8f1c5Tinerii constituie pentru Biserica Ortodoxă o preocupare permanentă în această lume secularizată și desacralizată, care îi atrage pe tineri în diferite capcane și tentații care sunt pierzătoare de suflet, mulți dintre ei ajungând să-și urască părinții, prietenii și chiar pe ei înșiși ajungând de multe ori să-si pună capăt vieții.

Doar o educați sănătoasa îi ajută pe tineri sa vadă mai bine lumea în care trăiesc și să înțeleagă că există și o altă opțiune și anume aceea de a găsi în Biserică și în familie un partener de încredere care te sprijină în momentele de cumpănă ale vieții când nu știi ce cale să alegi.

Anxietatea sau acrivia cum este numita de Sfinții Părinți, mai pe înțeles singurătatea, este din ce în ce mai prezentă în rândul tinerilor preocupați de o lume mai mult virtuală decât de comuniune sau socializare, paradoxul fiind acela că deși trăiesc între oameni ei se simt singuri și neînțeleși.

Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare a dorit prin această întâlnire să pună început bun comunicării cu tinerii nu numai între zidurile Bisericii ci și în afara lor, unde ei se pot manifesta, exprima și dialoga pe teme care îi preocupă sau la care nu au găsit încă un răspuns.

Biserica, școala și familia rămân stâlpii de baza ai societății care nu condamnă ci doar sfătuiesc și încearcă să ofere pregătirea, educarea copiilor și a tinerilor pentru a deveni oameni de baza ai societății și ai Bisericii de mâine.

Parohia Ortodoxă Dumbrăvița a devenit deschizătoare de drum pentru tinerii dornici de a cunoaște programele Bisericii Ortodoxe dedicate lor, care sunt o alternativă la viața tumultuoasa de azi care asaltează trupul și mintea tânărului creștin.

Biserica nu își propune sa îi transforme pe toți tinerii în ”heruvimi” ci doar sa îi pregătească sa înfrunte provocările vieții și să știe la momentul potrivit să aleagă Calea, Adevărul și Viața care este Iisus Hristos Arhiereul cel Veșnic.

În nume personal doresc să mulțumesc Prea Sfințitului Iustin care este mereu atent la problemele cu care se confrunta tinerii noștri, dorind prin prezența și cuvântul Prea Sfinției sale la întâlnire să-i încurajeze pe tineri în a fi îndrăzneți în lupta cu ispitele vremii în care trăiesc.

Totodată vreau sa îi mulțumesc Părintelui Protopop Coroian Fabian care mi-a acordat încrederea prin numirea mea în Comitetul de Conducere al Asociației Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - A.T.O.P. BM , asigurându-l de toata dragostea și ascultarea mea.

Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc celorlalți colaboratori care au sprijinit aceasta întâlnire, în special domnului Director General UAC Iulian Gheorghe, un partener fidel în astfel de evenimente, domnului primar Ciceu Felician și tuturor preoților din Comuna Dumbrăvița și din Protopopiatul Baia Mare.

Un alt eveniment de seama dedicat tinerilor ortodocși va fi organizat de către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului în colaborare cu Primăria Municipiului Baia Mare între 22-24 August 2013, la care vor participa peste 1000 de tineri dintre care 600 vor fi invitați din Mitropolia Clujului Maramureșului și Sălajului. Aceștia vor vizita orașul Baia Mare, vor participa la diferite activități și manifestări atât duhovnicești cât și recreative de comunicare și comuniune. Am deosebita bucurie de a face parte si din Comitetul de organizare al acestui eveniment de amploare în Biserica Ortodoxă. Mai multe detalii despre aceasta reuniune se pot găsi pe site-ul www.episcopiammsm.ro.

Preot paroh Dumbravita

Ciocotisan Bogdan

 

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook