Festivalul Portului, Dansului si Cantecului de pe Fisculas

fisculas 9Tradiţii şi obiceiurile fac parte din “testamentul” şi brand-ul oricărei comunităţii, iar localnicii au datoria să le ducă mai departe. Acesta este motivul pentru care a luat fiinţă “Festivalul Portului, Dansului şi Cântecului de pe Fisculaş”, o manifestare care a crescut de la an la an. În acest an, Sărbătoarea Dumbrăviţei este una specială, deoarece coincide cu împlinirea a 600 de ani de la atestarea documentară a comunei. Iar cu sprijinul Universal Alloy Corporation, primăria a reuşit organizarea unei ediţii care se ridică la importanţa momentului.

Prima ediţie a Sărbătorii Comunei a avut loc în 2005, următoarele ediţii în 2006, 2007. În 2008, tradiţia a fost întreruptă din cauza calendarului alegerilor, iar în 2009 din cauza crizei. A fost reluată însă şi mai puternic în 2010, iar anul acestă sărbătoarea va fi una cu totul specială, asta şi datorită sprijinului oferit de Universal Alloy Corporation sau „fabrica de avioane” cum o numesc localnicii care de altfel a sprijinit manifestarea şi anul trecut.

Primarul Felician Ciceu rememorează începuturile sărbătorii: „În 2005 eram viceprimar iar colegul, actualul viceprimar era primar. Toate comunele din jur se gândeau să-şi serbeze o zi a lor, am vrut să scoatem în evidenţă tradiţia locului, să nu moară ideea de autentic, popular şi tradiţional. Şi am pus în practică o idee la care lumea a răspuns pozitiv. Aşa că oamenii au început să-şi facă costume populare, să le caute şi să le spele pe cele vechi. În acel moment aproape dispăruse tradiţia portului popular. Se purta port popular doar la Biserică de Rusalii, de Crăciun şi la Paşti. Iar acum s-a reuşit să se reactiveze această tradiţie”.

fisculas 15În 2006, autorităţile locale au început să-i premieze pe tinerii care intrau oficial în rândul cetăţenilor cu drepturi şi obligaţii civice, dar şi pe cele mai longevive cupluri din comună, care sărbătoreau nunta de aur. Primarul spune că: „Şi anul acesta avem vreo 12 cupluri care sărbătoresc peste 50 de ani de căsnicie. I-am premiat pe cei care împlineau 50 de ani. Dar au rămas o parte care au peste 50 de ani. Anul acesta avem un cuplu care împlineşte 64 de ani de la data căsătoriei. Este vorba de Vasile Pricop cu Aurelia. Separat, premiem tineretul pentru că vrem să le dăm puţină atenţie din punctul de vedere al implicării. Că o dată ce împlinesc 18 ani, sunt persoane majore cu drepturi depline şi atunci îl conştientizezi că-i important pentru comună. Este important să rămână tinerii în comună, pentru că vedeţi ce se întâmplă la nivel naţional. Anul acesta vor fi peste 80 de tineri premiaţi, iar în total cu bătrânii vor fi circa 100 de premianţi. Este un moment deosebit, iar la ediţiile anterioare chiar erau foarte emoţionaţi. Este un moment în care se simt bine, sunt apreciaţi de comunitate, după care li se oferă o masă. Este un gest”.

„Anul acesta, împlinind 600 de ani de la atestarea documentară vom avea şi o lansare de carte, va fi lansat un album de fotografie şi revista comunei. Albumul este al unui fost primar până în 1989, Ştefan Mihali care la ediţiile trecute a adunat aceste fotografii, le-a scanat, le-a mărit şi a făcut o expoziţie în Căminul Cultural pe diverse domenii de activitate (agricultură, sâmbra oilor, vânătoare, port popular, nuntă, armată etc). Iar anul acesta fotografiile au fost cuprinse într-un album. Ştefan Mihali a scris şi o carte „Istorie – oameni şi fapte” în care a cuprins fii satului, oamenii importanţi cu tot ce au realizat de-a lungul vieţii pentru localitatea de naştere” – Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa.

Programul evenimentului
Program 2 iulie (sâmbătă) :

ora 18:00 - Înmanarea în cadru festiv a diplomelor de cetăţeni ai comunei, tinerilor care împlinesc 18 ani şi familiilor care serbeaza nunta de aur

ora 19:00 - Lansare de carte Monografia localităţii Dumbraviţa. Autor Gheorghe T.Pricop
- Lansarea albumului Dumbravita în fotografii şi deschiderea expoziţiei de fotografii vechi din colecţia Ştefan Mihali.

ora 19:30 - Program artistic prezentat de ansamblurile din comuna Dumbraviţa

sarbatoarea comunei 1ora 21:00 - Concert Sweet Kiss si Lally

Seara specială dedicată tinerilor şi celor ce iubesc muzica uşoara

Program 3 iulie (duminica):

ora 13:00 - Parada portului popular

ora 13:30 - Deschiderea oficială a "Festivalului cântecului şi dansului de pe Fisculaş"

ora 14:00 - Programe artistice prezentate de ansamblurile din comunele : Copalnic Mănăştur, Coltău, Deseşti, Groşi, Recea, Şiseşti, Dumbraviţa şi Ansamblul Tulnicu.
- Tinere talente ale comunei

ora 18:30 Invitaţi de onoare ai festivalului :
- Ansamblul folcloric Transilvania,
- Ansamblul Codrişoru al Casei de Cultura a Sindicatelor Bistriţa Năsăud,