Triplă sărbătoare în Dumbrăviţa

on .

Ziua de sâmbătă, 10 mai a fost una cu însemnătate istorică pentru comuna Dumbrăviţa. Motivul? Trei evenimente cu însemnătate deosebită: sfinţirea noii clopotniţe şi a unui nou clopot în Parohia Dumbrăviţa, inaugurarea After-scoolului Sf. Apostol Andrei şi Reuniunea Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare, care au adus în comună oaspeţi de seamă, în frunte cu P.S. Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. 

IMG 9983

Sâmbătă, 10 mai, comuna Dumbrăviţa a îmbrăcat haina de sărbătoare. Porţile au fost gătite cu ştergare tradiţionale, iar oamenii gătiţi în costume populare au pornit spre biserică, chemaţi de sunetul clopotelor.
Rând pe rând, pe lângă localnici, centrul comunei a fost umplut de tineri. În total 350 de tineri ortodocşi, din Protopopiatul Baia Mare, veniţi la Reuniunea lor, un eveniment ajuns deja la a doua ediţie şi care tinde să devină tradiţie.
Ziua a început, aşa cum îi şade bine oricărui lucru cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. La loc de cinste au stat oamenii care au sprijinit evenimentele: în primul rând primarul Felician Ciceu, Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe, Magdalena Tomşa, directorul şcolii Dumbrăviţa, consiliul parohial, familia Parascineţi, care a donat clopotul ce urma să fie sfinţit şi a cărei firme a realizat lucrarea monumentalei clopotniţe. Printre invitaţii de seamă s-a aflat fiul satului, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, prefectul Anton Rohian, deputatul Florin Tătaru şi mulţi alţii, mai ales profesorii din comună, dar şi profesori de religie din Protopopiatul Baia Mare.

Primul punct din programul zilei, Binecuvântarea Clopotniței şi Sfânta Liturghie „Bucuria Sfintei Euharistii” la care au participat sute de tineri şi credincioşi, mulţi împărtăşindu-se, a marcat un moment deosebit în viaţa bisericii şi a satului: încununarea unui efort important al comunităţii şi a unor oameni de bine. Construirea noii clopotniţe a însemnat foarte multă muncă şi foarte multe resurse financiare, dar cu ajutorul comunităţii, a unor firme locale şi în special a UAC Europe s-a finalizat. Ioan Parascineţ s-a ocupat de construcţia clopotniţei, realizate în stil brâncovenesc, un detaliu important dacă ne gândim că anul acesta este Anul martirilor brâncoveni. De altfel, de sâmbătă, Dumbrăviţa mai marchează o premieră: este singura biserică din zonă care are 5 clopote. Clopotul care a fost sfinţit în 10 mai este donat de familia Parascineţi, are 210 kg şi a fost turnat pentru a marca construcţia noii clopotniţe. Tot în această zi a fost binevcuvântat lumânărarul, o construcţie care întregeşte frumuseţea lăcaşului de cult, o adevărată catedrală a Fisculaşului.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Justin Sigheteanul a acordat o serie de distincţii şi diplome de vrednicie. Pentru realizările din ultimii ani pe tărâm pastoral misionar şi activităţi cu tineretul, preotul Bogdan Ciocotişan a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor, pe care a demonstrat că-l merită din plin, prin râvna şi dragostea pe care le pune în slujba Bisericii, a comunităţii şi a tinerilor.
Gestul PS Justin a fost confirmat de credincioşii care au răspuns cu hotărâre „vrednic este”, pentru că preotul Bogdan a reuşit să favă în 5 ani, de când este preot paroh în Dumbrăviţa cât alţii în 20 de ani.
Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului a oferit diplome de vrednicie şi domnului primar, Felician Ciceu, directorului UAC Europe, Iulian Gheorghe, preşedintelui CJ, Zamfir Ciceu, Consiliului parohial din Dumbrăviţa şi familiei Parascineţi.
După acest moment înălţător, întreaga suită s-a deplasat la Centrul After-Scool din curtea şcolii Dumbrăviţa. A urmat un alt moment înîlţător, la propriu şi la figurat. S-a tăiat pangliga, s-au rostit discursuri emoţionante, iar tinerii au lansat baloanele speranţei. După acest moment, a fost vizitat Centrul „Sf. Apostul Andrei”, un proiect realizat din fonduri europene şi cu addevărat la standarde europene. Centrul face parte din proiectul integrat în valoare de 2,5 milioane de euro, din care 90% sunt aferenţi investiţiei de drumuri şi 10% aferenţă părţii sociale şi culturale. Investiţia s-a ridicat la aproape 6,5 miliarde lei vechi. Clădirea va fi dată în funcţiune în acest an şi va fi folosită de Şcoala Dumbrăviţa, de comunitatea din Dumbrăviţa şi din întraga comună. În cadrul acestui proiect, Primăria are un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Dumbrăviţa, care se va ocupa, alături de şcoală, de funcţionalitatea centrului.

După o agapă frăţească, tinerii au participat la o conferinţă susţinută de părintele Claudiu Pop de la parohia Groşi cu titlul Bucuria Sfintei Euharistii. A urmat apoi un program artistic, un concert post-pascal susţinut de tinerii de la ASCOR şi un program artistic susţinut de tinere talente din Dumbrăviţa. Evenimentul a fost prezentat de Octavian Butuza. Toate aceste acţiuni, au fost posibile datorită sprijinului UACE prin domnul director Iulian Gheorghe.

IMG 9623*PS Justin Sigheteanul: „Ziua de astăzi a fost pregătită de multă vreme de către părintele Bogdan, de către primărie. Aveţi un primar deosebit care sprijină proiecte culturale şi sociale ale bisericii. Şi fabrica de avioane, domnul Iulian sprijină foarte mult proiectele comunităţii. Iar primarul e fratele preşedintelui Consiliului Judeţean şi sigur că lucrurile se leagă. Dar părintele Bogdan are o vrednicie mare, este foarte luptător, răzbătător. Îşi propune multe lucruri frumoase şi noi preţuim foarte mult lucrarea cu tineretul, nu toţi preoţii au acest har. Noi am creat Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi pe lângă fiecare protopopiat şi cu filiale în fiecare parohie ca să-i putem aduna şi să aibă conştiinţa că aparţin unei biserici, să afle ce înseamnă credinţa creştină, cum s-a înrădăcinat la noi, ce domnitori, intelectuali, ctitori am avut în istorie şi oameni de diferite profesii mărturisitori ai lui Hristos. E bine ca tineretul să fie aproape de biserică. Nu e suficientă ora de religie, dar se învaţă şi acolo lucruri bune, iar tinerii noştri, pentru că sunt creştini, sunt isteţi. La ora de religie a întrebat profesoara ce diferenţă există între întemeietorii de religie. Unii zis că sunt toţi egali Moise, Mohamed, Budha, Iisus. Un copil de clasa a patra a spus că nu sunt egali, pentru că Moise, Buhda şi Mahomed s-au născut pe pământ, Iisus a venit din cer şi este Fiul lui Dumnezeu. Aceasta este cheia în care se poate discuta în dialogul religiilor, pentru că tineretul nostru odată intră în dialog cultural şi confesional-religios cu tineretul european, catolic şi protestant, dar inevitabil tineretul european va fi pus faţă în faţă cu tineretul musulman care e educat în mod fundamentalist şi dacă nu suntem capabili să ne mărturisim credinţa, o să ne învingă şi o să fie ruşinos pentru un popor care a dat atâtea genii, pentru că şi sfinţii sunt genii să nu aibă putrea să-şi afirme identitatea. Este a doua întâlnire la Dumbrăviţa şi anul acesta s-au realizat nişte lucruri frumoase. S-a realizat această monumentală clopotniţă care a costat vreo 200.000 de lei, 2 miliarde de lei vechi, o familie binecuvântată a donat un clopot, am sfinţit şi clopotul şi s-a sfinţit un centru pentru tineret „Sf. Apostol Andrei”. Este un lucru important să se realizeze în comunităţile nostre, mai ales în cele de mărimea Dumbrăviţei, unde sunt 1100-1200 de credincioşi, curat ortodocşi. Pentru aceste activităţi, chiar dacă părintele este foarte tânăr, are 5 ani de când este instalat aici, o instalare de bun augur, pentru că a confirmat, m-am gândit ce i-aş putea da, brâu i-am dat, aşa că va primi Sfânta Cruce, pentru râvna lui pentru Dumnezeu şi pentru tineret”.

*Bogdan Ciocotişan, preotul paroh din Dumbrăviţa: „Am reuşit azi prin prezenţa Preasfinţiei Sale, să transformăm o zi de sâmbătă în zi de mare sărbătoare pentru toată comunitate şi pentru toţi tinerii din Protopopiatul Baia Mare. Vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-aţi făcut şi vă mărturisesc că m-am rugat foarte mult pentru ca această activitate să iasă bine, la fel ca şi reuniunea de anul trecut, din 15 iunie. Şi trebuie să punem mână de la mână pentru ca şi Reuniunea din toamnă să iasă bine, când Preasfinţitul nostru va fi gazda a peste 3500 de tineri care vor veni în Baia Mare din toată ţara dar şi din străinătate. Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul nostru fiinţează de doi ani, sub îndrumarea Preasfinţitului nostru şi a părintelui protopop Fabian Coroian, căruia îi mulţumim că este alături de noi. Din acest an, Asociaţia noastră editează alături de GAZETA de Maramureş suplimentul de religie şi spiritualitate ortodoxă, care apare cu ziarul mare. Ultimul număr este un număr mai special pentru luna trecută, PSD Părinte Justin a împlinit 20 de ani de când este părintele nostru. Episcopul nu este numai reprezentantul lui Hristos pe pământ, este şi părinte pentru toţi. Acest număr i-a fost dedicat în întregime şi fiecare va primi azi gratuit această revistă. Din partea tinerilor, PS Părinte Justin primeşte un buchet mare de flori şi urarea „La mulţi ani”. Să ne păstoriţi ani de zile. Iar din partea credincioşilor din parohia noastră, vă dăruim o icoană cu Sfinţii martiri brâncoveni, care este pictată de fiul satului, pictorul Rogojan cu care ne mândrim la nivel naţional şi internaţional.
Aduc apoi mulţumiri tuturor preoţilor care au slujit azi, în frunte cu părintele vicar, cu părintele protopop. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Zamfir Ciceu, fiul satului, domnului primar, apoi îi mulţumesc domnului prefect Anton Rohian, apoi oamenilor de bine cu care ne-am împlinit multe vise şi o să ne împlinim în continuare: domnului Iulian Gheorghe care a pus şi pune întotdeauna umărul la lucrurile frumoase care se înfăptuiesc în comună, vă mulţumesc domnule Iulian, mulţumesc fabricii şi sper să continuăm cu aceeaşi bună colaborare. Vreau să mulţumesc familiei Parascineţi care au donat clopotul şi care au construit şi clopotniţa.
Apoi aduc mulţumiri doamnei directoare Tomşa Magdalena, o doamnă deosebită. Îi mulţumesc dânsei şi tuturor profesorilor din comună. Mulţumesc elevilor care s-au implicatsăptămâna aceasta în curăţenie. Mulşţumesc profesorilor de religie care au venit cu 300 de tineri din Baia Mare. Îl salutăm şi pe domnul deputat Florin Tătaru. Vreau să mulţumesc ASCOR care au cântat frumos. Apoi, Preasfinţite, Sfânta Scriptură spune aşa, se încununează capul şi prin cap toată comunitate. Am primit această cruce dar fără bunii mei credincioşi n-aş fi reuşit nimic. Vă mulţumesc dragi Dumbrăviceni pentru tot ceea ce-aţi făcut pentru mine şi familia mea. Vreau să mulţumesc oamenilor cu care colaborez zi de zi, coratorilor, consiliului parohial. Apoi vreau să le mulţumesc celor care au venit din alte părţi pentru o sărbătoare frumoasă”.

* Ziua de astăzi este una extrem de importantă pentru comunitatea noastră, pentru că marchează 3 evenimente: inaugurarea centrului afer-school, sfinţirea clopotniţei şi Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare. Trei evenimente care demonstrează de fapt acelaşi lucru: faptul că în comuna Dumbrăviţa există într-adevăr o comunitate unită, o comunitate care ştie să-şi coaguleze forţele spre acelaşi scop. Acest scop este un viitor mai bun pentru toţi, iar viitorul nostru îl reprezintă, cu certitudine tinerii.
De aceea, autorităţile locale, biserica, şcoala, compania noastră, toţi factorii locali pe care doresc să-i felicit pe această cale, au ca şi prioritate educaţia, sprijinirea şi promovarea tinerilor. Cred că nu întâmplător, primele şcoli s-au aflat în tinda bisericilor şi a mănăstirilor. Pentru că atât şcoala, cât şi biserica, şi primăria au în centrul lor omul şi nevoile lui. Şcoala românească s-a născut în Biserica neamului, a izvorat din aceasta şi a ramas aproape de ea. Chiar atunci când a devenit instituţie de sine stătătoare, şcoala românească a rămas credincioasă Bisericii, învăţăturii ei, a promovat valorile bisericeşti şi valorile Neamului.
Tinerii de azi, pe care mă bucur să-i văd prezenţi aici într-un număr atât de mare, sunt liderii, înţelepţii de mâine. Ei sunt viitorul nostru, al tuturor, iar viitorul va fi aşa cum îl modelăm azi. Parteneriatul existent între toate structurile din comuna noastră şi rezultatele muncii lor, îmi dau însă convingerea că Dumbrăviţa are asigurat un viitor prosper şi bun.
Felicitări încă o dată domnului primar, părintelui Ciocotişan şi tuturor celor implicaţi în acţiunile de astăzi. Vă asigur că UAC Europe va rămâne partenerul dumneavoastră în această misiune importantă care vizează tinerii şi viitorul nostru, al tuturor. – Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe.
*Este o bucurie mare pentru noi astăzi, o bucurie şi o zi de sărbătoare opentru comunitatea din Dumbrăviţa şi, cu atât mai mult pentru administraţia locală, ca la o zi festivă a tinerilor ordodocşi să putem da în funcţiune un centru pentru tinerii din comună, un centru pentru activităţile pe care şcoala, parohia şi administraţia le va desfăşura aici, în folosul tinerilor. Meritul şi menirea nostră până în acest moment a fost de a-l construi şi de a-l pune la dispoziţia comunităţii. Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să finalizăm acest proiect din fonduri europene, care face parte dintr-un proiect integrat. De acum, trebuie să ne dăm mâna toţi să desfăşurăm activităţi benefice, să formăm buni creştini, buni cetăţeni. Numai aşa vom avea tineri vrednici şi un viitor mai bun. Vă mulţumesc tuturor şi sper să duceţi mesajul din comuna noastră mai departe, în familiile dumneavoastră. – Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa.

*Trăim un moment de mare emoţie şi bucurie, să fim împreună şi să inaugurăm acest minunat centru. Vreau să mulţumesc pe această cale domnului primar şi consiliului local, care se implică foarte mult în viaţa comunităţii şi în special a şcolii. Nu multe localităţi se pot mândri cu un astfel de centru. Suntem mândri de această şcoală, de acest centru, de această curte şi doresc să-i mulţumesc. La fel, doresc să-i mulţumesc domnului Iulian Gheorghe, care ne sprijină în toate activităţile. Dorim să facem în acest centru activităţi, să facem un act educaţional de calitate. Ca director a acestei şcoli mă oblig să fiu demnă de acest centru. – Magdalena Tomşa, directorul şcolii Dumbrăviţa.

*E adevărat că nu vorbele îşi au locul acum, pentru că faptele vorbesc singure. Am să vă spun ce am mai spus în două zile la rând, parafrazând ceea ce Hegel spunea, că educaţia este arta de a face om. Aici vreau să transmit un esaj dascălilor, rolul lor este esenţial în dezvoltarea comunităţii, să îndrume şi să dezvolte elevul. De aceea, dumneavoastră doamna director, aveţi un rol cu atât mai important, alături de întregul corp profesoral. Din această şcoală pot să ne urmeze şi alţii. Aici am învăţat şi eu, şi fratele meu, de la această şcoală au plecat în ministere oameni. Şi vreau să vă rog să vă fereţi de ceea ce este favil, uşor, de false modele, care pot aduce câştiguri pe termen scurt, dar pe termen lung, nu vă servesc la nimic. Alegeţi munca, alegeţi perseverenţa şi fiecare dintre voi, care sunteţi azi aici, mai tineri decÂt noi, aveţi şansa să ne depăşiţi. Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş.

*După modul în care Dumbrăviţa se dezvoltă şi după modul în care primarul înţelege să atragă fonduri europee, cred că modelul deaici, alături de preşedintele CJ va trebui să-l multiplicăm la nivel de judeţ. Implicarea domnului Iulian arată ce înseamnă implicarea oamenilor de afaceri în activităţile czlturale şi sociale. Vă mulţumesc pentru invitaţie”. – Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.

IMG 9893

Arhiva

Contacteaza-ne

  • Str. Principala Nr. 244A
  • Dumbravita
  • Maramures
  • 437145
  • Romania

Urmareste-ne pe Facebook

facebook